Mehmet Coşkundeniz Trajik kazanın kurtarıcısı
HABERİ PAYLAŞ

Trajik kazanın kurtarıcısı

Libya’nın Tobruk kentinden denize açılan ve 750 mülteciyi taşıyan ‘Adriana’ adlı balıkçı teknesi Yunanistan’a doğru yol alırken 13 Haziran günü yardım çağrısında bulundu. Çağrıyı ilk olarak, yardıma ihtiyacı olan mültecileri tespit edip yetkilileri uyaran “Alarm Phone/Alarm Telefonu” adlı mülteci dayanışma örgütü aldı. Örgüt, Yunanistan Sahil Güvenlik’e teknenin koordinatlarını dahi iletti. Ayrıca İtalya ve Malta’daki yetkililer de uyarıldı.

Trajik kazanın kurtarıcısı

 

Kaptan küçük bir filikayla tekneyi terk etmişti. Normalde 50 kişi taşıma kapasiteli tekne artık batmak üzereydi. Yunan helikopterleri gemiye ulaştı, ama görüntü çekmekten başka hiçbir şey yapmadı. Hiçbir kurtarma operasyonuna girişmedi. Birkaç ticari gemi de teknedekilere su ve gıda yardımı yapıp bölgeden ayrıldı. 100’ü çocuk olan mülteciler çaresizce ölümü beklemeye başladı. Tekne, 13 Haziran’ı 14 Haziran’a bağlayan gece 02.00 sıralarında battı.

Haberin Devamı

Tekne battığında etrafta Yunan Sahil Güvenlik’ten ne bir bot vardı ne de hava aracı. Tekne batarken iletilen son yardım çağrısını, o bölgede bulunan 190 milyon dolar değerinde lüks bir yat aldı. Teknenin 24 mürettebatı denizden insan toplamaya başladı. Saatler süren çabalarla 106 kişiyi sağ olarak yata çekmeyi başardılar. Yat, Yunanistan’a ait Mora Yarımadası’nda bulunan Kalamata Limanı’na yanaştı. Mülteciler güvenli bir şekilde karaya çıkarılmıştı. Bu trajik kazada sadece 81 kişinin cesedi bulunabildi. 600’den fazla kişi ise hâlâ kayıp.

MİLYARDER AİLEYE AİT

Mültecileri kurtaran yatın orada ne işi vardı peki? ‘Myan Queen IV’ adlı bu yat İtalya’nın Napoli kentinden denize açılmıştı. Yunan kıyılarına doğru yol alıyordu. Normalde bunu her yaz yapıyordu çünkü yatın sahibi olan aile tüm yaz İspanya’dan başlayarak Akdeniz kıyılarını geziyordu. Yat Meksikalı ‘Bailleres Ailesi’ne aitti.

Gümüş madenciliği metalurji, perakende satış, sigorta gibi sektörlerde faaliyet gösteren aile 10 milyar dolara yaklaşan servetleriyle Meksika’nın en zengin üçüncü ailesiydi. Ailenin ‘Gümüş Kralı’ olarak bilinen reisi Alberto Bailleres, 2 Şubat 2022’de 91 yaşındayken doğal yollarla yaşamını yitirdi. Ancak ölümünden sadece 3 yıl önce adı bir ‘şüpheli ölüm’ olayına karıştı. Hem de mültecileri kurtararak yeniden gündeme gelen ‘Mayan Queen IV’ yatında yaşanan bir şüpheli ölümle...

Haberin Devamı

Trajik kazanın kurtarıcısı

 

FENOMENİN ŞÜPHELİ ÖLÜMÜ

‘Mayan Queen IV’ yatı, 3 Eylül 2018’de Yunanistan’ın Kefalonya Adası’nda demirliydi. Yatta çalışanlardan biri de Avustralyalı Instagram fenomeni 20 yaşındaki Sinead McNamara’ydı. Gezdiği ülkelerde çektiği seksi fotoğraflarıyla sosyal medyada hatırı sayılır bir takipçi kitlesi edinmişti. McNamara, 2018’in Mayıs ayında yatta işe başlamıştı.

Bazı iddialara göre, McNamara’yı işe bizzat Alberto Bailleres almıştı. McNamara, 3 Eylül 2018 gecesi yatın arka tarafında asılı halde bulundu. Üstelik ceset çok kötü durumdaydı. Hatta olayı duyup Yunanistan’a gelen McNamara’nın annesi ve kız kardeşine yetkililer cesedi görmemelerini tavsiye etmişti. Otopsi sonucuna göre McNamara, iple boğulmak suretiyle ölmüştü. Alberto Bailleres şüpheli olayın yaşandığı gece yatta değildi. İki gün önce karaya çıkmış ve yata geri dönmemişti. Bu durum da olayla ilgili soru işaretlerini çoğaltmıştı.

Haberin Devamı

Trajik kazanın kurtarıcısı

 

Yatın uzun süre Kefalonya Adası’nda ayrılmasına izin verilmedi. Ancak olayın cinayet mi intihar mı olduğu asla anlaşılamadı. Zaten Bailleres 2022’de ölünce bu dosyanın üzeri de kapatıldı. ‘Mayan Queen IV’ genç bir fenomenin şüpheli ölümüyle manşetlere çıkmıştı. 3 yıl sonra bu kez ‘can kurtarma’ operasyonuyla manşette. Umarım, kendisinin ölümünü hazırlayan bu yatın, 106 mültecinin canını kurtarmasıyla McNamara’nın ruhu biraz olsun huzur bulmuştur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder