6 ay gebelik düşünmeyin

05 Temmuz 2017, Çarşamba 05:00
AA
Dış gebelik iğneyle sonlandırıldıysa çift 6 ay korunmalı. Bu dönemde hamile kalırsanız iğnenin yan etkileri nedeniyle bebekte yapısal bazı anormallikler meydana gelebilir...

6 ay beklemek şart mı?

30 yaşındayım. Hamile kaldım ama dış gebelik oldu, iğneyle sonlandırıldı. Doktorum “6 ay beklemek gerekir, sonra rahim filmi çekilir” dedi. Ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, dış gebelik gibi zor bir hadiseyi çok şükür ki ameliyat olmaksızın atlatmışsınız. Dış gebelik iğne ile sonlandırılabilmiş. Bu iğneden sonra çiftin 6 ay korunması ve asla gebe kalmaması gerekir. Size kullanılan bu iğne, bebekte bazı yapısal anormallikler yapacak kadar ciddi yan etkileri olan güçlü bir ilaçtır. 6 ay beklemeniz bu açıdan çok doğru olmuş. Dış gebelikten sonra kanda gebelik hormonu olan b-hCG’nin 5’in altına inmesiyle birlikte 6 ay beklemeden rahim filmi çektirebilir. Benim de önerim tekrar gebelik denemeden önce mutlaka rahim filmi çektirmenizdir. Film sonucuna göre tüplerinizde sorun saptanırsa önce bunun giderilip sonra gebelik denemenizi öneririm. Aksi taktirde tekrar dış gebelik yaşayabilirsiniz.

Aşılama yaptırsak şansımız var mı?

Eşim 26, ben 21 yaşındayım 2.5 senelik evliyiz. Çocuğumuz olmadı, tüm tetkikler yapıldı. Hiçbir sorun yok. Aşılama yaptırmayı düşünüyoruz. Başarı şansımız ne kadardır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, dünyada aşılama yöntemiyle gebe kalabilme ihtimaliniz her şey mükemmel olsa bile en fazla yüzde 17-18’lerdedir. 1-2 kere denenebilir. Aşılama olmuyorsa üreme tıbbı alanında deneyimli hekime başvurarak gebelik ihtimali çok daha yüksek tüp bebek yöntemine geçilebilir.

Sıvı birikimi varmış, neden?

Eşim 200 haftalık hamile, ultrasonda akciğerde ve ense kısmında sıvı birikmesi varmış. Amniyosentez yapıldı, temiz çıktı. Doktor bebeği aldırmayı tavsiye etti. Biz aldırmayacağız. Çocukta ne gibi sıkıntılar olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, amniyosentezle sadece bebeğin kromozomlarının dizilimi yani genetik hastalığı olup olmadığı anlaşılabilir. Bebeğinizde böyle bir durum yok. Ama bazı sendrom veya enfeksiyonlar da bunun gibi bulgularla seyredebilir. Bebek daha fazla büyümeden yüksek riskli gebelik konusunda uzman bir meslektaşımın detaylı fikrini almanızı öneririm.