Murat Gülderen Engelsiz yaşamda 2024 trendleri
HABERİ PAYLAŞ

Engelsiz yaşamda 2024 trendleri

Engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştıracak yeni nesil teknolojileri tanıtmak ve ihtiyaçlar konusunda farkındalık oluşturmak için İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘Engelsiz Yaşam Fuarı ve Farkındalık Zirvesi EYAF EXPO 2023’, 20 ülkeden 50 binin üzerinde katılımcıya ev sahipliği yaptı.

Engelsiz yaşamda 2024 trendleri

100’ü yerel yönetim olmak üzere 200 firma ve kurumun yer aldığı etkinlikte, inovatif çözümlere yönelik çeşitli atölye çalışmaları da gerçekleştirildi. Fuarda göze çarpan ilginç teknolojileri sizler için araştırdık.

Haberin Devamı

Engelsiz yaşamda 2024 trendleri

ARKADAŞ ASİSTAN

Görme engelliler için ücretsiz bir asistan teknolojisi olan From Your Eyes (FYE), kendisi de bir görme engelli olan genç girişimci Zülal Tannur tarafından geliştirildi. Gördüğü tüm görselleri sesli olarak açıklayan From Your Eyes’ın müşterilerinden biri de yerli otomobil Togg. Zülal Tannur, “Yolda gidiyorsunuz, gördüğünüz manzaraları sizin için tarif eden, hikayeleştiren, sizin için kaza tahminlemesi yapan araç asistanı olarak çalışıyoruz. Togg’un görebilmesini sağlıyoruz, Togg’un gözü olduk. Dünyada video görüntü işlemeyi hikayeleştirebilen bir teknoloji yoktu” dedi.

Engelsiz yaşamda 2024 trendleri

OTONOM YEMEK MAKİNESİ

Makine Mühendisi Volkan Özgül, ‘VolkycOOKER’ adlı yüzde 100 otonom yani kullanıcısına ihtiyaç duymayan sensörlü ve yapay zekalı akıllı yemek makinesi geliştirdi. Derin sıvıda pişirilebilen her türlü yemeği yapabilen cihazın ilgili gözlerine doğranmış malzemeleri göz kararı eklemek yeterli. Cihaz, algılama teknolojileri sayesinde seçtiğiniz yemeğe ve eklediğiniz malzemelere göre pişirme sırasını kendisi uyguluyor. Örneğin et sote yemeği yapacaksınız, bu cihaz malzemeleri sırasıyla ekliyor ve kıvamı da istenen değerde ayarlıyor. Cihaz, cep telefonundan da uzaktan kontrol edilebiliyor.

ARAÇ ÇÖZÜMLERİ

Hareket kabiliyeti kısıtlı bireylere özel araç çözümleri geliştiren HNC Otomotiv de, elle kontrol edilen gaz ve fren pedallarını, sesli komut sistemleriyle yönetilebilen ekipmanları, tekerlekli sandalye kaldıraçlarını, özel emniyet kemeri ve ray sistemlerini, direksiyon aparatlarını, hareketli araç koltuklarını ve tekerlekli sandalyeye dönüşen koltuklarını sergiledi. Şirket, her araca özel kişiselleştirilmiş projeler de ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

ENGELSİZ ÇEVİRİ

Akıllı Çeviri Sistemleri Bilişim A.Ş tarafından geliştirilen ‘WeAccess Engelsiz Çeviri’ sistemi, işitme engellilere özel işaret dilini temel alıyor. Platform, okuduğunu anlamakta zorluk çeken veya okur-yazar olmayan işitme engelli bireylerin bilgiye, hizmete ve video içeriklerine işaret dilinde erişebilmelerini sağlıyor. Paltform ayrıca PDF formatındaki eğitim materyalleri, sözleşme, form gibi belge ve doküman cümlelerini de yapay zeka desteği ile anlık olarak işaret diline çevirebiliyor.

Engelsiz yaşamda 2024 trendleri

İNTERNET YARDIMCISI

Girişimci Oğuzhan Okur, görme engelli kullanıcıların web sayfalarındaki görsel içerikleri tanımlayabilmesi için sesli betimlemeler sunan yapay zeka destekli asistan geliştirdi. ‘Accessiblee’ adlı dijital çözüm, aynı zamanda sayfa özetleri çıkartabiliyor. Düşük görme yeteneğine sahip kullanıcılar için de renk kontrastlarını ayarlayarak metinleri daha belirgin hale getirebilen sistem, disleksiye sahip kullanıcılar için özel olarak tasarlanmış yazı tipleri kullanarak metinleri daha okunabilir hale de getirebiliyor.

Haberin Devamı

Engelsiz yaşamda 2024 trendleri

ERİŞİLEBİLİR MOTOSİKLET

Tekerlekli sandalye kullananlar için özel geliştirilen Pendel adlı üç tekerlekli elektrikli motosiklet, tek şarj ile 50 km yol gidebiliyor. Saatte 35 km hıza ulaşabilen motosiklet yüzde 30 eğimleri de rahatlıkla çıkabiliyor. Motorun en önemli özelliklerinden biri de tekerlekli sandalye ile binilebiliyor olması. Yani motoru sürmek için tekerlekli sandalyenizden inmeye gerek kalmıyor. Araç, Sukhamed Sağlık

Sıradaki haber yükleniyor...
holder