Opr. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu Sarkan karınları nasıl durdururuz?
HABERİ PAYLAŞ

Sarkan karınları nasıl durdururuz?

Karın estetiği erkek kadın herkesin gündemi.

Karında sarkmalar için ne spor, ne diyet, ne bölgesel incelme ürünleri çözüm olamıyor mu?

O zaman bu hafta karın estetiğinden ve karın germeden bahsedelim.

Karnımız neden sarkar?

Aslında bu sorunun en sık cevabı kadınlar için, doğum sonrası gevşemiş karnın yeniden toparlanamaması ve sarkmanın doğum sonrası devam etmesi. Bir diğer sebep kilo alıp verme sonrası karın cildinin sarkması. Bir başkası son zamanlarda sıkça duyduğunuz tüp mide operasyonları ile yoğun ve hızlı kilo verme sonucu karın cildinin sarkması. Ve en nihayetinde yıllanmak, gevşemiş bir karna sahip olmanın diğer yolu olarak karşımıza çıkıyor.

Haberin Devamı

İşte bu çeşitli nedenlerle sarkan karnın toparlanması, gerilmesi ve eskiye dönmesi için yapılan yöntemlerden en etkili ve kalıcılığı en yüksek olanı karın germedir.

Karın germe ameliyatı nedir?

Sarkmaları gidermek ve karın bölgemizi daha ince, daha sıkı göstermek için yaptığımız cerrahi işleme Karın Germe Ameliyatı diyoruz.

Kaç tip karın germe işlemi vardır?

Karın germe ameliyatları; tam karın germe ameliyatı ve mini karın germe ameliyatı şeklinde yapılabilir. Tam karın germe işleminde hastanın göbek deliği de taşınarak yeniden oluşturulur. Özellikle yoğun sarkmış karnı olan hastalara uygulanır. Yarım ya da mini karın germe işlemi ise göbek deliği ve üzeri alanda sarkmanın olmadığı, sadece göbek altında sarkmanın olduğu durumda yapılan işlemdir. Mini karın germede göbek deliği yeniden oluşturulmaz.

Karın germe ameliyatı ile birlikte yağ alımı oluyor mu?

Karın dokusunun sarkması sadece cildin sarkması şeklinde olmaz, çoğunlukla bu duruma yağlanma da eklenir. Bu sebeple karın estetiği ameliyatlarına yağ alma işlemi de (ben vaser liposuction ekliyorum) eklenir. Böylece hem sarkmalar tedavi edilir hem karın bölgesi ve bel bölgesi incelir ve istediğimiz karın bel kavsine kavuşuruz.

Karın germe estetiğinde karın duvarı onarımı yapılır mı?

Her sarkmış karın dokusunda karın duvarı (karnı örten kas dokusunun üzerindeki zar-fasya) onarımı sadece bu dokunun gevşekliği varsa eklenir. Böylece karın duvarının dışa doğmuş görüntüsü bu zarın onarılmasıyla düzeltilir.

Haberin Devamı

Karın germe işlemi standart bir işlem midir?

Aslında pek çok estetik cerrahi ameliyatında olduğu gibi karın germe ameliyatı kişiye özel olarak planlanır. Kişinin sarkma oranına, cilt yapısına ve yağ miktarına göre planlanır. Bu da ameliyatın kişiye özel olmasını zorunlu kılar.

Tek başına vaser liposuction yani karından yağ alma, lazer liposuction ya da radyofrekans enerjili liposuctionlar karın germe ameliyatı sonucunu verir mi?

Aslında hafif sarkan ve kısmi yağlı karınlarda yapılan sınırlı yağ alma işlemleri karın bölgesini incelterek sıkılaştırır ama gevşemiş içi boşalmış ya da aşırı yağlı bir karnı sadece yağ alma  işlemiyle daha sıkı bir noktaya taşıyamayız. Aşırı şişkin bir balonun havasını boşalttığımızda balonun gevşediğini görürsünüz aslında bu prensip insan dokusu içinde geçerli. Karından sadece aşırı yağ almak sıkılaştırmayabileceği gibi gevşemeyi de arttırabilir.

Haberin Devamı

Ne zaman karın germe planlamalıyım?

Eğer yıllanma ve diğer sebepler ile karın germe ameliyatı planlanacaksa işlem istenilen zamanda yapılabilir. Ancak karın germe işlemini tüp mide operasyonu geçirmiş birine planlayacaksak öncelikle nihai kilosuna ulaştığından emin olmalıyız. Yani ameliyatı, kilo vermesi duran ve artık bu kiloda düzenli kalan hastalara yapmayı uygun buluyoruz.

Karın germe ameliyatından sonra hamile kalabilir miyim?

Karın germe işleminden sonraki ilk 1 yıl hamilelik önermiyoruz. Fakat karın germe işleminden 1 yıl sonrasında yeniden hamile kalabilirsiniz.

Doğum sırasında karın germe ameliyatı olmak sağlıklı mıdır?

Kesinlikle hayır. Doğum sırasında karın germe işlemi olmak hem sizin için hem bebek için sağlıklı değildir.

Her kadın, doğum sonrasında sarkmaz, bu sarkmanın oluşmasını görmek ve beklemek ve ancak sarkmanın varlığında karın germe ameliyatı planlamak hem sağlığınız hem de sonuçları açısından çok önemlidir.

Karın germe işleminden önce neler yapmalıyım?

Öncelikle operasyon öncesinde hazırlık işlemlerimiz var. Bir hafta öncesinden kan sulandırıcı özelliğe sahip olan aspirin, ağrı kesici ya da bitkisel içerikli ürünlerin kullanımı kesiliyor. Yine operasyonun 1 hafta öncesinden sigara ve alkol kullanımını bırakmanızı istiyoruz.

Karın germe ameliyat süreci nasıl oluyor?

Ameliyatı genel anestezi altında yapıyoruz. Karın içindeki sarkmış ve gevşemiş fazla deriyi alıyoruz.  Bunu karın altına yerleşen bir kesiyle yapıyoruz. Bu işlemi yaparken cerrahınız gerek görürse vaser liposuction ile de fazla yağ dokusunu bel karın bölgesinden alıyor. Böylelikle sadece sıkı bir karın değil aynı zamanda daha ince bir karın sonucuna da ulaşmış oluyoruz. Bu işlem yaklaşık 2 saat sürüyor. Karın alt sınırında açılan kesileri bikini hattına gizleyerek hastanın konforlu bir ameliyat sonucu yaşamasını sağlıyoruz.

Karın germe izi nerde olur?

Karın germe iziniz bikini hattınızın içinde leğen kemiklerinizin kasığınızda hissedilen iki kenarı arasına yerleşir. İzler çamaşır-bikini hattının altında kaldığı için dışarıdan gözlenmez.

Karın germe sonrası iz kalır mı?

Bikini hattına gizlediğimiz kesiler zamanla azalıyor ve soluyor. Karın germe ameliyatı izsiz bir ameliyat değil fakat izler sizin doğal oluklarınız içerisinde gizlendiği için belirginliği zayıf, önden farkındalığı neredeyse yok. Karın inceliğinin ve sıkılığının kazanıldığı bu ameliyat, izinize rağmen sonuçları açısından çok güçlü bir işlemdir. Çünkü başka hiçbir işlem bu sonuçları karın germe ameliyatı kadar belirgin ortaya koyamaz.

Bu nedenle bir estetik plastik cerrah olarak önerdiğim ve çok severek yaptığım bir ameliyattır.

 Karın germe işleminin sonucu kalıcı mıdır?

Bu işlemin etkinliğini yıllarca kullanabiliyorsunuz. Ama unutmamanız gereken nokta, yıllanmaya devam ettiğimiz için zamanla küçük gevşemeler olabileceğidir. Ve yine hızlı ve yoğun kilo alıp vermeniz halinde maalesef ameliyat sonucu olumsuz etkilenebilir.

Operasyon Sonrasında Neler Olur?

Operasyonun akabinde sizi bir gece hastanede misafir ediyoruz.  Sırtınız hafif dik ve bacaklarınız kıvrık pozisyonda uyuyorsunuz. Ertesi gün taburcu oluyorsunuz. Karın bölgenizde dren dediğimiz küçük tüpçükler oluyor bu içerdeki fazla sıvıyı dışarı almamızı sağlıyor. Bu drenleri ilk kontrolde alıyoruz. Ameliyatta atılan dikişler eriyebilen dikişler olduğu için bu işlemde dikiş alınması olmuyor.

Ameliyat sırasında size giydirilen korseyi üç hafta kullanıyorsunuz. Sonrasında siz tabi ki dikkat ederek sosyal hayatınıza geri dönüyorsunuz.

İlk günler karındaki dikişlere yük binmemesi için öne eğik yürüyorsunuz. Dört ya da beş gün içinde dik durmaya başlıyorsunuz.

Ameliyattan bir hafta sonra günlük yaşantınıza dönebilirsiniz.  Üç hafta sonra ise karın hareketleri dışında spora başlayabilirsiniz. Altı hafta sonra ise tüm spor aktiviteleri serbesttir.

Karın germe ameliyatıyla başka estetik işlemleri birleştirebilir miyim?

Bu ameliyat tek başına yapılabildiği gibi vücut şekillendirmenin bir parçası olarak da yapılabilir. Yani karın germenin yanı sıra aynı anda hastaya örneğin vaser liposuction ya da meme estetiği de eklenebilir.

Sağlıklı ve kendimizden memnun olduğumuz bir hafta dilerim…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder