Opr. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu Ah bu marionet çizgileri!
HABERİ PAYLAŞ

Ah bu marionet çizgileri!

Geçen haftaki yazımda alt yanağımızda yerleşen ve bulldog olarak tarif ettiğimiz, yanak sarkmalarını masaya yatırmıştık.

Bana gelen onlarca sorudan aynı bölgede yer alan, bu sefer biraz önde dudak altımızda yerleşen ve adını kraliçe Marie Antoinette’ten alan, telaffuzu zor ama söylendiğinde sizi daha entelektüel gösteren, yaşlılık işaretinden bahsedelim.

Marionett çizgileri!

Nedir bu marionett çizgisi?

Yüzün yaşlanması hep söylediğim gibi yüzümüzdeki cildin tek başına yaşlanması üzerinden oluşmaz, siz aynada görebildiğiniz kısmı olan cildiniz üzerinden yaşlanmayı nedenselleştirseniz de bu durum en derinden; kemikten başlayıp cildinize uzanan ve bir çok faktörün birlikte sebep olduğu süreçtir.

Haberin Devamı

Marionett çizginizin oluşmasında 3 önemli etki mevcut.

Neymiş bu marionett çizginizi oluşturan 3 yaşlanma sebebi?

1- Tabi ki cildiniz zamanla kolajeni ve elastini kaybediyor ve hatta cildinizde bu iki önemli maddenin tükenmesinin yanı sıra, kolajen ve elastin cildinizde gençken düzenli görünümdeyken yıllanma süreci içinde düzensiz bir yumak görüntüsü oluşturuyor.

Çene kenarınızdan dudaklarınıza kadar bu alanda cildinizin altında yağ dokusu da inceliyor.

Çene ucu ve çene kenarınız yaşla birlikte sanki küçülüyormuş gibi bir etki oluşturuyor.

2-Alt yüz yani alt yanağınızın içinde yerleşen biz plastik cerrahların “malar fat pad” diye tabir ettiği, yağ yastıkçığının alt kompartımanı bu alanda zamanla aşağı yer değiştiriyor.

3- Sizin belki hiç fark etmediğiniz ama bizim için yüz gençleştirme işlemlerinde serbestlediğimiz, kemikten cilde uzanan bir bağ, bir köprücük (biz bu bağa “mandibular ligaman” diyoruz) mevcut. Bu bağ alt yüzünüzde sabit bir nokta görevi görür ve yüz yaşlandığında bu sabit noktanın yeri değişmez. Yanak hattı öne ve aşağı doru sarkarken bu sabit noktada bir basamak oluşturur.

İşte bu üç sebebin toplamında çene ucunuzdan çene hattınıza doğu ve oradan ağız kenarına uzanan bir oluklanma oluşuyor ve işte meşhur marionett çizgisi (oluğu) diye tariflenen yaşlılık işareti tam tekmil karşımıza çıkıyor.

Haberin Devamı

 Yaş tek kriter mi?

Marionett çizgisinin oluşmasında yaşlanma önemli bir faktör ama erken dönemde de ( genç kadın ve erkeklerde ) danışanlarımda hastalarımda gözleyebiliyorum.

Çünkü yaşlanmak ve yıllanmak her bedende her insanda aynı hızda ve aynı kararlılıkta gerçekleşmiyor. Kimimizde bu çizginin fark edilmesi 50’li yaşları bulurken kimimizde 30’lu yaşlarda bile gözlenebiliyor.

 Peki bu marionett çizgisini nasıl tedavi ederiz?

 Aslında yüzümüzdeki en zor alanlardan bir tanesi bu alt yüzde oluşan yığılmalar birikmeler sonucu oluşan bu marionett çizgisi oluğu diyebiliriz.

 Gelin bu bölgede başarılı tedavi seçeneklerini cerrahi olmayan (ameliyatsız) yollardan cerrahi işlemlere doğru açıklayayım.

 1-Kolajen dolgular

Kolajen dolgular bu bölgenin tedavisinde altta yatan problemi çözmekten ziyade bu oluğun görünürlüğünü azaltmaya yönelik kullanılabilir.

Özellikle marionett çizgisi oluşmaya başlayan genç ve orta yaş grubu insanlarda kolajen dolgular cildimizde azalan kolajen ve elastini restore ederek bu alanda çok başarılı sonuçlar çıkarır.

Haberin Devamı

Tüm yüz kolajen dolgu uygulamaları yani sıvı yüz germeler yine bu bölgenin azaltılmasında etkin bir yöntem olarak kullanılabilir.

 2-Yüzü ısıtmak

Evet ameliyatsız seçenekler içinde belki de en güçlü sonuçları alabileceğiniz seçeneklerin başında bu bölgenin ısıtılması işlemi geliyor, özellikle radyofrekans enerjisi kullanarak yapılan PROFOUND uygulamaları bu bölgenin hem cildinin sıkılaşmasını ve böylece azalan kolajen ve elastinin üretiminin arttırılmasına sebep olurken hem de çizginin arkasında yerleşen yağ yastıkçıklarının eritilmesiyle yüz bu çizgide sıkılaşır ve toparlanmasını sağlar.

İşlem tek seans ve etkinliği yaklaşık 2 yıl kadar.

3-İple askılamak

Bu bölgeye yapılabilen bir diğer ameliyatsız seçenek ise bu bölgenin eriyebilir (erimeyen iplerle askılar yapmak sağlıklı değil) iplerle askılamasıdır. Benim profesyonel fikrim bu alt yüz sarkmalarının ve marionett görünümünün azaltılmasında iplerin asıcı etkisinin sınırlı olduğu yönünde ama, ameliyat seçeneği planlamayan bir kişi için bir tercih olabilir.

 4-Lazerler
Özellikle tüm yüze uygulanan karbondioksit lazerler ile yüzde kolajen artışı ve cildin toparlayıcı etkisinden faydalanarak marionett çizgisinde ve oluğunda ağız çevresiyle beraber güzel değişimler yakalanabilir.

 Mevsimsel uygulanmasının zarureti açısından bu tip işlemler için kışın iyi bir zaman olduğunu da bilmekte fayda var.

5-Tüm yüz ya da alt yüz gençleştirme (germe)ve kök hücreden zengin yağ enjeksiyonları

Bu alandaki en başarılı sonuçlar bu alt yüzde sarkmaya sebep olan yapıların (sarkan askılayıcı  dokuların yeniden askılanması- boşalan yağ yastıkçıklarının restore edilmesi ve hacimleri artmış yağ yastıkçıklarının hacimlerinin azaltılması gibi) eski genç halimizdeki durumlarına geri alınması işlemlerini içerdiğinden, cerrahi gençleştirmeler sonuçları ve etkinlik süreleri açısından en başarılı yöntemdir.

Yüz gerçekten çok özel bir beden alanı, onlarca önemli anatomik dokunun 20x20 cm.lik bir alanda yerleştiği ve yaşlanmasının ise bu dar yüz alanında çok faktörlü etkilerin sonucunda oluşuyor.

Yüzü tedavi etmenin yanı sıra önleyici işlemlerin de yüz yaşlanmasındaki önemli etkisini unutmayalım.

 Sağlıkla kalın haftaya yeni bir konuda görüşmek üzere…

 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder