Op. Dr. Evrim Uçkunkaya Cilt lekelerinden kurtulma rehberi
HABERİ PAYLAŞ

Cilt lekelerinden kurtulma rehberi

Vücudumuzun en büyük organı olan cildimize iyi bakmak, kendimize yapacağımız en iyi yatırım. Cildinize yapabileceğiniz en büyük kötülük ise, koruyucu katmanı olan asit mantosunu yok etmek olur. Cildi kurutan sabunlar, kimyasal içeren temizleyiciler, sigara ve güneşin zararlı ışınları asit mantosuna çok zarar verir. Bu manto etkinliğini yitirdiğinde cildin kendini koruma yetisi azalır, kullanılan bakım ürünleri doğru emilemez ve cilt hasarlanmaya açık hale gelir. Yeterince su tüketmemek, hareketsiz yaşam, yanlış beslenme ile de birleştiğinde cilt lekelerinin oluşmasına zemin hazırlanır.

Haberin Devamı

Cilt lekelerinin çeşitleri nelerdir?

Cilt lekelerinden kurtulma rehberi

• Doğum kontrol hapı kullanımı veya hamilelik sırasında oluşan hormonal değişiklikler, melanin denilen renk maddesinin aşırı üretimine neden olur. Bunun sonucunda alın, burun üzeri, yanak, dudak üstü ve çene gibi bölgelerde lekeler oluşur.

• Ağızdan alınan veya bölgesel sürülen bazı ilaçlar ve kozmetikler lekelenmelere yol açabilir.

• Güneş ışınları veya solaryum etkisiyle, cilt kendini korumak amacıyla daha kalınlaşır ve melanin üretimini artırır. Bu da lekelerde artışla sonuçlanır.

• Doğuştan var olan ve en çok alın, burun üzeri, yanaklar ve çenede görülen lekeler, çil olarak tanımlanır. Açık veya koyu kahve renklerde olabilirler. Genelde güneşli mevsimlerde belirgin hale gelirken, güneşin etkisinin az olduğu mevsimlerde renkleri solar.

Cilt lekelerinden kurtulma rehberi

• Yaşlılık lekeleri, güneşin uzun süreli etkisi sonucunda oluştukları için ileri yaşlarda ortaya çıkar. Değişik boyutlarda, açık kahverenginden siyaha kadar değişen renklerde ve çeşitli çaplarda görülebilirler.

• Yanık, sivilce ve akne yaraları, iyileşirken koyu lekeler bırakabilir. Ten rengi koyu olanlarda daha belirgin lekeler oluşabilir.

• Cilt üzerinde özellikle güneşin zararlı ışınları nedeniyle oluşan lekelenmeler, ilerleyen aşamalarda cilt kanserine neden olabilir.

• Cilt kanserleri öncelikle saçlı deri, yüz, dudaklar, kulaklar, boyun, göğüs, kollar ve eller ve kadınlarda bacaklar dâhil olmak üzere cildin güneşe maruz kalan alanlarında ortaya çıkabilir. Ancak el ayası, el ve ayak tırnaklarının altı ve genital bölge gibi gün ışığını nadiren gören alanlarda da oluşabilir.

Haberin Devamı

• Bazı cerrrahi işlemler, işlem yapılan bölgeye bağlı olarak vücutta derin izler bırakabilir.

• Telefon, bilgisayar, tablet gibi teknolojik cihazların aşırı kullanımı, bu cihazlardan gelen UV ışınları nedeniyle, ciltte istenmeyen lekelere neden olabilir.

• Alanında uzman olmayan kişiler tarafından yapılan yanlış estetik uygulamalar, cilt üzerinde yanıklar ve lekelenmelerle sonuçlanabilir.

Cilt lekeleri nasıl tedavi edilir?

Cilt lekelerinden kurtulma rehberi

Cilt lekerinin tedavisi öncesinde, mutlaka lekenin derin mi yoksa yüzeyel mi olduğu tespit edilmeli. Çoğu leke cildin hem yüzeyel hem de derin tabakasındadır. Bu yüzden leke tedavisinde genellikle kombine tedaviler daha iyi sonuçlar verir. Lekenin durumunun tespit edilmesi, tedavi yönteminin belirlenmesinde yol göstericidir. Yüzeyel lekelerde bazen leke giderici kremler ve yüzeyel kimyasal peelingler yeterli olabilirken ileri teknolojiye sahip cihazlarla, hem derin hem de yüzeyel cilt lekeleri tedavi edilebilir. Aynı zamanda cilt altı tabakasını besleyici, kolajen ve elastin doku artışını destekleyen ürünler kullanılarak cilt dokusu daha da canlı hale getirilebilir.

Haberin Devamı

Cihazsız tedavi seçenekleri:

Cilt lekelerinden kurtulma rehberi

Peeling: Yüzeysel bir soyma işlemi olan peeling, ciltteki melanin hücre sayısını azaltarak lekelerin açılmasını sağlar. Peelingler genellikle 1-2 hafta ara ile 6-8 seans uygulanır. Aynı zamanda ciltte yenilenme, parlama ve canlanma yaratarak cildin daha iyi görünmesini sağlar.

PRP Tedavisi: Kişinin kendi kanındaki büyüme faktörleri ayrıştırılır. Bu büyüme faktörleri lekeli olan bölgeye verildiğinde bir onarım faaliyeti başlatırlar. Lekeye sebep olan hücreleri oradan uzaklaştırırken, hücre yenilenmesini hızlandırırlar.

Somon DNA: Bu uygulama cilt yapısını güçlendirerek, cildin elaskiyet ve sıkılığını artırır. Cildin azalan nem dengesini düzenyerek pürüzsüz, sağlıklı bir görünüme kavuşturur.

Mezoterapi: Cildin yeniden canlandırılması ve daha genç bir görünüme kavuşturulmasına yönelik etkili bir çözüm sunan bu işlemle, ortalama 4- 6 seansta cilt dokusu üzerinde canlanma hareketi yaratılır. Aynı zamanda lekelerin açılması da sağlanır.

Kremler: Özellikle Retinoik asit, C ve E vitamini içeren kremlerin leke açıcı özelliği vardır. Leke giderici kremlerin doktorunuz tarafından cildinize uygun dozda verilmesi ve gece kullanılması doğrudur.

Cihazlı tedavi seçenekleri:

Cilt lekelerinden kurtulma rehberi

Scarlet S: Mikroiğneler, cildin altına inerken cilt yüzeyini uyararak doğal iyileşme süreci başlatır. Böylece ciltteki ton farklılıkları, lekeler ve ince kırışıklıkların tedavisini mümkün kılar. Seanslar ayda 1 yapılır. Lekelerden tamamen kurtulmak için 3 seans yeterlidir.

Dermaroller: Micro iğneleri sayesinde ciltteki ölü derinin atılmasında ve akne sonrasında oluşan lekelerin ortadan kaldırılmasında etkili olur.

Q-switched Nd Yag Lazer: Lazer ışığını kullanarak etrafındaki normal dokuya zarar vermeden pigmentleri azaltır ve yok eder. 1-2 hafta ara ile olguya göre 6-10 seans uygulanır.

CO2 Fraksiyonel Lazer: Bu lazer, ciltte tam kat bir yenilenme sağladığı için hem derin hem de yüzeyel lekelerin azaltılmasında etkilidir. Genellikle leke tedavisinin başlangıcında 1-2 seans uygulanması yeterli.

Cerrahi tedavi seçenekleri:

Cilt lekelerinden kurtulma rehberi

İzin çıkarılıp tekrar dikilmesi: Cilt kanserleri, iyileşmeyen ya da kötü iyileşemiş yaralar, yanıklar ve büyük akne izlerinde.

İzin çıkarılıp zig zag şeklinde tekrar dikilmesi: Cilt kontraksiyonları ya da eklem hareket kısıtlılıklarında.

Balon yöntemiyle doku genişletme: Saçlı deri yanıklarında ya da cildin yeterli genişlemeye el vermediği yerlerde.

Zımparalama ve ince deri yaması: Ciltten kabarık yara izlerinde ya da yanıklarda.

Yağ enjeksiyonları ve kök hücre: Cildin inceldiği ya da yanıklardan sonra yapışıllık olan bölgelerde ya da geçirilmiş ameliyata bağlı iyileşmeyen izlerde ve yaralarda.

En yeni teknolojiler sayesinde, cilt lekelerinin yüzde 90’ı tedavi edilebilir. Bazı derin lekeler ve pigment hasarları, tedavilerinden sonra özellikle yaz aylarında tekrar kendini gösterebilir. Bu tür lekeleri önlemek için güneşten korunmak çok önemli. Özellikle ultraviyole A ve ultraviyole B içerikli olan, yüksek koruma faktörüne sahip kremler kullanmak gerek.

Leke tedavisine başlamadan önce her lekenin tamamen ortadan kaldırılamayacağı bilinmeli. En etkili tedavi bile, cilt lekelerinde tatminkar bir azalma sağlasa da lekeleri tamamen yokedemeyebilir. Tedavi sonucunda yüzde 60-70 azalma elde edilmesi, tedavide altın standarttır. Bazı cilt lekelerinin tedaviye cevap vermesi daha uzun sürer. Seans aralarında leke giderici krem ve güneş koruyucu krem uygulanmalıdır.

Leke tedavisi birçok klinikte yapılabilir fakat konun uzmanınca, lekenize uygun teknolojik cihazlarla ve kombine metotlar kullanılarak uygulanan tedavi protokolleri, daha başarılı sonuçlar verir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder