Oral Çalışlar Yasaklanan Cumartesi Anneleri için olumlu adımlar
HABERİ PAYLAŞ

Yasaklanan Cumartesi Anneleri için olumlu adımlar

Hasan Ocak’ı tanımadım. Annesi Emine Ocak’ı ve kız kardeşlerini tanıdım. Ne çok koşturmuşlar, oğullarını, kardeşlerini kurtarabilmek için ne çok çabalamışlardı. Fayda etmedi. Gözaltına alınan Hasan Ocak’ın cesedi 55 gün sonra kimsesizler mezarlığında bulundu. Hasan Ocak’ın önce kayıp olup sonra cansız bedenine ulaşılması “kaybolanların” ailelerini harekete geçirdi. Kader ortağı olduklarını fark ettiler. Cumartesi günleri Galatasaray Meydanı'nda yakınlarının akıbetini sormak üzere oturmaya başladılar. Tarih: 27 Mayıs 1995.

Haberin Devamı

Annelerin ilk etapta 4 yıl süren nöbetine insan hakları savunucuları da düzenli olarak destek verdi.13 Mart 1999'da polisin müdahalesiyle oturma eylemi kesintiye uğradı. Dert bitmediği için arayış da sürüyordu. Tam 10 yıl sonra kendisi de “mağdur” sayılan bir parti yönetimdeydi. 31 Ocak 2009'da “Cumartesi Anneleri Galatasaray Meydanı'ndaydı.

Başlıca talepleri şöyleydi:

Kayıpların varsa devlet arşivlerindeki kayıtlarının açıklanması, akıbetlerinin aydınlanması, faillerinin yargılanması, zorla kaybetme suçunun insanlığa karşı suç kapsamında zaman aşımına uğramayacak şekilde düzenlenmesi ve Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Gözaltında Kayıplar Sözleşmesi'ni imzalaması.

Erdoğan'la görüştüler

5 Şubat 2011'de Başbakan Erdoğan, Dolmabahçe'deki ofisinde Cumartesi Anneleri'ni kabul etti. Erdoğan, bu konuyu çözeceğine dair annelere söz verdi. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde alt komisyon kuruldu ve rapor hazırlandı. Başbakanla annelerin görüşmesinin ardından oğlunu 30 yıldır arayan Berfu Ana’nın başvurusuyla dava dosyası 2014’te yeniden açıldı ancak 2020'de Yargıtay'ın kararıyla zamanaşımından tekrar kapatıldı. Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray buluşmaları 700. haftasında, 25 Ağustos 2018 günü İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatıyla Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Tam 5 senedir yasak sürüyordu.

5 yıl sonra yeniden

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda HEDEP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki’nin Cumartesi Anneleri’ni hatırlatması üzerine İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Cumartesi Anneleri ile ilgili biz iyi niyetliyiz, onlar da zaten mağdur” diyerek devreye girdi. Yerlikaya “Sayın Cumhurbaşkanımız da kabullerinde aynı şeyi söylemişti. O zamanki sözünden hareketle bu olayı suhuletle, en güzel şekilde çözeceğiz” sözleriyle Cumartesi Anneleri'ni umutlandıran bir vaadde bulundu.

Haberin Devamı

Cumartesi günü Galatasaray Meydanı'nda buluşan ve taleplerini dile getiren annelere Polis müdahale etmedi. "Sayın Bakan, sizden talebimiz açık ve net: Mevcut iki AYM kararı bizim Galatasaray yasağına ilişkin sorunumuzun nasıl çözüleceğini detaylarıyla açıklıyor. Bu iki kararın gereğini yerine getirmenizi ve ziyaret edecek bir mezarları olmayan bizlerin Galatasaray’a yüklediğimiz derin anlama saygı göstererek Galatasaray yasağına son vermenizi bekliyoruz." İçişleri Bakanı’nın tavrını sorunların çözümüne katkıda bulunacağı umuduyla olumlu buluyorum, devamını diliyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder