Hakan Çelik Washington’ın akıl tutulması
HABERİ PAYLAŞ

Washington’ın akıl tutulması

Amerika Birleşik Devletleri-Türkiye ilişkileri bütünüyle felakete sürükleniyor. ABD Kongresi ile Beyaz Saray uzun süre sonra ilk kez birlikte Ankara’ya âdeta savaş açmış durumda.

Trump yönetimi, dinî grupların ve dünyada olup bitenlerle hiçbir ilgisi olmayan muhafazakâr kitlelerin sempatisini kazanmak için resmen ateşle oynuyor. Üstelik Trump’ın yaptıkları ABD’nin çıkarlarına da hizmet edecek şeyler değil.

Geçmişte ABD yasama organlarında Türkiye karşıtı çıkışlar olur ancak bunlar Beyaz Saray’ın hamleleriyle engellenirdi.

Haberin Devamı

Bu kez ABD Başkanı Donald Trump ve Yardımcısı Mike Pence’in çok daha kışkırtıcı ve saldırgan bir tutum takındıklarını görüyoruz. Trump ve Pence en son olarak Türkiye’de ev hapsinde bulunan Rahip Brunson’un bütünüyle serbest bırakılmaması hâlinde çok sert yaptırımları uygulamaya koyacaklarını ilan ettiler.

Sürecin bir yanında Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının verilmesinin engellenmesi diğer tarafında ise uluslararası kredilerin durdurulması adımları var.

Bunlar ABD’nin daha önce hiçbir müttefikine uygulamadığı sertlikte yaptırımlar. Eğer ABD, bu yoldan geri dönmezse Ankara ile Washington arasında bir müttefiklik ilişkisinden de söz edilemez.

Amerika’nın terör örgütü YPG’nin yanında açıkça saf tutması ve bir başka terör örgütü FETÖ’ye âdeta kol kanat geren bir politika izlemesi zaten ilişkilerin dibe vurmasına neden olmuştu.

Bugüne kadar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yoğun gayretlerle ABD’li muhataplarıyla diyaloğu sürdürdü ve sürecin tamamen kopmasını engelledi. Amerika’nın bu adımları sadece iki ülke arasındaki ilişkileri mahvetmekle kalmayacak; Batı’nın genel olarak bölgedeki çıkarlarına zarar verecek boyutta.

Trump maalesef daha önce İran, Avrupa Birliği, Rusya, İsrail- Kudüs ve Katar meselesinde olduğu gibi Türkiye konusunda da akıl almaz düşüncesiz ve hesapsız hareketler yapıyor.

Trump’ın seçilmesinin olumlu bir dönem yaratacağına inanmış bir insan olarak gelinen durumdan derin hayal kırıklığı duyuyorum.

Türkiye bugüne kadar Batı ittifakının savunulmasında çok kritik rol oynadı. DEAŞ’la en etkili mücadeleyi Türkiye verdi, Suriyelilere kucak açtı ve Batı’nın istikrarsızlığa sürüklenmesini engelledi. En yoksul ülkelere en fazla yardım sağlayan ülkelerden biri yine Türkiye.

Haberin Devamı

Türk Silahlı Kuvvetleri, bugün Afganistan’dan Körfez’e, Balkanlar’dan Somali’ye kadar çok farklı coğrafyalarda barışı koruma misyonlarını ifa ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel istikrar ve barış için dünyada en fazla uğraş veren lider durumunda. Erdoğan’ın kişisel çabası ve emeği olmasaydı bugün Kafkaslar, Balkanlar ve Ortadoğu’da çok daha sıkıntılı gelişmeler yaşanabilirdi.

Trump yönetimi son saldırgan kararlarıyla Türkiye’nin bütün bu değerli katkılarını mahvetmek üzere.

Washington’da yükselen bu aşırılıkçı rüzgârlar arasında hâlâ aklıselim sahibi insanlar kaldıysa Kongre ve Trump’a Türkiye’nin Kuzey Kore ve İran olmadığını hatırlatmalı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder