Nedim Şener Açın batı kapılarını Suriyelilere
HABERİ PAYLAŞ

Açın batı kapılarını Suriyelilere

Hesaplamalara göre iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen 4 milyon civarında Suriyeli var. Kimi batı ülkelerine kaçarken denizde hayatını kaybetti, kimi Yunanistan polisi tarafından çırılçıplak soyulup kışın ortasında Türkiye sınırına bırakıldı. Savaştan hayatını kurtaran insanlar “medeni batılıların” uygulamasıyla donarak öldü. Yunan sahil güvenliğinin, botlarını patlatarak Suriyelileri denizin ortasında ölüme terk ettiği görüntüler hafızalardadır.

Türkiye, güney sınırında Amerika’nın tetikçi olarak kullandığı PKK/YPG odaklı bir “Suriye sorunu” var; Amerika, “İsrail’in güvenliği ve Akdeniz’deki enerji kaynaklarına bağlı olarak Suriye’nin güneyinden Akdeniz’e kadar uzanan, Türkiye’nin güney sınırı boyunca bir hat şeklinde terör örgütü PKK’nın yönetiminde bir terör devleti inşa etmeye uğraşıyor.

Haberin Devamı

Türkiye bu hattı Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı harekatları ve İdlib operasyonuyla kesti. Ancak, terör örgütü PKK ile açık işbirliği yapan ABD hâlâ projesinden vazgeçmedi. Türkiye’nin bir de halkın deyimiyle “Suriyeli sorunu” var. Yerel seçimlerden sonra Bolu Belediyesi’nin yardımları kesmesi, Mudanya Belediyesi ve Antalya Gazipaşa Belediyesi’nin Suriyelilere plaj yasağı... Yeniden alevlenen bu sorun, önlem alınmazsa tüm ortak yaşam alanlarını kapsayacak hale dönüşme riski taşıyor.

2 milyon kişi daha mı?

Son günlerde İdlib’de gerilimin artması ve 2 milyon kişinin daha Türkiye sınırına dayanacağının hesaplanması sorunun daha da büyüme riskini getiriyor. Avrupa Birliği, Suriye’den gelenleri Avrupa ülkelerine geçmesini engellemesi karşılığında Türkiye’ye vaat ettiği mali yardımı vermekte ayak sürüyor. Görünen tablo şu; iktidar AB ile ilişkiler karşılığında Suriyelileri kendi topraklarında tutuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyelilerin Suriye’de güvenli bölgelere gönderileceğini söylerken, Kılıçdaroğlu’nun ağzından muhalefetin önerisi ise Suriyelileri geri göndermek. Suriyeliler hakkında son zamanda ırkçılığa varan küfürlü tepkilere karşı verdiğim cevaplar nedeniyle önerimi soranlar oldu. Kişisel olarak ben bu konuda ne yetkili, ne karar vericiyim, sadece okurlarıma kendi fikrimi paylaşmak istiyorum.

Haberin Devamı

Bence Suriyelileri ölümü göze alarak asıl gitmek istedikleri Avrupa ülkelerine ulaşmaları için batı kapılarını açmaktır. İsteyen gitsin isteyen kalsın. Seçeneklerden biri de bu olmalı. Terör örgütlerine koşulsuz kucak açan “medeni Avrupa” Suriyelileri almamak için bin takla atıp, vaat üstüne vaat vermesinin asıl nedeni; ülkelerinde rahatlarının bozulmasını istememelerindendir. Hem ekonomik hem sosyal maliyeti Türkiye’nin sırtına bırakıyorlar.

Hem iktidarın hem muhalefetin bunu seçenek olarak tartışması gerekir. Ama siyasetçiler Avrupa Birliği’nin desteğini önemsediği için onları rahatsız edecek böyle bir öneriyi tartışacaklarını sanmıyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder