Murat Gülderen Yeni yılın dijital sağlık trendleri
HABERİ PAYLAŞ

Yeni yılın dijital sağlık trendleri

Geliştirilmiş yapay zeka, 2024’te sağlık sektöründe büyük bir devrime hazırlanıyor. Teşhisten tedaviye, akıllı ilaç keşiflerinden genetik analizlere kadar tüm branşlarda ağırlığını şimdiden hissettiren bu teknoloji, daha hızlı ve daha hassas sonuçlar elde etme potansiyeli ile hastaların yaşam kalitesini daha da artıracak. Bütünsel sağlık yönetimi hizmeti sunan LifeClub Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Elif Elkin ile 2024 yılının sağlık trendlerini konuştuk. Elkin’e göre listenin en dikkat çeken maddeleri şöyle:

Haberin Devamı

Yeni yılın dijital sağlık trendleri

GİYİLEBİLİR CİHAZLAR

Giyilebilir sağlık takip cihazlarının işlevleri daha da artacak. Bu sayede kullanıcılar kendilerine ait onlarca sağlık verisini toplayıp izleyebilecek ve sağlık durumları hakkında daha bilinçli olabilecekler. Bu veriler ayrıca doktorlarla paylaşılarak daha kişiselleştirilmiş bir sağlık hizmeti alınmasını sağlayacak.

Yeni yılın dijital sağlık trendleri

TELEMEDICINE

Pandemi ile birlikte ‘telemedicine’ yani uzaktan sağlık hizmetleri kullanılmaya başlanmıştı. Yeni dönemde artık muayene, teşhis, takip, reçete ve online terapi gibi bir dizi sağlık hizmetlerine daha hızlı erişim sağlanacak. Hasta deneyimindeki dijitalleşme artacak.

Yeni yılın dijital sağlık trendleri

AKILLI İLAÇLAR

Mikroçip, sensör veya biyolojik izleme sistemleri gibi bileşenler barındıran akıllı ilaçlar, düzenli ilaç kullananlar için dozaj alımı, vücutta emilim ve metabolize süreçleri hakkında veri verebilir. Ayrıca hedefe yönelik, kişiye özel tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine de önemli katkılar sağlayacaktır. Kanser hastalarında bu tür ilaçlar kullanılmaya başlandı.

Yeni yılın dijital sağlık trendleri

TANI VE VERİ GÜVENLİĞİ

Yapay zeka ve veri analitiği, hastaların sağlık verilerini daha iyi anlamak, tedaviyi kişiselleştirmek ve erken teşhis konularında doktorların büyük yardımcısı olacak. Blockchain, sağlık sektöründe çok önemli olan veri güvenliğini koruma konusunda da kritik rol oynayacak.

Yeni yılın dijital sağlık trendleri

3D BASKI ORGAN

Denemeleri devam eden 3D baskı organ çalışmaları tıpta devrim olarak nitelendiriliyor. Bu teknoloji, özellikle organ nakli bekleyenlerin umudunu artırıyor. 3D organ baskısı, biyolojik doku ve organların katmanlar halinde basılması ile oluşturuluyor. 3D organ baskısı, organ naklinin yanı sıra hastalıkları araştırma, ilaç testleri ve alternatif tedavi yöntemleri geliştirilmesine de büyük katkı sağlayacak.

Haberin Devamı

Yeni yılın dijital sağlık trendleri

GENOMİK TIP

Genomik tıp, kişinin genetik bilgilerini analiz ederek kişiselleştirilmiş bir sağlık hizmeti sunmayı amaçlıyor. 2024 yılında genomik tıp daha fazla kullanılarak hastalıkların teşhis ve tedavisinde etkili bir rol oynayacak. Gen terapileri ve hücresel tedaviler, belirli genetik hastalıkların tedavisinde ve özellikle kanser gibi hastalıkların yönetiminde daha fazla kullanılabilir hale gelebilir.

HAFTANIN OLAYI

Yeni yılın dijital sağlık trendleri

KÜPE ŞEKLİNDE SÜPER KULAKLIK

Huawei, küpeyi andıran kablosuz kulaklığı FreeClip’i 4.999 TL’den satışa sundu. Açık yapıda tasarlanmış ve her kulağa uyum sağlayabilen kulaklık dans etseniz bile düşme ya da kayma sorunu yaşatmıyor. Cihaz suya ve tere karşı da dayanıklı. Tek şarjda 8, şarj kutusuyla 36 saat kullanım sunan cihaz, iOS, Android ve Windows’u da destekliyor. 10.8 mm çift mıknatıslı yüksek hassasiyetli sürücü ünitesi sayesinde, kulaklık pürüzsüz ses kalitesi ve net vokaller sunuyor. Cihazın en büyük özelliklerinden biri de farklı müzik türlerine göre 4 ayrı ses efekti sunması

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder