Mehmet Çiftcioğlu Pasifik değil Alanya
HABERİ PAYLAŞ

Pasifik değil Alanya

90’lı yıllar... Bir yaz günü televizyonda ‘Büyük Çarşamba’ adlı film vardı. Vietnam Savaşı öncesi bir grup arkadaşın sörf macerasını anlatan, 1978 yapımı filmi izlediğim günden beri dalga sörfü yapmak istiyordum. Ancak dalga sörfü yapabilmek için okyanusa ihtiyaç olduğu, bu nedenle Türkiye’de yapılamayacağı söyleniyordu.

Yıl 2009... Van’da askerim. Gazetede, Türkiye’de dalga sörfü yapılmaya başladığını okudum. Ufuk Akıncı’nın ekonometri okuyup sektöre atıldıktan sonra hayatta yapmak istediği tek şeyin sörf olduğuna karar vererek Karadeniz kıyısındaki Kocaeli-Kerpe’ye yerleştiğinden söz ediyordu. Bu haberi okuduğumdan sonraki kısa sürede Türkiye’de dalga sörfü hızla gelişti. Şimdi hem Karadeniz’de hem de Akdeniz’deki çeşitli noktalarda dalga sörfü yapılıyor.

Haberin Devamı

Sörf tahtası üretiyorlar

Ufuk Akıncı, Türkiye’nin sertifikalı tek dalga sörfü eğitmeni. Kerpe’ye yerleştikten sonra sörf tahtaları yapmaya başlamış. Karadeniz’in dalga yapısına uygun tahtayı yapabilmek için 10 ay uğraşmış. Bir yandan da dünyanın birçok yerindeki sörf okullarına hayat hikayesini, hayallerini anlatan bir e-mail göndermiş. Ufuk’a yanıt, dünyanın öbür ucundan, Güney Afrika’dan gelmiş. Cape Town’dan Kahuna Surfing Academy, Ufuk’u davet etmiş ve eğitmen sertifikası almasını sağlamış. Daha sonra Ufuk, ortağı Tolga Hadımoğlu ile birlikte Danube markasını yaratmış. Ortaklar, o zamandan beri, Danube Sörf Okulu’nda hem dalga sörfü dersleri veriyor hem de kişiye özel sörf tahtaları üretiyorlar.

Beyaz bir sayfa

Reklamcı Eran Hakim ve tanıtımcı Uras Durmaz ise üniversiteden iki arkadaş. İşlerinden ve hayatın gidişatından duydukları rahatsızlık, onları önce dalga sörfüne, sonra da Alanya’ya atıyor. İlk sörf denemelerinden iki hafta sonra istifa edip Alanya’ya yerleşiyorlar. Bir süre sörf yapıp denge tahtaları imal ediyorlar. Kurdukları Çapasunta markasıyla ürettikleri denge tahtalarını ve longboard kaykayları satıyorlar.

Bir yandan da sörf tahtası yapabilmek için çalışmalarını sürdürüyorlar. Ayrıca ziyaretçilerine Fransa’dan getirdikleri sörf tahtaları ile ülkenin en güzel sahillerinde sörfle tanışma imkanı sunuyorlar. Çapasunta markalı denge tahtaları, geçtiğimiz aylarda pek çok sanatçının çizimi ile birleşti ve ‘Dalgadan Önce’ isimli sergide satışa çıktı.

Haberin Devamı

Gizli koylarda antrenman

Aslında Türkiye’de dalga sörfü uzun yıllardır yapılıyordu ancak bizler yeni keşfettik. Dünyaca ünlü sörfçülerin Türkiye’deki koylara gelip antrenman yaptığı ve bu koyları rakiplerinden sakladıkları söyleniyor. Akdeniz’de Alanya, Side, Manavgat ve Hatay’da, Karadeniz’de ise Şile, Kerpe ve Kefken başta olmak üzere kıyı boyunca pek çok noktada sörf yapılabiliyor. Bu koylarda artık geleceğin Türk sörfçüleri yetişecek. Geçtiğimiz hafta Kerpe-Sarısu Plajı’nda düzenlenen Uluslararası Sörf Günü bunun müjdecisi oldu. Şenliğe katılanlar ilk kez dalga sörfü yapmayı denedi, teorik bilgiler aldı. Gençlerin dalga sörfüne ilgisi ve becerisini düşünecek olursak, bu yaşam biçiminin Türkiye’de hızla yayılacağını söylemek mümkün.

Pasifik değil Alanya

( 14.07.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır)

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder