Murat Çelik Kapadokya ve turizm
HABERİ PAYLAŞ

Kapadokya ve turizm

Çocukların yarı yıl tatilini Ankara dışında geçiriyoruz. İlk durağımız Kapadokya’ydı. Nevşehir’in Ürgüp ve Avanos ilçeleriyle, Göreme, Uçhisar ve Zelve’yi gezdik...

Kapadokya sadece Türkiye’nin değil, dünyanın sayılı turizm destinasyonlarından. Kelimenin tam anlamıyla ‘büyülü’ bir coğrafya. Gündüz ayrı etkileyici, gece ayrı… Sabah, gün doğmadan çıkılan balon turunda bölgeyi ve güneşin doğuşunu gökyüzünden izlemek unutulmaz bir tecrübe.

Kapadokya ve turizm

Karadaysa, jip, atv ya da atlarla yapılan safari turları yoğun ilgi görüyor. Göreme’deki Middle Earth Travel’ın deneyimli rehberi Gaye Gönülal sayesinde ‘masal diyarı’nda unutulmaz bir gezi yaptık.

Haberin Devamı

Middle Earth; sadece Kapadokya bölgesinde değil, Türkiye’nin farklı yerlerinde doğa yürüyüşü, bisiklet, tırmanış, dağ yürüyüşü turları düzenliyor. Kültür turları, çocuklara ayrı etkinlikler düzenlenen aile turları, hazine avı oyun turları, arkeoloji, kuş ya da çiçek gözlemi ve gastronomi turları da yapıyorlar.

MAĞARA OTEL VE RESTORANLAR

Bölgede çok sayıda mağara otel ve restoran var. Kapadokya’da hayat, doğa ve turizm odaklı yaşanıyor. Uçhisar, Ürgüp ve Göreme’de harika oteller, çok güzel restoranlar var.

Çok şık, çok temiz ve çok özenli mekanlar var. Kimilerinin manzarası olağanüstü. Çin, Kore, Hint, İtalyan, Fransız ve tabii Türk mutfağından çok lezzetli yemekler bulmanız mümkün.

Kapadokya ve turizm

Adeta yer altı şehirlerini andıran; bazıları peri bacalarının içinde, bazıları da benzer mağaralara kurulmuş otellerde kalmak, restoranlarda yemek yemek farklı bir deneyim.

TABELA KİRLİLİĞİ

Dünyada en çok fotoğraf çekilen bölgelerden biri Kapadokya. Hatta bazı uzak doğulu turistler ve sosyal medya fenomenleri, Peri bacalarını görmeye yanlarında özel fotoğrafçılarıyla geliyorlarmış.

Görselliğin bu denli ön planda olduğu bölgeye dair büyük bir ‘görsel’ sorun var. Ciddi bir görüntü kirliliği… Tabelalardan söz ediyorum. Farklı boyutlar, farklı renklerde irili ufaklı binlerce tabela… Geceleri, bölgenin genel ışıklandırmasının içinde bütünlüğü bozan, rengarenk bir karmaşa…

Göreme’de açılan Çin lokantasının girişine dev bir Buda heykeli koymuşlar mesela. Peri bacalarının arasında bir Buda heykeli…

Haberin Devamı

Garip durmuş. Bu görüntü kirliliği için bir çözüm bulunmalı. Dünyanın birçok turizm merkezinde tek tip, tek renk tabelalar vardır. Hatta uzağa gitmeyin, Mardin’de de bu model uygulanmıştı. Eski Mardin’deki tabelalar genellikle ahşap ve hep aynı tonlarda.

Tek tip tabela; Mardin gibi, Kapadokya gibi özel bölgelerde görsel bir bütünlük yaratıyor ve doğal güzelliğe katkı yapıyor.

İlgililere duyurulur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder