Murat Gülderen Depremzedeyi tespit eden teknolojiler
HABERİ PAYLAŞ

Depremzedeyi tespit eden teknolojiler

Deprem felaketinin ardından enkaz altında kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Burada en büyük yardımcı, hassas yer tespiti yapabilen akıllı cihazlar. Bu tür durumlarda derinlik ne kadar fazla olsa da afetzedelerin konumları, kalp atışları, vücut sıcaklıkları ve nefes alış verişleri uzaktan ölçülebiliyor. İşte bir kısmı halihazırda deprem bölgelerinde kullanılan o cihazlar...

Termal Kamera: Bu teknoloji, ısı enerjisini görüntüleyebilme özelliğiyle öne çıkıyor. Enkaz altındaki insanların vücut sıcaklıklarını tespit etmek için kullanılan bu cihaz, ısı farklarını görüntülü olarak veriyor. Yani bu kamera, canlıları vücutlarından çıkan ısı sayesinde görüyor ve yerlerini bildiriyor.

Haberin Devamı

Kalp atışı tespit cihazı: NASA-JPL tarafından geliştirilen FINDER MK4 adlı cihaz da kalp atışından enkaz altındaki insanların yerini tespit edebiliyor. Daha önce Meksika ve Nepal’deki afetlerde kullanılmış olan el çantası büyüklüğündeki bu cihaz lityum pil ile çalışıyor.

Infrared Endoskop: Yılan kamera adı da verilen bu cihaz 5 metre derinliğe kadar uzatılabiliyor ve yüksek çözünürlüklü görüntü sunuyor. Bu cihazlara ekstra sıcaklık sensörleri takılarak enkaz altındaki insanların vücut ısılarını da algılayabilmesi sağlanabiliyor.

Enkaz altı dedektörü: Böyle durumlarda ihtiyaç duyulan teknolojilerin başında kuşkusuz dinleme cihazları geliyor. Akıllı sensörleri ve hassas kulaklıklarıyla en alçak sesleri (anlamsız sesler hatta hırıltılar da olsa) ve tıkırtıları dahi duyabilen bu cihaz, yer tespiti de yapıyor.

Ses Sensörü: Enkaz altındaki insanların seslerini tespit etmek için kullanılan bu mikrofonlu cihaz da kırılan camlar, çatlamalar veya haykırışlar gibi sesleri algılayabiliyor. Cihaz, içeriden ses algıladığında ışığını yakarak ikaz veriyor.

Lazer tarama cihazı: Bu cihaz da enkaz altındaki yapıların 3 boyutlu görüntüsünü oluşturmak için kullanılabiliyor ve bu görüntüler insanların yerlerini tespit etmeye yardımcı oluyor.

Sismik akustik cihaz: Bu dinleme cihazı da enkazdaki boşluklarda, şaftlarda ve aralıklarda sıkışıp kalan kişilerin ürettiği sinyalleri görüntülü ve sesli olarak algılayabiliyor.

Haberin Devamı

Uzayan robot: Kendi kendine hava pompalayarak yaklaşık 70 metre boya ulaşabilen asma robot, esnek yapısı sayesinde karmaşık yüzeylere erişebiliyor, nesneleri kaldırabiliyor, boşlukları genişletebiliyor. Bu robotlar afet sonrasında oluşan yıkıntıları aşarak hayatta kalanlara ulaşabilir ve gerekirse onlara su, oksijen takviyesi yapabilir.

SmokeBot: Bu da duman dolu binalara giren itfaiyecilere yardım için tasarlanan bir robot. En büyük özelliği, üzerinde bulunan gaz sensörü, radar, lazer tarayıcı ve termal kamera gibi ekipmanlar sayesinde görüşün kısıtlı olduğu ortamlarda itfaiyecilerin atladığı detayları fark edebilmek.

Yardım harita portalı: Başarsoft, depremde kullanılmak üzere ‘Depremde Yardım İhtiyaçları Haritalandırma Portalı’ kurdu. Portal, depremde yollar ve binaların yıkıldığı, adres tabelalarının kaybolduğu durumlarda koordinata dayalı ulaşım sağlıyor ve yardım ekiplerini yardım istenen enkazlara yönlendiriyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder