Mehmet Yalçınkaya Uzayda ne yesek?
HABERİ PAYLAŞ

Uzayda ne yesek?

Milli gururumuz, Hava Kuvvetleri’nde görevli pilotumuz, aynı zamanda Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’yı yürekten tebrik ediyorum ve hemen ardından, herkesin aklına gelen o soruyla devam ediyorum; acaba astronotlar, özellikle böylesine zengin bir gastronomiye sahip bir ülkeden gelen astronotlar, uzay boşluğunda ne yer, ne içerler? Uzaya gerçekleştirilen ilk yolculuktan bugüne beslenme, her zaman en önemli problem sahalarından biri olmuştur. Burada ana amaç bir yandan astronota yüksek besin değeri sağlamak, diğer yandan minimum atık oluşturabilmektir. Başta NASA ve SpaceX olmak üzere, bu konuda bilim insanları tarafından ciddi bir mesai harcanmaktadır. Bu çalışmalar, uzay yolculuğu öncesi hazırlık, görev öncesinde, görev esnasında ve sonrasında sıvı kaybını önleyici tedbirler, yolculuk boyunca kısıtlı depolama alanı, sınırlı yemek hazırlama imkanları ve tüm bunları mikro yerçekiminde gerçekleştirmek gibi hususları kapsamaktadır. Unutulmamalı ki astronotlar için yemek sadece beslenme ihtiyacı değil, bir anlamda evlerini hatırlayabilecekleri, hem sosyolojik hem de psikolojik açıdan akıl sağlıklarını koruyacakları bir destek olarak büyük bir öneme sahiptir. Gagarin, uzay görevinde bir tüpten et ve ciğer püresi yiyerek beslenmiş ve uzayda yemek yiyen ilk insan olmuştu. Peki biz ne yapacağız? Onlarca çeşit çorbamız çok iyi kurtarıcı olabilir belki ama ya sonrası? Bence görevlerini başarıyla yerine getirecek bu değerli insanlara yönelik, duygusal motivasyonu yüksek ve uygun yemekler üzerinde çalışmak çok önemli.

Haberin Devamı

ÖZLEDİĞİ GÜVEÇ BİZDEN!

Ülkemizin ilk astronotu Alper Gezeravcı bir haftayı aşkın süredir uzayda ve özlediği yemek güveç olmuş. Dönüşte kendisini MYK’da ağırlamaktan ve özlediği güveci yapmaktan memnuniyet duyarım. Haftanın tarifi, besin değerli yüksek, şahane bir çorba olsun. Sağlıkla, neşeyle, afiyetle…

BAKLA ÇORBASI

Uzayda ne yesek

Malzemeler (6 Porsiyon)

* 6 su bardağı et suyu
* 250 gr taze bakla (küçük doğranmış)
* Tuz

TERBİYE İÇİN:
* 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
* 2 yemek kaşığı un
* 1 su bardağı su

Haberin Devamı

SUNUM İÇİN:
* 2 yemek kaşığı tereyağı
* 1 çay kaşığı kırmızı, tatlı toz biber
* 1 demet dereotu (ince kıyılmış)
* 2 diş sarımsak (dövülmüş, isteğe bağlı)

Tencereye 6 bardak et suyunu alın, taze baklaları ve yeterli miktarda tuzu ilave edip pişirin. Bir kap içine süzme yoğurdu, unu ve yarım bardak suyu ekleyerek iyice çırpın. Süzgeçten geçirerek, kenara alın. Pişen baklalara kepçe yardımıyla terbiyeyi yedirin ve çorba kıvamını yakalayın. Bir taşım kaynatıp altını kapatın. Tavada tereyağını eritin ve kırmızı toz biber ekleyip 1 dakika karıştırın. Çorbanın üstüne yağı dökün ve dereotunu serpin, Çorba hazır. İsteğe bağlı olarak dövülmüş sarımsakla servis edebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder