Işınsu Kestelli Yapay zekâya karşı güç birliği
HABERİ PAYLAŞ

Yapay zekâya karşı güç birliği

Aralarında Meta, Microsoft, OpenAI, Adobe, Google, IBM, TikTok, Microsoft, Amazon ve Elon Musk’un X’inin de olduğu 20 şirketin imzaladığı anlaşma, yapay zekâya karşı bir güvenlik bildirisi.

Bu yılın dünya tarihindeki en büyük “seçim yılı” olduğu ifade ediliyor. 40’tan fazla ülkede 4 milyardan fazla seçmen oy kullanacak. Yapay zekâ araçlarının seçimleri bozmak için kullanılmasını önlemek amacıyla makul önlemler alma üzerine bir anlaşma bu.

Ancak, seçimle ilgili yapay zekâ içeriğinin yasaklanması konusunda net bir çağrıda bulunulmadığından dolayı anlaşmayı sembolik olarak görenler çok. Ancak önlemler alan şirketler de var. Claude adlı sohbet robotunu üreten teknoloji şirketi Anthropic, yapay zekânın siyasi kampanya veya lobi faaliyetlerinde kullanılmasını yasaklayan attığı adımla, kurallarını ihlal eden kullanıcıları uyaracak veya hesaplarını askıya alacak. Ayrıca, yanlış bilgilendirme ve etki operasyonlarını tespit etmek için eğitilmiş araçlar kullanacak.

Haberin Devamı

Gelişmeleri yakında göreceğiz ancak gerçek şu ki; deepfake adı verilen sahte video, görüntü ve ses kayıtlarının seçim kampanyalarına damga vurması demokrasi krizine sebep olabilir. Hatta daha da büyüğü, dünyada pamuk ipliğine bağlı diplomatik ilişkilerde yapay zekâ ile yapılmış bir video, olmayan bir savaşı bile başlatabilir.

Dünyada siyaset de başka bir yere gidiyor. Bizim için de riskin büyük olduğunu göz ardı etmememiz gerekiyor.

“SORA” İLE GERÇEKÇİ VİDEOLAR

Yapay zekâ ekseninde geçen hafta gelişmeler çok hızlıydı. Bunlardan biri de OpenAl’ın metin komutlarıyla gerçekçi ve yaratıcı sahneler oluşturabilen yapay zekâ modeli “Sora”yı duyurmasıydı. Kısaca Sora, metinden video oluşturan bir sistem.

Videonun nerede geçtiğini, içeriğini, oynayan insanın saçını, ifadesini giysisini vs. tarif ediyorsunuz, doğru, açık, net şekilde yazıyorsunuz. Bu komutlardan istediğiniz dilde kusursuz videolar ortaya çıkıyor. Birden fazla karakterle, farklı konularda ve karmaşık sahneler kurgulayabiliyorsunuz.

Metinden video üretimi, Open AI’ın tepe yöneticisi Sam Altman’ın sosyal medya kullanıcılarından yazılı ipuçları için fikir göndermelerini istemesi üzerine gündeme geldi.

Haberin Devamı

Amerikalı bir serbest fotoğrafçı, eski adı Twitter olan X’te önerdiği “Sinematik ışıklandırmalı bir Toskana kır mutfağında sosyal medya fenomeni bir büyükanne tarafından ev yapımı gnocchi için eğitici bir yemek pişirme klibi” fikri videoya dönüştü ve devamı da geldi. Sora şimdilik; bir dakikalık videolar üretiyor. O yüzden profesyonellere yararlı olacak şekilde geliştirilebilmesi için geri bildirim almak üzere sadece bir dizi görsel sanatçı, tasarımcı ve film yapımcısının erişimine açıldı bu uygulama... Ama eminim kısa süre sonra 1 dakikadan
1 saate, sonradan da hayallerin ötesine erişecektir. Birkaç haftada bir yapay zekâ bu sütunda yerini alıyor. Çünkü dünya hızla bambaşka yere gidiyor; biz de kuyruğundan tutmalı ve mutlaka yapay zekayla ilgili gelişmeleri yakından takip etmeliyiz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder