Murat Gülderen

22 Temmuz 2024, Pazartesi 07:00

10 bin TL altındaki en iyi 20 telefon

Devir ‘cep’te ekonomi devri. Teknolojisi sürekli değişen ve fiyatları markaya göre değişen cep telefonlarının birçoğu günlük hayattaki ihtiyaçları karşılıyor. O yüzden 2-3 yılda bir değiştirilen cep telefonlarına servet öderken bir daha düşünmekte fayda var. Bugün 10 bin liranın altında fiyat/performans canavarı onlarca telefon bulunuyor. Sizin için araştırdık...

Döviz kurunun etkisi, enflasyon ve küresel piyasalardaki dalgalanmalar nedeniyle telefon fiyatlarına son bir yılda ortalama yüzde 60 zam geldi. Bu durum satış grafiğini düşürdüğü gibi bütçesi kısıtlı vatandaşların alabileceği cihaz seçeneklerini de iyice daralttı. Bu zorlu süreçte her bir telefon markasının çok fazla model üretmeye başlaması da aynı zamanda rekabetin ne kadar yoğunlaştığını gözler önüne seriyor. Bu kadar model arasından hem cebinize uygun olan, hem de her anlamda başarılı performans gösteren 10 bin TL’nin altındaki en iyi telefonları sizler için araştırdık.

KRİTERLERE DİKKAT

Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar yapay zeka desteği, bellek kapasitesinin en az 256 GB, ana kameranın minimum 48 MP, ön kameranın minimum 13 MP, bataryanın ortalama 4500 mAh gücünde olması ve hızlı bir işlemci... Özetle teknolojiye yatırım yaparken ihtiyaçlarınıza odaklanmak, bütçenizi daha verimli kullanmanızı sağlayacaktır. Bu listeyi Türkiye’nin en kapsamlı alışveriş sitelerinden derleyerek gerçekleştirdik ancak bu platformlar, güne özel kampanyalarla fiyatlar üzerinde her gün oynama yapabiliyorlar. O nedenle almaya karar verdiğiniz bir telefonu en az üç e-ticaret sitesinden kontrol etmenizde fayda var.

HER CİHAZDA FİYAT ANALİZİ

Bir online alışveriş rehberi, kullanıcıların en çok karşılaştırdığı ürünlerin listesini yayınladı. Buna göre yılın ilk 6 ayında 4 milyondan fazla karşılaştırılan cep telefonları listenin ilk sırasında yer aldı. Bunu sırasıyla 1 milyon kez karşılaştırılan televizyonlar, 800 binin üzerinde karşılaştırılan klimalar ve 500 binin üzerinde karşılaştırılan kahve makineleri takip etti.

İNDİRİM ALARMI KURULMAYA BAŞLANDI

20 Temmuz 2024, Cumartesi 07:00

Kavurucu sıcaklara pratik çözümler

Güneşin adeta alev alev yaktığı bugünlerde herkes serinlemenin pratik yollarını arıyor. Ev ve ofislerde klima kullanımı yaygınlaşsa da dijitalleşmeyle birlikte hızla gelişen yeni nesil taşınabilir serinleten cihazlar, dışarıda vakit geçirmek isteyenler için hayat kurtarıcı olabiliyor. Aynı zamanda sahada çalışan personel için de iyi bir motivasyon kaynağı olan bu tür cihazlar, ulaşılabilir fiyatlarıyla da öne çıkıyor.

TAŞINABİLİR KLİMA:

Genelde 500 gram ile 1 kilogram arasında olan bu portatif klimalar, bahçeler, verandalar ve kamp alanları gibi dış mekanlarda rahatlıkla kullanılabiliyor. Nemlendirme ve hava temizleme özellikleri de olan bu cihazların çoğunda USB girişi de bulunuyor. Cihazlar için Xinh, Htun, Zeeful, Bawei gibi markalar incelenebilir. Fiyat aralıkları ise 1.000-5.000 TL arasında değişiyor.

HAVALANDIRMALI MİNDER:

Yaz aylarında araç kullanırken terleme sorununu ortadan kaldırmak, konfor ve serinliği sağlamak için geliştirilen bu minderlerin kendine özel soğutma sistemleri bulunuyor. Koltuğa ekstra hava akışı sağlayan bu minderlerin genelde 3 farkı soğutma ayarı bulunur. USB girişi de olan bu minderler sürücünün her an dinamik kalmasını sağlıyor. Shkalacar, Tebinzi ve Happlignly markalı modellere bakılabilir. Fiyatları 1.000-3.000 TL arasında.

BOYUN KLİMASI:

Son dönemin en popüler cihazları arasında yer alan bu klimalar, boynu ve başı soğutarak genel vücut sıcaklığını düşürmeye yardımcı oluyor. Ağırlıkları ortama 250 gram olan bu cihazlar, tek şarjda yaklaşık 10 saate kadar kullanım sunabiliyor. Farklı modeller için Torras, Bexdug, Chronus, Vonluxe, Konleya markaları incelenebilir. Genel olarak 3 farklı hız moduyla gelen cihazların fiyatları 700-5.000 TL arasında.

SOĞUTUCU KIYAFET:

17 Temmuz 2024, Çarşamba 07:00

Müşteri ihtiyacını anlama rehberi

Yeni nesil tüketici davranışlarını anlayamayan, trendleri takip edemeyen, rakipleri analiz etmeyi bilemeyen kısacası geleneksel satış yöntemlerinin dışına çıkmakta zorluk çeken KOBİ’lere özel yol haritası çizdik.

YENİ NESİL HIZLI ÇÖZÜM İSTİYOR

Dijitalleşmeye bağlı olarak sürekli değişen tüketici davranışlarını anlamak her zamankinden daha karmaşık hale geldi. Çünkü özellikle yeni nesil, her şeye deneyim odaklı çok hızlı bir çözüm istiyor. Bu noktada da özellikle pazarlama konusunda kaynak sıkıntısı yaşayan, veri toplama alanında yeterli uzmanlığa sahip olamayan ve trendlere ayak uyduramayan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ), bu sıkıntıları daha yoğun hissedebiliyorlar. Bu hafta bu zorlukların üstesinden gelmenin önemli pratik yollarını inceledik.

DOĞRU VERİ TOPLAMA:

Müşterileriniz hakkında bilgi toplamak, ihtiyaçları anlamanın ilk adımıdır. Bu işlemi masrafsız bir şekilde yerine getirebilirsiniz. Örneğin Google Forms, SurveyMonkey ve Typeform gibi kullanımı kolay ve hedefe odaklı anket platformlarından faydalanabilirsiniz. Ayrıca Google Analytics’ten Web sitenizin trafiğini, kullanıcı davranışlarını ve dönüşümlerini de ücretsiz olarak izleyebilirsiniz.

ANLIK TREND TAKİBİ:

Sektörünüzdeki pazarlama trendlerini, Z kuşağının ilgilendiği gelişmeleri ve alışveriş davranışlarını takip etmek, her an güncel kalmak için büyük önem taşır. Bu noktada statista.com, emarketer. com, forrester.com, gwi.com gibi platformlar detaylı rapor ve istatistiklerle destek olabiliyor.

16 Temmuz 2024, Salı 07:00

Sorunsuz tatilin 13 püf noktası

Hız, fiyat avantajı ve yüzlerce alternatif olanağı nedeniyle gerek yurtiçi, gerekse yurtdışı olsun neredeyse tüm tatil planları artık online platformlar üzerinden yapılıyor. Ancak her zaman olduğu gibi sahtekarlar da bu durumu kendilerine avantaj sağlamak için kullanmaya çalışıyor. Öyle ki global rezervasyon platformu Booking.com da sorunun büyüklüğüne dikkat çekerek, son 18 ayda seyahat dolandırıcılığında “yüzde 500 ila 900 oranında” artış olduğuna vurgu yapıyor. Dijital güvenlik şirketi ESET’in desteğiyle, sorunu bertaraf etmek adına özel bir rehber hazırladık.

KARŞILAŞTIRMA YAPIN

Her şeyden önce rezervasyon yaptırmadan önce, fiyat karşılaştırmaları yapmak, müşteri yorumlarını okumak ve fotoğrafları incelemek önemli. Yorumların çok az olması veya abartılı gibi iyi görünmesi, fiyatların normal standartlara göre çok düşük olması, fotoğrafların ise bulanık veya güncel olmaması şüphe uyandırmalı. Ayrıca, bu platformların iletişim bilgilerinin doğruluğunu kontrol etmek de ihmal edilmemeli. Bu genel uyarıdan sonra şu 13 püf noktayı asla göz ardı etmeyin.

İNCE DETAYLARA DİKKAT!

1-Her zaman e-postaların resmi alan adlarından geldiğini doğrulayın ve küçük yazım hatalarına karşı dikkatli olun.

2-Satın alma sözleşmesini dikkatlice okuyun ve tüm şartları ve koşulları anladığınızdan emin olun.

3-Hiçbir platform, normal şartlarda e-posta veya sohbet yoluyla asla kredi kartı bilgilerinizi, sosyal güvenlik numaranızı veya parolalarınızı istemez. İsteniyorsa dolandırıcıdır.

4-Tatil platformlarının neredeyse her birinin Facebook, Instagram sosyal medya hesapları da vardır. Bu hesapları inceleyerek, otelin veya konaklamanın gerçek olup olmadığını da öğrenebilirsiniz.

15 Temmuz 2024, Pazartesi 07:00

Cerrahi operasyonda robotlar işbaşında

Safradan mideye, kalpten memeye kadar hemen her cerrahi operasyonda kullanılmaya başlanan yapay zeka ve robotik teknolojiler, cerrahların işini kolaylaştırmakla kalmıyor, hasta maliyetlerini de düşürüyor.

Tıp dünyası, yapay zekanın sunduğu çığır açıcı imkanlarla her geçen gün daha da dönüşüyor. Özellikle genel cerrahi alanında ameliyatların daha güvenli, komplikasyonların daha az ve daha başarılı olmasını sağlayarak hastalara ve cerrahlara büyük faydalar sunan robotik destekli yapay zekalı operasyonlar Türkiye’de de hızla yaygınlaşıyor. Uzmanlar, yakın gelecekte her türlü hastalığın çok hızlı teşhis edileceğine, tedavi süreçlerinin daha da iyileştirileceğine dikkat çekiyor.

KALPTEN SAFRAYA

Dijital dönüşümün cerrahiye getirdiği yenilikleri anlatan Genel Cerrah Prof. Dr. Mehmet Karabulut, yapay zekanın robotiğe entegre olmasının cerrahi uygulamalarda çığır açan gelişmeleri beraberinde getirdiğini söyledi. Karabulut, “Bu teknoloji, robotlara basit bir akıl yürütmeden ziyade insan benzeri yenetekler kazandırıyor. Yapay zeka ile ameliyat öncesi hastaya özgü riskler de belirlenebiliyor. Robotik teknolojiler en sık, safra kesesi, mide, bağırsak, fıtık, kolon kanseri, meme kanseri, kalp, onkoloji, jinekoloji, böbrek ve prostat ameliyatlarında kullanılıyor” dedi.

DAHA HIZLI TESPİT

Karabulut, Cornell Üniversitesi’ndeki bir çalışmaya dikkat çekerek, şunları söyledi: “Yapay Zeka tekniği ile gerçekleşen derin öğrenme algoritmalarıyla, meme kanserinde lenf düğümü metastazlarının (yayılması) belirlenmesinde patolojiden daha yüksek doğruluk elde etmeyi başardılar. Ayrıca bu tür teknolojiler, ameliyat sırasında oluşan problemlerin çözümü konusunda rehberlik sağlayacak. Yani herhangi bir komplikasyonu tahmin etmede cerraha yardımcı olarak erken teşhiste bulunacak.”

DETAYLI TEŞHİS

13 Temmuz 2024, Cumartesi 07:00

Yazın bilgisayarı korumanın 7 adımı

Kısa bir süre önce kavurucu sıcakların cep telefonlarını nasıl tehdit ettiğini ve buna ilişkin alınması gereken önlemleri anlatmıştık. Bu hafta da aynı konu üzerinden odağımıza bilgisayarları aldık. Çünkü artık çoğu kişi mobil çalıştığı için tatile bile bilgisayarıyla gidiyor. Bilgisayarlar da tıpkı telefonlar gibi, hassas elektronik bileşenlerden oluşan karmaşık sistemler oldukları için ısınmaya karşı oldukça hassaslar. Yüksek sıcaklıklar, bilgisayarınızın performansını düşürebilir, donmalara neden olabilir, hatta veri kaybına, çökmeye ve kalıcı hasara yol açabilir. Peki ne yapmalı? İşte taktikler...

1-AŞIRI KULLANMAYIN:

Sıcak bir yerde mümkünse bilgisayarınızı uzun saatler kullanmaktan kaçının. İşlemci (CPU) ve grafik işlemcisi (GPU) çalışırken ısı üretir. Uzun süreli kullanımda bu bileşenler zarar görür. Özellikle oyun oynama ve video düzenleme gibi işlerinizi serin saatlere bırakın.

2-SOĞUTMAYI TEMİZLEYİN:

Cihazınızın fanlarını ve havalandırma deliklerini düzenli olarak tozdan arındırın. Bunun için, basınçlı hava ya da yumuşak bir fırça kullanabilirsiniz. Toz birikmesi, soğutma sisteminin verimliliğini düşürerek aşırı ısınmaya neden olabilir.

3-GÜNCELLEME YAPIN:

İşletim sisteminizin ve programlarınızın güncel olduğundan emin olun. Güncellemeler, genellikle performans ve güvenlik iyileştirmelerinin yanı sıra ısı yönetimi ile ilgili düzeltmeleri de içerir.

06 Temmuz 2024, Cumartesi 07:00

Cep'te az bilinen 7 gizli özellik

Cep telefonları, video çekme, canlı yayın yapma, oyun oynama, ses kaydı alma ve modem işlevi görme gibi hemen herkesin bildiği klasik özelliklerin ötesinde adeta sihirli bir kutu gibidir. Bu nedenle, her fırsatınızda farklı menüleri incelemeniz size hayatınızı kolaylaştıracak, üretkenliğinizi artıracak ve eğlencenizi ikiye katlayacak yeni kapılar açacaktır. Biz de buradan hareketle telefonlarda bulanan bazı gizli özellikleri inceledik.

EKRAN KAYDI ALMA

Birçok kişi ekran görüntüsü almayı biliyor, ancak ekran kaydı özelliğini bilen az sayıda kişi var. Bu özellik, bir video oluşturmak veya çevrimiçi bir toplantıyı kaydetmek gibi durumlarda çok kullanışlıdır. Telefonunuz iPhone ise önce ayarlara, sonra denetim masasına geliyoruz. Ekran kaydını bulunuyoruz ve kaydı başlatıyoruz. Telefonunuz Android ise yine ayarlara geliyoruz. Orada gelişmiş özellikleri buluyoruz. Burada da ekran kaydedici hemen önünüze çıkıyor. Ekran alıntısı çubuğunu açtığınızda ekran kaydediciyi göreceksiniz.

EKRANI YAKINLAŞTIRMA

Yazıları, dosyaları, görselleri ve videoları daha net ve kolay görmek için ekranı da yakınlaştırabilirsiniz. Bunun için ayarlar menüsüne giriyorsunuz ve ‘Erişilebilirlik’ kategorisini açıyorsunuz. Sonra ‘Görüş İyileştirmeleri’ bölümünü görüntüleyip ‘Büyütme’ kategorisine giriyorsunuz. Artık ekranı yakınlaştırmak için ekrana peş peşe üç kez dokunmanız yeterli.

GÜVENLİ KLASÖR SİSTEMİ

Güvenli klasör, telefonunuzda kişisel fotoğraflarınız, finans bilgileriniz gibi hassas dosyalarınızı meraklı gözlerden korumak için geliştirildi. Bu klasör, şifre veya parmak izi gibi ek bir güvenlik katmanı ile korunuyor. Bunun için ilgili dosya ve fotoğraflarınızın üzerini tıkladıktan sonra, ekranın sağ üst köşesindeki üç nokta işaretine basıyorsunuz. Oradaki ‘güvenli klasör konumuna taşı’ sekmesine tıkladığınızda işlemi başlatabilirsiniz.

03 Temmuz 2024, Çarşamba 07:00

Yapay zeka KOBİ'lerin işgücünü artırıyor

Yapay zekanın Türkiye genelindeki KOBİ’lerin iş süreçlerine yaptığı etki araştırıldı. Buna göre, yüzde 65’lik kesim yapay zeka nedeniyle işten çıkarılan çalışan olmadığını belirtirken, yüzde 10’luk kesim ise yapay zeka sayesinde nitelikli personel istihdamını artırdıklarına dikkat çekti.

TEKNOLOJİDEN SAĞLIĞA

Son yıllarda çalışanların kendilerine sıkça sorduğu ‘yapay zeka işimi elimden alır mı’ sorusu, İnsan kaynakları ve personel yönetim platformu Kolay İK tarafından yapılan bir anketle masaya yatırıldı. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ) düzeyinde teknoloji-yazılım, danışmanlık, sağlık ve otomotiv gibi farklı sektörlerden 500’e yakın çalışanın katıldığı ankete göre şirketlerin yüzde 65’i yapay zeka ve otomasyon araçlarını projelerinde aktif olarak kullandığını açıkladı. Katılımcıların yüzde 10’u istihdamda artış yaşandığını veya bu artışın devam edeceğini ifade etti. Yüzde 65’lik kesim ise yapay zeka nedeniyle işten çıkarılan çalışan olmadığını söyledi.

NİTELİKLİ ELEMAN EKSİK

Katılımcıların yüzde 17’si ise pilot projeler üzerinde çalıştığını ve gelecekte yapay zekayı kullanmayı planladığını belirtti. Rapora göre, yapay zeka sırasıyla en çok yazılım, insan kaynakları, müşteri memnuniyeti ve pazarlama faaliyetlerinde tercih ediliyor. İş süreçlerinde yapay zeka kullanmayan şirketlerin gerekçeleri ise yatırım maliyeti, bu alandaki nitelikli istihdam eksikliği ve kendi sektörleri için fayda sağlamayacağı düşüncesi şeklinde sıralanıyor.

ENDİŞELER DE VAR

Yapay zeka günümüzde istihdamda artış ve azalış yönünde henüz köklü bir değişikliğe yol açmasa da çalışanların geleceğe yönelik endişeleri olduğu da görüldü. Buna göre çalışanların yüzde 6’sı yapay zekanın iş rollerini tehdit ettiğini düşünüyor. Bu oran yapay zekayı şu an için tehdit olarak görmeyip gelecek için endişeli olanlarda yüzde 25’e yükseliyor. Ancak diğer taraftan çalışanların yüzde 27’si de yapay zekanın iş süreçlerini optimize ettiğine dikkat çekiyor.