Murat Çelik Tavuk
HABERİ PAYLAŞ

Bilenler bilir, Ankara’da kokoreç, köfte, midye dolma gibi gece lezzetlerinin birkaç merkezi vardır. Başkentin meşhur kokoreççilerinin toplandığı adreslerden biri Anıttepe’de Gençlik Caddesi’dir. Bir diğer bölge de Atatürk Orman Çiftliği…

Geçen gece yarısı civarı, Çiftlik’teki kokoreççilerin birindeydim. Yan masamda, 20’li yaşlarının başında olduklarını tahmin ettiğim (belki de 18 – 19) üç genç sohbet ediyordu. Hararetli sohbetin konusu “Borsa”ydı. Daha geçen hafta, 22 Eylül 2023 Cuma günü bu köşede yazmıştım, hatırlarsınız…

Haberin Devamı

(https://www.posta.com.tr/yazarlar/murat-celik/kucukyatirimciya- notlar-2664542) Gençlerin, birkaç bin TL’lik birikimleriye BİST’ten (Borsa İstanbul) ‘kağıt’ (hisse senedi) alıp sattığını… Özellikle son dönemde birbiri ardına halka arz edilen şirketlerin küçük yatırımcıyı cezbettiğini anlatmıştım.

KAYBETMEMİZ İMKANSIZ (!)
Dönelim bizim kokoreççideki gençlere…
Biri dedi ki:
- Beyler, bakın ben düşündüm. Şu meşhur tavukçu var ya… (Tavuk ürünleri satan, bilinen bir restoran
zinciri.) O da halka arz edilecekmiş. Masadaki diğerlerinin de katılımıyla sohbet şöyle devam etti:
- He gardaş, ben de duydum. Mahallede bebeler konuşuyordu.
- Hah işte o.
- Oğlum bakın, o halka arza kesin girelim.
- Girelim…
- Kaybetmemiz imkansız la.
- Nası la?
- Ya gardaş, bak düşün şimdi… Memlekette ekonomik kriz var. Millet karnını anca tavuk dönerle doyuruyo.
- He…
- En ucuz yemek hâlâ tavuk. Tam ekmek arası tavuk döner yiyo millet.
- Evlerde de en çok tavuk yeniyo. Kaynatıp suyundan çorba, tavuğun eti, yanına bi de pilav. En ekonomik
yemek.
- He işte, onu diyorum. Tavuk bu kadar giderken o kağıt kesin para kazandırır oğlum. Kaybetmemiz imkansız yani.
- He la. Doğru valla.
- Haklısın gardaş. Tamam alalım.

FİNANSAL OKUR YAZARLIK

Gece yarısı, bir kokoreççi masasındaki ‘yatırım toplantısı’ kelimesi kelimesine böyleydi işte. Üç genç, mütevazı bütçeleriyle yapacakları yatırıma bu bilgiler ve öngörüler ışığında karar verdi. Ertesi sabah ilk iş, internette bir arama yaptım. O restoran zinciri gerçekten halka arz edilecek mi diye? Baktım, haber doğruymuş.

Haberin Devamı

Şirket SPK’ya (Sermaye Piyasası Kurulu) halka arz başvurusunu yapmış. Hisse kodu belli olmuş. Halka arz talep toplama tarihleriyse henüz netleşmemiş. ‘Mahalledeki bebeler’in konuştuğu haber gerçekmiş yani. Bütün bunları neden anlattım biliyor musunuz? Başta Borsa ile yeni tanışan gençler olmak üzere bütün küçük yatırımcıları uyarmak için.

Kulaktan dolma bilgiler ve yukarıda aktardığım sohbetteki ‘data’larla yapılan yatırımların riskli olduğunu hatırlatmak için. Sadece ‘ekonomik kriz ortamında insanların tavuk tüketiminin arttığı’ verisiyle tavuk yemekleri satan bir şirkete ortak olmak ne kadar gerçekçi? Evet, her halka arzda o hisse ilk hafta her gün ‘tavan’ yapıyor. Bu durum neredeyse bir geleneğe dönüştü.

Ama o hızlı çıkışın ardından bir de düşüş süreci yaşanıyor. Borsa’da en önemlisi, aldığınız bir ‘kağıdı’ ne zaman satacağınızı bilebilmek. Bu kararı da ‘mahalledeki bebeler’in konuştuklarına göre değil, işi bu olan yatırım uzmanlarının tavsiyelerine göre vermek sizin menfaatinize.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder