Işınsu Kestelli Schengen meselesi
HABERİ PAYLAŞ

Schengen meselesi

Geçtiğimiz sene Eylül ayında yazmışım “Schengen çilesi”ni.

Hala değişen bir şey yok. Artık değil vize, vize randevusu bile zor veriyorlar.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), randevu sayısının düşürüldüğünü,
her iki başvurudan birinin reddedildiğini açıkladı.

Vize verilse dahi neredeyse seyahat süresi kadar bir zaman aralığını kapsadığı durumlar
çok oluyor. Vizeleri reddedildiği için konserleri iptal olan sanatçılar var.

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Schengen vizelerinde sistemli bir şekilde daraltma var. Yaklaşık bin olan randevu sayısı 200’e düşürüldü. Bunun yanında bir de ret oranlarında ciddi bir artış var. Daha önce yüzde 10-15 seviyelerinde olan ret oranları 2023’te yüzde 50’lere yaklaşmış vaziyette” şeklinde durumun vahametini anlatmış.

Haberin Devamı

Vizedeki çıkmazda, vatandaşlık alan Ortadoğu göçmenlerin yarattığı güvenlik endişesi, ekonomideki durum ve siyasi nedenlerin etkisi olduğu düşünülüyor. Pek çok kişinin vize başvurusunun “Ülkenize geri döneceğiniz şüpheli” maddesine dayandırılarak reddedilmesi, ayrıca can sıkıcı.

Gezmeyi, görmeyi, merak etmeyi bilmeyen, doğduğu yerden çıkmayan bir toplum nasıl gelişebilir?..

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve ilgili Bakanlıkların iş birliğiyle, bu vize sorununa gerekli olan adımların ivedilikle atılacağına inanıyorum.

Türkiye gibi Avrupa için önemli bir ülkenin vize konusunda problem yaşamaması lazım.

Bu haksızlık artık son bulmalı...

SLOWJAMASTAN

Yazının başlığına bakıp da “Bu ne demek” diye düşünmeyin. Bu dünyanın en yeni ülkesinin adı. İşte o ülkenin hikâyesi:

Dünyada Birleşmiş Milletler’e kayıtlı 193 ülkeyi gezen Amerikalı radyo sunucusu Randy Williams, kendi ülkesini kurmaya karar verdi. Ekim 2021’de harekete geçti. Önce ABD Kaliforniya’da 19 bin dolara 44 kilometrekare arazi satın aldı ve yıl bitmeden de Slowjamastan Halk Cumhuriyeti Egemen Ulusunun Birleşik Topraklarını ilan etti. Slowjamastan yurttaşlarının sayısı başta 500’dü, gün geçtikçe bu sayı 4 bin 500’e yükseldi ve giderek artıyor.

Haberin Devamı

Başkenti Dublandia. Para birimi Duble. Ülke pasaportu aralarında ABD, Güney Afrika ve Yeni Zelanda gibi ülkelerin de bulunduğu 16 farklı ülkenin giriş-çıkış damgasına sahip. Ülke sınırları içinde Crocss terlik giymek yasak. Ülkedeki tek bina şimdilik sınır karakolu. Yeni hedef ülkenin kurucusu Randy’nin heykelini dikmek.

İYİ BAYRAMLAR

Önümüz Kurban Bayramı. Tatil 9 güne çıktı. Üstelik tam okulların kapandığı döneme, yazın başına denk geldi. Bayramla birlikte yazın ilk tatilleri de başlamış oldu. Pek çoğunuz gideceğiniz yerlere varmış, çoktan tatile başlamışsınızdır bile…

Umarım huzurlu, mutu, bayram gibi bir bayram geçirirsiniz… Dostluğun, sevginin, paylaşma ruhunun, birlik ve beraberliğimizin hiç bitmediği nice bayramlarımız olsun. Kurban Bayramı’nızı tebrik ediyor, herkese iyi tatiller diliyorum...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder