Özlem Denizmen Dayanışmaya devam
HABERİ PAYLAŞ

Dayanışmaya devam

Afetin ilk günlerinde canla başla gönülle destek olan herkese minnettarız. Can kurtarma ve ihtiyaç sahiplerine ulaşma ile ilgili tam seferber olundu. Ancak ihtiyaçlar uzun bir dönem bitmeyecek. Bundan sonra da yardım ve dayanışmayı sürekli kılmak için tek yürek olmalıyız. Haydi Türkiye desteğe devam.

Önceki afetlerde öğrendiğimiz bir şey var: Afet bölgesindeki ihtiyaçlar uzunca bir süre eksilmeyecek. Farklı farklı ihtiyaç unsurları sürekli belirecek. Afetin hemen ardından bir seferberlik ruhu ile ‘ne yapabilirim?’ diye ilk kademe ihtiyaçlara odaklandık. Ancak ihtiyaçların uzun bir süre daha bölgeye gönderilmesi gerektiği de bir gerçek.

Haberin Devamı

YARDIM NASIL YAPILMALI?

Tüm finansal hareketlerinizde olduğu gibi, başkalarına yardım ederken de ‘plan’ yapmalısınız. İşte size birkaç ipucu:

1- NE İÇİN?

Hepimizin içinde dünyayı daha iyi bir yer yapma özlemi yatar. Önce, hangi konuda insanlara yardım etmek istediğinizi belirleyin. Sonra da kapsamlı bir araştırma yaparak, yardım götüreceğiniz kişi ya da kurumu tespit edin.

2- NASIL?

Para yardımı planınızı temelde üç gruba ayırabilirsiniz:

A. DÜZENLİ YARDIM: Genelde gelirimizi aylık alırız. Para yardımının bir kısmını maaş hesabınızdan ‘her ay’ düzenli olarak istediğiniz bir konu veya kuruma yapabilirsiniz. Süreklilik önemlidir. Onların nakit akışı açısından da, sizin vicdanen her ay minik de olsa bir şey yapıyor olduğunuzu bilmeniz size de iyi gelir.

B. İHTİYAÇ YARDIMI: Birine yardım edebilme fırsatı, bazen hiç beklemediğimiz anda karşımıza çıkar. Bütçenizi zorlamadan bu fırsatları değerlendirmeliyiz. Bütçe zorlamadan diyorum, çünkü ilk olarak kendinize ve ailenize yardım etmelisiniz ki siz de ayakta kalabilin.

C. İNANÇ YARDIMI: Her insanın, inançları doğrultusunda yapmak isteyeceği yardımlar var. Kendinizi bu güzel duygudan mahrum bırakmayın.

3- NE KADAR?

Sizi mutlu edecek, kendinize saygı duymanızı sağlayacak kadar bir miktar belirleyin. Bunun doğrusunu sadece siz biliyorsunuz. İçinize huzur verecek; ama evinizin huzurunu kaçırmayacak bir miktar olmasına dikkat edin.

Haberin Devamı

4- BÜTÇE

Bütçe yaparken, yapacağınız ‘senelik’ yardım miktarını bütçenize ekleyin. Niyet ve plan önemlidir.

5- PAYLAŞIN

Yaptığınız yardımları saklamayın. Miktar değil, bu davranışınızın olumlu sonuçlarını çevrenizle paylaşabilirsiniz. Sizden etkilenip onlar da yardımda bulunur belki.

6- VERGİ AVANTAJI

Kamu yararına hizmet veren kurumlara yapılan bağışlarda vergi avantajını kullanın.

7- PARANIZ YOKSA ZAMAN VAR

Yardım için yeterli bütçeniz yoksa kişisel becerileri ve yeteneklerinizi kullanın. Zamanınızı paraya çevirerek de yardım yapabilirsiniz.

PAYLAŞMAK HARCAMAKTAN DAHA MUTLU EDİYOR

College of Science Geliştirme Direktörü Patrick Svedin, bağış konusunda araştırmalarının sonuçlarını şöyle paylaşıyor:

  • Beyin tarama teknolojisi kullanılınca, hayır kurumlarına bağış yapıldığında beynin ödül alanında artan aktivasyon olduğu gözleniyor.
  • Yerel bir hayır kurumuna bağış yapan katılımcıların beyinlerinde, gerekli bir ödemeye kıyasla daha güçlü aktivasyona oluşuyor.
  • Hayırseverlik yapmak bizi daha mutlu ediyor; özellikle de vermeyi bir gereklilik gibi değil özgürce seçtiğimizde. Az ya da çok paramız olsun, mutluluğumuz için en önemli olan şey parayı nasıl harcamayı seçtiğimiz. Bir hayır kurumunda gönüllü olmak, duygusal iyilik haliniz için harikalar yaratıyor.

DEPREM BÖLGESİNE BAĞIŞ İÇİN

Cumhurbaşkanlığımız tarafından vatandaşlarımızın yapacağı yardımların AFAD Başkanlığı’nca koordine edilmesi uygun görülmüş. Yardımlarınızı ulaştırabileceğiniz banka hesap numaralarına https://www.afad.gov.tr/depremkampanyasi2 adresinden ulaşabilirsiniz. Ya da DEPREM yazıp, 1866’ya mesaj gönderebilirsiniz.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ NOT: EFT ile yardım yapılırken ‘Alıcı Adı’ kısmına ‘T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü’ yazılması gerekmektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder