Opr. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu Post bariatrik vücut şekillendirmeye dair her şey
HABERİ PAYLAŞ

Post bariatrik vücut şekillendirmeye dair her şey

Post bariatrik vücut şekillendirmeyi duyuyoruz son zamanlarda giderek artan sıklıkta. Ama ne demek olduğunu ve nasıl işlemler olduğuna çok azımız hakimiz. Bu hafta size bu cerrahi operasyona dair merak edilenleri anlatmaya çalışacağım.
Şimdi bir hasta düşünelim kadın ya da erkek olması fark etmez ve bu hastamız çok kilolu olsun, mesela 150 kg olsun, bu kilo alımı sebebi ister bir yeme bozukluğu ister bir psikolojik durum ister çocukluktan gelen bir refleks isterse de bir dönem geçirilmiş bir hastalığın sonucunda olsun , kişi artık obez ya da morbid obez olarak tariflenir.

Haberin Devamı

Obez nedir? Boyunun kilosuna oranı(body mass index) 30 ve üzeri olan insanlara obez tanımı yapıyoruz genel olarak söylemek gerekirse. Bu kişiler diğer insanlara göre bazı hastalıklara daha yatkındır (örneğin kalp, tansiyon, şeker ) ve ömürleri diğer insanlara oranla daha kısadır yukarıda saydığım ikincil hastalık risklerinden dolayı.

Ve bu obez kişiler bu fazla kilolarını diyetle sporla veremediklerinde cevap kilo verdirici ameliyatlara kadar gelir.
İşte sizlerin sosyal medyada tüp mide olarak duyduğunuz bu kilo verme amaçlı yapılan cerrahi işlemlere bariatrik cerrahi ameliyatı diyoruz.

Peki, bu önündeki post ne demek?

İşte bu kilo verdirici tüp mide ameliyatlarından sonra bedenimizi yeniden şekillendirdiğimiz estetik cerrahi işlemlerine Post Bariatrik (kilo verme ameliyatları sonrası) Estetik İşlemler diyoruz.

Bariatrik ameliyatlar sonrası nasıl bir değişim yaşanır?

Obez hastamızı hayal edelim yine ve geçirdiği tüp mide ameliyatıyla 6 ayda 150 kg‘dan 75 kg‘a gelsin yani 75 kg vermiş olsun.

Şimdi bölge bölge düşünelim 75 kg vermiş birinin bedeninde nasıl değişimler gözleriz?

Yüz bölgesi?

Alt yüz, yanak ve gıdı bölgesi boşalır ve sarkar. Sizler bu hastanın yüzündeki sarkmayı boyun hattındaki birikimden anlayabilirsiniz. Yine yanak hacimleri boşalan bu hastalar boşalmış yüz ifadeleriyle yorgun ve sağlıksız görünebilirler.

Kol bölgesi?

Verilen kilolarla kollarda sarkma ve gevşeme oluşur. Hasta kollarını kaldırdığında gevşemiş ve sarkmış kol dokusu, sanki ikinci bir kol dokusu gibi davranır.

Haberin Devamı

Göğüs bölgesi?

Kadınlarda memelerin içi boşalır ve sarkar, meme başları aşağıya doğru döner ve meme dokusu dolgun diri görüntüsünü kaybeder. Erkeklerde meme dokusunun boşalması sadece memede sarkma yaratmaz aynı zamanda kol altına doğru meme dokusunun gevşeyip aşağı doğru yer değiştirmesiyle erkeklerde kadın tipi meme benzeri görüntülere sebep olur.

Karın, bel ve sırt bölgesi?

Bu bölgelerdeki boşalmalar ve sarkmalar sonucu karın dokusu aşağı doğru yer değiştirir ve kasıklarına doğru inerek zaten boşalmış ve sarkmış bu cilt dokusu aynı zamanda pişiklere ve kızarıklıklara yol açar.
Karın ön duvarı gibi sırt ve belde (ve birlikte popoda) boşalarak gevşer ve aynı eldivenin parmaklardan sıyrılması gibi iskeletimiz üzerinden sıyrılarak aşağı doğru sarkar.

Bacak bölgesi

Verilen kilolar sonucu sarkan ve boşalan bacaklarda özellikle iç uçaktan dize doğru gevşemeler ve sarkmalar oluşur. Bazı hastalarda bu sarkmalar bacağın tüm alanına yayılır ve yine aynı bir eldivenin parmaktan sıyrılırcasına cilt bacak iskeletinden boşalır ve sarkar.

Haberin Devamı

Popo bölgesi

Popo da bel ve sırt gibi içi boşalır düzleşir ve sarkarak dolgunluğunu ve diriliğini kaybeder.

Post Bariatrik Estetik Cerrahi ne demektir?
İşte yukarıda saydığımız ve yoğun kilo vermeye ikincil oluşan bütün bölgelerde toparlayıcı olarak yaptığımız işlemlere, operasyonlara post bariatrik beden ve yüz estetik cerrahisi diyoruz.

Hangi bölgelere uygulanabilir?

Yukarıda saydığımız tüm bölgelerde bu tip estetik cerrahi işlemleri ile beden ve yüz toparlayıcı ameliyatlar planlanabilir.

Yüz bölgesi; yüz germe, yüz askılama, boyun germe

Kol bölgesi: kol germe

Göğüs bölgesi; meme dikleştirme küçültme, meme büyütme dikleştirme, erkek için jinekomasti , vaser lipo gibi uygulamalar.

Karın ve bel bölgesinde; karın germe, 360 germe (ön ve arkanın aynı anda tek seferde gerilmesi)

Bacak bölgesinde; uyluk germe - bacak germe, popo askılama, popoya yağ enjeksiyonu gibi.

Post Bariatrik Estetik İşlemlerin normal estetik cerrahi işlemlerinden farkı var mıdır?
Aslında yapılan işlemler obez olmayan birinde yapılan işlemlere benzer( mesela kol germeyi düşünün, bu normal bir hastada doğal gevşemeyle oluşan sarkma ile 75 kg vermiş birinde oluşan sarkma miktarı aynı değil) ancak teknik olarak planlaması ve yapılması farklılıklar içerir. Bu da hem işlem süresini hem de iyileşme süresini uzatabilir.

Hangi ameliyatlar birleştirilebilir?

Bu tip ameliyatlar tek tek yapılabildiği gibi, bazı ameliyatlar birleştirerek de yapılır.
Örneğin kol germe - karın germe birlikte yapılabilir. Ya da bacak germe- meme estetiği birlikte planlanabilir.

Ne zaman post bariatrik estetik cerrahi planlamalıyız?

Bu ameliyatları tüp mide operasyonu geçirmiş birine planlayacaksam nihai kilosuna ulaştığından emin oluyorum. Yani ameliyatı kilo vermesi duran ve artık bu kiloda düzenli kalan hastalara yapıyoruz. Bu da yaklaşık 1 -1.5 yıldan sonra mümkün oluyor

Operasyon öncesi hazırlığımız nasıl?

Öncelikle operasyon öncesinde hazırlık işlemlerimiz var. Bir hafta öncesinden kan sulandırıcı özelliğe sahip olan aspirin, ağrı kesici ya da bitkisel içerikli ürünlerin kullanımı kesiliyor. Yine operasyonun 1 hafta öncesinden sigara ve alkol kullanımını bırakmanızı istiyorum. Özellikle sigara kullanımı bu tip hastaların ameliyatlarında önemli bir konu oluyor. Sigara kullanan hastalarda yara yerinde iyileşme problemleri görülebilir onun için operasyonun öncesinde sigarayı bırakmanız süreç içerisinde sorun yaşamamanız adına çok önemli.

İşlemlerin etkinliği ne kadar sürer?

Bu işlemin etkinliğini yıllarca kullanabiliyorsunuz. Ama unutmamanız gereken nokta, yıllanmaya devam ettiğimiz için zamanla küçük gevşemeler olabileceğidir. Ve yine hızlı ve yoğun kilo alıp vermeniz halinde maalesef ameliyat sonucu olumsuz etkilenebilir.

Estetik plastik cerrahi, vücudun bu tarz kilo verdiren ameliyatlarından sonraki sarkmalarına, deformitelerine gerçekten de yüz güldürücü, memnun edici ve kalıcı çözümler üretir. Önemli olan sağlığınız için harekete geçmeyi ve kendinizle ilgilenmeyi ertelememenizdir.

Haftaya başka bir konuyla görüşmek üzere…

 

 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder