Oral Çalışlar “Aysel’e hepimiz aşıktık…”
HABERİ PAYLAŞ

“Aysel’e hepimiz aşıktık…”

Teşvikiye Camii’nin avlusu dolu. Herkesin birbirini tanıdığı duygusuyla selamlaşıyoruz. Altan Ağabey (Öymen), yanında kızı Aslı ve oğlu Murat, 67 yıllık hayat arkadaşıyla vedalaşıyor, oturduğu banktan başsağlığı dileklerine hafifçe kalkarak selamla karşılık veriyor. 'Kemal Kılıçdaroğlu, kamuoyu önüne 28 Mayıs gecesinden sonra ilk kez mi çıkıyor?', 'Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu ittifakı önümüzdeki yerel seçimlerde neler yapabilir?', 'İkisi arasındaki rekabet bir çekişmeye dönüşebilir mi?' soruları ortada uçuşuyor. CHP’li belediye başkanları, başkan adayları, aday adaylarından aklımda kalanlar…

Haberin Devamı

Maltepe B. Başkanı Ali Kılıç, Şişli B. Başkanı Muammer Keskin, Kartal B. Başkanı Gökhan Yüksel, Kadıköy B. Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Sarıyer B. Başkanı Şükrü Genç, Adalar B. Başkanı Erdem Gül, CHP’li eski ve yeni milletvekili ve bakanlardan Ercan Karakaş, Veli Ağbaba, Oktay Ekşi, Süleyman Çelebi, Murat Karayalçın, Genelkurmay başkanlarından İlker Başbuğ… Müjdat Gezen, Genco Erkal, İlber Ortaylı, Derya Sazak, Şirin Payzın, Seda Selek, İpek Çalışlar, Ayşe Semiha Baban Gökçeli, İbrahim Yıldız, Doğan Akın, Murat Sabuncu, Canan Kaftancıoğlu görüp tanıyabildiklerim.

İlk kadın hazine genel müdürü

Yıl 1953. Ünlü Mülkiye amfisinde telaşla arka kapıdan giren ve yer arayan bir genç var. Aysel, ona işaret ediyor. “Şuraya oturabilirsin Ayhan” diyor. Yıllar sonra nasıl tanıştıklarını soranlara, “Adını yanlış bildiğim aşık olmuşum diye anlatacaktı. Devamını Güngör Uras’tan öğreniyoruz. “Güzel, zarif bir kız olan Aysel’e çok kişi aşıktı. O kimseye yüz vermezdi. Son sınıfta, ders çıkışlarında kapının önünde uzun boylu, ince vücutlu bir gence rastlamaya başladık. Anladık ki Aysel’i bekliyor. Ve de Aysel bu genç delikanlıya yüz veriyor. Ama yapacak bir şey yoktu. Altan Öymen’i böyle tanıdık.” Büyükada’da birçok etkinliğe birlikte katıldık. Altan Ağabey, 12 Mart’ta cezaevinde hücrelere atıldı.

Sakatlanana kadar kendisine kar kürettirildi. Denizlerin idamını engellemek amacıyla oluşturulan inisiyatifin içindeydi. Uçak kaçırma senaryosu dahil, olmadık suçların muhatabı yapıldı. Altan Ağabey, siyasetçi ve gazeteci olarak ömrü yasaklarla mücadele içinde geçti. Aysel Öymen hapishane kapılarından, mahkeme koridorlarından eksik olmadı. Aysel, “Beni istemeye geleceklerdi ve babam hep duymazlıktan geliyordu. Bir gün 'Neden geliyorlar?' diye sordu babam. 'Altan'la evleneceğiz de o nedenle geliyorlar' dedim.

Haberin Devamı

Babam 'Ne iş yapar?' diye sordu, ben de 'Gazeteci' dedim. 'Hayır kızım, onu sormuyorum, mesleği ne?' demez mi...” Aysel Öymen, “Gazeteci eşi olmak ayrı bir meslek gibidir. Her kadının yapabileceği bir şey değildir. Yeni evlenmişiz, Altan gece 2.5'lara kadar çalışıyor. Evlendiğin gece veya ertesi gün balayına gidilir. Ancak bizim evliliğimizin ikinci gecesi Basın Kanunu çıkıyordu, Altan da Meclis'te haber kovalıyordu.

Aysel Öymen bir uzun dönemin önemli olaylarının yakın şahidi olarak yaşadı. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Türkiye’ye Yardım Konsorsiyumu’nda Türk heyetlerine başkanlık etti. Almanya ve Fransa’da ataşelik yaptı. 1978 yılında Türkiye’nin ilk Hazine Genel Müdürü oldu. Özgür ve demokratik Türkiye için çaba sarf eden kadın öncülerdendi. Saygıyla anıyoruz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder