Mehmet Yalçınkaya Sofra sadeleşir, gönül de öyle...
HABERİ PAYLAŞ

Sofra sadeleşir, gönül de öyle...

Sevgili okurlarım, bildiğiniz gibi gereksiz atık yaratacak, müsriflik içerecek sofraları asla savunmam. Hatta kahvaltı kültürümüzde serpme değil seçme kahvaltı vurgusunu defalarca yaptım. Elbette niyetli olduğumuz günlerde, büyük bir açlıkla oturduğumuz sofrada fazladan tüketme ihtiyacında olacağız. İşte bu noktada restoranların da duyarlı davranmaları çok önemli. Ramazanda oruç tutmamızın asıl nedenlerinden biri de, tüketimin ne deneli çok olduğunu bir kez daha anlamak olmalı. Bu sebeple restoranlarda masaya serpilen onca şeyin çöpe gitmesi hep birlikte üstlenmemiz gereken bir sorumluluk. Kararında tadımlık atıştırmalıklardan bahsetmiyorum. Onlarca masaya bırakılan göz doyurmaya yönelik tabaklardan bahsediyorum ve herkesi bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyorum.

Haberin Devamı

DÜNYA SADELEŞİYOR

Dünyada yeni trend sadelik. Evlerde dekorasyonlar, kıyafetlerde marka algısı hatta gastronomide seçilen tabaklar daha sade, ışıltısız ve kendi içinde sakinliği olan motiflerle dolu. Pandemi sonrası başlayan tüketim çılgınlığı dinmiş, daha nitelikli daha seçici ve daha doygun kitlelere dönüşür hale gelmiş olabiliriz. Bu süreç her şeyi daha derinden etkileyecek. Duyarlılıklarımızın arttığı, doğayı, insanları daha çok kucakladığımız bir zaman dilimi olur diye umuyorum.

EKMEK KADAYIFI
MALZEMELER (30 PORSİYON)

Sofra sadeleşir, gönül de öyle...

Bu hafta size ekmek kadayıfından bahsetmek isterim. Ekmek kadayıfı her zaman popüler bir tatlı olmuştur. Ekmek kadayıfını hazır almamızın sebebi, işin ehli insanlar yapmadığı için performansının düşmesidir. Çıraklık dönemimde ve bayramlarda bizim evde hep özenle hazırlanırdı. Sabırla kuzine üzerinde çevrile çevrile yapılır, ateş fazla olduğu için pişiren kişi oldukça sıkıntı çekerdi. Hep söylerim, bir yemek çok lezzetliyse aynı zamanda çok meşakkatlidir.

MALZEMELER:

* 600 gr hazır ekmek kadayıfı
* 15 su bardağı kaynar su

ŞERBET İÇİN

* 2 kg şeker
* 15 su bardağı su
* 1 adet limon (ikiye kesilmiş)
* 2 yemek kaşığı şeker

YAPILIŞI

Geniş bir tepsiye hazır ekmek kadayıfını yerleştirin, yumuşaması için 15 bardak kaynar suyu kadayıfın üzerine dökün. Şerbet için tencereye şekeri, suyu ve ikiye kesilmiş limonu ekleyip kaynatın. Bir tavaya 2 kaşık şeker koyup karamelize oluncaya kadar eritin. Şerbetten 2 kepçe alarak üzerine ekleyin ve karamel sos elde edin. Sosu kaynayan şerbetin içine atın. Kadayıfa dökmüş olduğunuz kaynar su soğuyunca, tepsideki suyun tamamını alın ve hazırlamış olduğunuz şerbeti kadayıfın üzerine dökün. Kadayıf tepsisini ocağa alın, kısık ateşte tepsiden aldığınız şerbeti üzerine döküp çevirerek etrafında sertlik kalmayıncaya kadar pişirin. Pişen ekmek kadayıfını soğutup kaymakla servis edin.

Haberin Devamı

 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder