Oral Çalışlar Adalara yeni kaymakam geldi
HABERİ PAYLAŞ

Adalara yeni kaymakam geldi

Abdurrahman İnan, Adalar'ın yeni kaymakamı. İstanbul Vali yardımcılığından geldi. Dünyanın en çok sorun üreten noktalarından olan İstanbul’da idarecilik yapmış deneyimli bir kaymakam. Kendisine aktardığımız sorunları ilgiyle dinledi. Kısa sürede, dertlerimizi anlayabilecek bir birikime ulaştığını gözlemledik. İstanbul’a göre sıkıntılarımız daha hafif görünebilir. Herkesin derdi kendine.

Faytonların kaldırılmasından bu yana Adalar yeni duruma adapte olmanın sıkıntısını yaşıyor. Faytonların yerini, akülü taksi ve otobüslerin alacağı söylendi. Uzunca bir beklemenin ardından araçlar geldi. Ancak gelenler ada coğrafyasına uymadı. Bekledik, yenisi geldi. Onlar da golf/çim sahalarının ihtiyaçlarına göre üretildiği anlaşılan dayanaksız araçlar.

Haberin Devamı

Çabuk bozuluyorlar. Taksi sayısı da yetersiz. Akülü ulaşım araçları Adalı yurttaşların da yüksek ilgisine mazhar oldu. Adalar'da yeni ve kolay ulaşım ihtiyacına cevap verdiği için sayıları hızla arttı. Taksilerin ve otobüsün ihtiyaca yetmeyişi de vatandaşın akülüye yönelmesini yükseltti. Araçların sayısı arttı ancak hangi kurallarla kullanılacağı hâlâ netleşmiş değil. Ruhsatlı, ruhsatsız, kayıtlı kayıtsız bir anda Büyükada’nın bütün sokaklarını akülü araçlar doldurdu. Ulaşılan sayılar ve kullanımdaki hoyratlık Adalıların her geçen gün tepkisine neden oluyor. Nasıl kullanılacaklarına, hangi kurallara uygun ulaşım yapacaklarına dair, idarenin önceden planlanmış bir gelecek projesi bulunmuyor.

Değişik kararlarla işler kendi “olur”u içinde yürüyüp gidiyor. Adalar, seçmen sayısı ve ekonomik gücü itibarıyla ildeki diğer ilçelerin çoğunun yanında küçük sayılır. Herhalde İstanbul seçimlerinin kaderini etkileyecek güçte bir ilçe de sayılmaz. Ancak Adalar İstanbul’un orta yerinde bir mücevher ayarında. Hâlâ anlamlı oranda yeşiliyle, yapılaşmadan korunmuş haliyle, kıymetini koruyan bir dünya. Hatta 20 milyonluk bir büyük nüfusun çevrelediği, rant canavarının gözünü diktiği, tehdit altında bir coğrafya. Küçük mali desteklerle Adalar’da büyük işler başarılabilir. Adalar Belediyesi maddi bakımdan çok zayıf. Bu nedenle maddi desteğe ihtiyacı bulunuyor.

Haberin Devamı

Nitekim, Büyükşehir Belediyesi tarafından, Adalar’da daha önce olmayan veya kısıtlı kullanılan su, elektrik, doğal gaz deniz altından geçirilerek getirildi, hizmete konuldu. Rahmetli Kadir Topbaş’ın katkılarını hatırlatmak isterim. Çözüm bekleyen konular: Çöp, akülü araçlar, çarşının uygar ve temiz bir görünüm kazanması, sahillerin yurttaşların kullanımına açılması… Tabii bisikletler ne olacak? Kontrolsüzlük zaman zaman ciddi kazalara neden oluyor. Şimdiye kadar onca görüşme yapılmasına rağmen yine belediye ile hükümet arasında uzlaşma sağlanamadığı için olan bize oldu. Hızla artan turist ilgisini de dikkate alan bir gelecek planlaması şart.

Yeni kaymakamımıza “hoş geldin” derken, taze taze sorunlarımızı önüne koyuyoruz. Kendisine “kolay gelsin” diyor, başarılar diyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder