Oral Çalışlar Dümene geçen seçmenden hayat dersi
HABERİ PAYLAŞ

Dümene geçen seçmenden hayat dersi

Hepimizi derinden etkileyecek tarihi bir olay yaşıyoruz. Muhalafet halkın değişik kesimlerinin ittifakının sonucu olarak, önemli bir başarı elde etti. Tarihte ve siyasette “son sözü söylemek”, “noktayı koymak” diye bir şey yoktur. Tarih ve siyaset hep yeni sözlerle, yeni sayfalarla, yeni sürprizlerle yoluna devam eder.

14 Mayıs 2023’te CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde bir birlik hamlesi yapan Millet İttifakı, attığı adımın sonucunu 31 Mart seçimlerinde aldı. İki gün önceki yazımın başlığını “Seçmen dümene geçti” koymuştum. Seçmen kitlesinin 2023 seçimlerinde “Millet İttifakı” temelinde kurulmuş ve amacına ulaşamamış birliği bu kez sandıkta sağlayacağını ifade etmiştim: “Eşzamanlı olarak, Millet İttifakı’nın bütün bileşenleri de tek tek aday çıkardı. Ana Muhalefet, bir anlamda yalnız kaldı. ‘Herkes kendi partisinin adayına oy verirse, Cumhur İttifakı kolayca İstanbul’u kazanabilir’ şeklinde bir analiz de gelişti. Ancak yapılan araştırmalara göre, DEM seçmeninin ağırlıklı bir kesimi, Millet İttifakı’nda ısrar ediyor, ittifakı devam ettirmek istiyor.

Haberin Devamı

İmamoğlu’na oy veriyor. Millet İttifakı, bu anlamda, seçmen zemininde kendi doğal ritmi içinde sürüyor. İYİ Partili seçmen de DEVA’lı seçmen de hatta Cumhur İttifakı’na oy vermiş bir kısım seçmen de siyasilerin ne dediğine bakmadan, ‘ortak hareket etme’ tercihini sürdürüyor. Çok çekişmeli geçeceği sanılan İstanbul seçimi için her kesim kendi etkili isimlerini alana sürüyor. Öte yandan: Muhalif partiler en dağınık dönemlerini yaşıyor gibi görünseler de sanki bir el hepsinin seçmenine dokunuyor, muhalefeti toparlıyor.” İki gün önceki yazımı şöyle noktalamıştım: “Ben iflah olmaz bir iyimserim.

İradesine her zaman saygı duyduğum ve güvendiğim bu ülke seçmeninin, bizleri yine yanıltmayacağını düşünüyorum. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinin, halkın verdiği ‘uygulamalı siyaset dersi’ olarak hafızalarda yerini alacağını tahmin ediyorum.” Gerçekten uygulamalı bir siyaset dersiyle karşı karşıyayız. Bu halka güvenmenin boş olmadığını bir kez daha öğrenmiş bulunuyoruz. Milliyet gazetesinin 31 Mart tarihli manşetinde olduğu gibi ben de “Yaşasın Demokrasi” diyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder