Mehmet Yalçınkaya Yokluk ve kıtlık bilinci
HABERİ PAYLAŞ

Yokluk ve kıtlık bilinci

Geçtiğimiz hafta, üzerinden bir yıl geçen deprem gerçeğini yeniden yadettik. Kayıplarımızı, yaşadıklarımızı düşündük ve o günleri yeniden hissettik. Ben deprem bölgesinde yaşadığım deneyimleri pek çok kanalda anlattım ama bir kez daha altını çizmek istiyorum. Hayatta her şeye sahip olduğunu düşünen bir babanın bir çorbaya muhtaç olduğu günü, ailesine bir dilim ekmek bulmak için sokaklara dökülenleri, geceyi gündüze bağlayan saniyelerde ailesindeki herkesi kaybedenleri, insanların yaşadığı şokları unutmak mümkün değil. Hepimizin hayatları değişti. Bunu bizzat yaşayanlar, orada bulunanlar kadar, deprem bölgesinde kaybı olmasa da uzaktan, “Ne yapabilirim?” diye çırpınanlar da yaşadı. Hepimizin hayatları değişti. Elbette zaman su gibi akıyor ve felaketler sanki bir daha yaşanmayacak gibi geliyor. İnsan doğası gereği kendini acıdan, üzüntüden korumaya çalışıyor. Ama deprem bölgelerindeki insanların hâlâ yaraları sarılamadı. Toprağın kıymetini bilmeliyiz. Doğanın dengesini bozduğumuz her an, geleceğimizden çaldığımız andır. Doğa, yanlış yapılaşma ve doğaya uyumsuz, aykırı çevre düzeniyle sınandığında bizleri de yaşamlarımızla sınıyor. Deprem sonrası toprağın yeniden yapılanması üretimi de verimi de etkiliyor. Bunun bir adım sonrası kıtlık demek. Bunu asla unutmamalı. Deprem sonrası hasarlı tarım arazilerinde verimliliği artırmak için, bitki besleme ve gübreleme takviyesiyle toprak ve mahsülleri güçlendirilerek eski verimliliklerinin kazanılması sağlanmalıdır.

Haberin Devamı

Yokluk ve kıtlık bilinci

YOĞURTLU SÜT KUZU KÜREĞİ

Malzemeler (5 Porsiyon)

* 1.200 gr kemikli kuzu kol kürek (yumurta büyüklüğünde doğranmış)
* 4 yemek kaşığı sadeyağ
* 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
* 4 adet soğan (küçük boy, dörde bölünmüş)
* Tuz
* 4 su bardağı su
* ¼ demet dereotu (ince kıyılmış)
* 500 gr süzme yoğurt (çırpılmış)

YAPILIŞI

Yumurta büyüklüğünde doğranmış kuzu etlerini, 4 kaşık sade yağı, dörde bölünmüş soğanları ve yeteri miktarda tuzu bir tencereye koyun. Kapağını kapatıp kısık ateşte 15 dakikada bir karıştırarak pişirin. Soğan ve et, suyunu salıp çekince 4 bardak suyu az az ilave edin ve kapağını kapatıp yaklaşık 1.5 saat pişirin. Etler pişince ocaktan alın. Tencereye ince kıyılmış dereotlarını ilave edip karıştırın. Daha sonra yemeği tabağa alın ve üzerine çırpılmış yoğurt ekleyerek servis edin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder