Mehmet Coşkundeniz Sürprizler ve yasaklar
HABERİ PAYLAŞ

Sürprizler ve yasaklar

  • Katar’da devam eden Dünya Kupası’na elbette hiç kimse Suudi Arabistan’ın Arjantin’i yenebileceğini tahmin etmiyordu. Ama işte, Dünya Kupası tarihi böyle sonuçlarla dolu. 2010 Dünya Kupası’nda ev sahibi Güney Afrika’nın Fransa’yı 2-1 yenmesi, 2018’de Güney Kore’nin Almanya’yı 2-0’la geçmesi, 1998’de Nijerya’nın futbol devi İspanya’yı 3-2’lik skorla devirmesi bu sürprizlerin birkaç örneği.
  • Arjantin’i deviren Suudi Arabistanlı futbolculara, velihat prens Muhammed bin Salman’ın 40 milyon liralık birer Rolss Royce hediye etmesi, futbol tarihinin en büyük galibiyet primi olabilir. Fakat Suudiler bunu hep yapıyor. Livepool’un Mısırlı yıldızı Muhammed Salah’a verilen hediyenin ise örneği yok. Suudi yönetimi, Avrupa’da yılın futbolcusu seçildiği için Salah’a Mekke’den arsa hediye etmişti. Salah o arsayı ne yaptı bilmiyorum ama heralde paha biçilemez bir hediye olduğunun farkındadır.
  • Kimi yasaklar belki kabul edilebilir. Örneğin statlarda içki içilmesi pek de hoş değil. Gerçi taraftarlar bunun da yolunu biliyor. Bir Meksikalı taraftar dürbünün içine içki döküp içeri girmeye çalışmış ama tabii başaramamış. Eminim başka yollarla içki sokmayı başaran da vardır.
  • Ancak Suudi Arabistan’ın Fransız teknik direktörü Herve Renard’a ‘cok seksi’ olduğu gerekçesiyle beyaz slim fit (dar) gömlek giymesini ve 1 düğmeden fazlasını açmasını yasaklaması da gerçekten komik. Renard, dünkü ikinci maça yine aynı beyaz gömlekle çıktı ve Katar’a “Sizi de, yasağınızı da takmıyorum” mesajı verdi.
  • Katar’da yasaklar da devam ediyor, yasakları delme girişimi de. Eşcinsel sembolü gökküşağı renklerini statlara sokmak yasak. Almanya Milli Takımı oyuncuları bu yasağı prote sto için Japonya maçı öncesi çektirdikleri takım fotoğrafında ağızlarını kapatarak “Susturuluyoruz” mesajı verdi. İranlı muhalifler de tribünde ülkelerindeki yönetimi protesto etmeye çalışsa da Katar polisi anında önlerinde bitiyor. İran polisince öldürülen Mahsa Amini’nin adının yazılı olduğu formayı açan İranlı kadın taraftar da polis müdahalesinden nasibini aldı.
  • Katar’da konser veren Zeynep Bastık da bu yasaklara takılmamak için hayatında ilk kez sahnede pantolon giydi, gömlekle vücudunu boğazına kadar kapattı. Türkiye’deki konserlerinde gayet ‘seksi’ olan Bastık’ın bu şartları kabul etmesini 250 bin dolarlık konser ücretine bağlamak hiç de yanlış olmaz.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder