Murat Gülderen Yeni nesil yalnız büyüyecek
HABERİ PAYLAŞ

Yeni nesil yalnız büyüyecek

Çok değil sadece 10 yıl sonra dünya yeni bir kuşağın etrafında dönecek. X, Y ve Z’nin ardından Alfa Nesli büyümeye başladı. 2030 yılına kadar doğanlardan oluşacak bu nesil, biraz akılları sarınca yapay zekayı evlerinin bir ferdi, kardeşi ya da en yakın arkadaşı gibi görecek.

Bir başka değişle hani eskiler ‘kuşak çatışması yaşıyoruz, çocuklar ve torunlar bizi anlamıyor’ gibi laflar ederlerdi ya; işte bu çatışma bunun yanında kaymaklı kadayıf kalacak. Çünkü çocuğunun ne dediğini bile anlamayacaksın. Bu yüzden günde sadece birkaç kelime konuşacaklar. 24 saatlik dilimin en az 10 saatini akıllı cihazlarla ve sanal asistanlarla geçirecekler. Büyük olasılıkla dersleri sanal öğretmenler vereceği için, sınavların tümü online sistem üzerinden olacak. Yani fiziksel bir etkileşim yaşayacak hiçbir arkadaş kimsenin hayatına girmeyecek.

Haberin Devamı

Robotlarla ve hologram kişilerle daha kolay anlaşacaklar. Tüm iletişim, makineler aracılığıyla sağlanacak. Bu durum, siyaset, sosyoloji gibi toplumsal konularla ilgili tartışmaların da giderek kabuk değiştireceğini gösteriyor. Örneğin ‘yapay zekaya tüm hukuk ve uluslar arası siyaset kurallarını yükleriz, onlar da ülkeleri yönetir’ kafasında düşünecekler…

O yıllarda organik gıda diye bir şey zaten olmayacak. Düzensiz beslenme tavan yapacak. Yabancı dil sorun olmaktan çıkacak; giyilebilir tercümanlar dünyanın tüm dillerini tek bir tuşla çevirecek. Ölümsüzlük araştırmaları hız kazanacak. Milyonlarca kişi ölmeyeceğine inanacak. Görünen o ki fiziksel arkadaşlığa hiç zaman ayrılmadığı için evlilikler bile çok geç olacak.

Ayak bağı olur düşüncesiyle en fazla bir çocuk yapılacak. Ona da zaten robotlar bakacak. Sanal gerçeklik hayatın değişmez parçası olacak. Peki sonra? Ot gibi bir hayat… Paylaşım yok, düzen yok, arkadaşlık hatta aile kavramı yok, toplumsal değerler yok… Kim bilir belki de ben yanılıyorum… Ama yanılmadığımı düşünen liderler bu soruna acilen el atmak zorunda.

ŞİFRELERİ DEĞİŞTİRİN

Facebook, instagram, twitter gibi sık kullanılan sosyal ağlara saldırılar artarak devam ediyor. Kişisel bilgilerin havalarda uçuştuğu bu platformlarda şifrelerinizi ne kadar sık değiştirirseniz güvenliğiniz o kadar artar. Kısa bir süre önce aynı uyarıyı Twitter da yaptı. Sistemsel sorunlara dikkat çekti… Her ne kadar problemler hızla giderilmeye çalışılsa da bu işin şakası yok. Şifreyi mobil uygulamalardan ‘Ayarlar-Gizlilik-Hesap-Şifreyi Değiştir’ bölümünden, masaüstünden ise ‘Ayarlar ve Gizlilik’ bölümünden değiştirebilirsiniz. Sadece yarım dakika…

Haberin Devamı

1 GÜNDE CANAVAR...

3 gün önce 3 din tarafından kutsal kabul edilen Kudüs’teydim. Mascid-i Aksa’yı, Kübbet-üs Sahra’yı, Kıyamet Kilisesini, Ağlama Duvarı’nı ziyaret ettim. Dünyanın her yerinden büyük turist kafileleri vardı. Her şey sakin, saygı büyüktü. Dün, sanki o yaşanmışlıklar yalanmış gibi İsrail masum insanları katletti. Bu kişilerin arasında çocuklar da var… 1 günde alınan tek bir talimatla insanlar nasıl canavarlaşabiliyor biri bana anlatsın lütfen… Hele bir tarafta katliam yaşanırken diğer tarafta Kudüs’teki Amerikan elçiliğinin açılışındaki neşeli tavırlar… Sözün bittiği yer… Dünya bu teröre asla sessiz kalamaz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder