Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu 5 kurala uyulmalı...
HABERİ PAYLAŞ

5 kurala uyulmalı...

Erkeğin sperm sayımının yapıldığı testin güvenirliği çok önemli. Çünkü bu teste göre doktor tedaviye karar veriyor, yanıltıcı sonuçlar hata payını arttırıyor. Sperm testinin 5 şartı var. Doğru hazırlık yapılması, doğru verilmesi, doğru çalışılması, doğru raporlanması ve doğru değerlendirilmesi...

[[HAFTAYA]]

SORU: Yağ bezesi mi, değil mi?

Penisimin alt kısmında sünnet çizgisinin altında sertlik vardı. 3 doktora gittim, muayene sonucu yağ bezesi deyip önemli olmadığını söylediler. Ama içim rahat etmedi. Bir de size sormak istedim. Benim varikosel problemim var. Sperm testi yaptıracağım. Acaba nerede yaptırmak gerekir?

Haberin Devamı

CEVAP

Üç farklı doktorun görerek yağ bezesi dediği bir duruma benim sizi hiç görmeden yorum yapabilmem tabii ki mümkün olamaz. Ben spermiyogram konusunda sadece bildiğim ve güvendiğim yerlerin sonuçlarına yorum yapıyorum. Bir spermiyogram sonucunun anlamlı olması için; 1- Doğru hazırlık yapılması, 2- Doğru verilmesi, 3- Doğru çalışılması, 4- Doğru raporlanması, 5- Doğru değerlendirilmesi şarttır. Tek bir aşamadaki hata yanıltıcı sonuçlara neden olabilir.

SORU: Cinsel hayatım etkilenir mi?

42 yaşındayım. Hem şeker hastasıyım hem de geçen hafta yaptırdığım tahlilde kan yağlarım yüksek çıktı. Bu yüzden ilaca başladım. Bunlar benim zaten çok iyi olmayan cinsel gücümü nasıl etkiler?

CEVAP

Diyabeti olan erkek hastaların yarısında zaman içerisinde sertleşme sorunu gelişiyor. Tip 1 diyabeti olan, insülin bağımlısı genç hastalarda bu problem daha erken ortaya çıkabiliyor. Tip 2 diyabeti olan insüline bağımlı olmayan ve daha geç yaşlarda ortaya çıkan diyabette sertleşme sorunu daha yavaş gelişiyor. Diyabeti olan erkeklerde birkaç nedenle sertleşme sorunu ortaya çıkıyor. Öncelikle diyabet küçük kan damarlarına zarar vererek penise kan akımını azaltıyor. İkinci olarak çevre sinirlerde bozukluk oluşturarak penise sertleşme için gerekli uyarının iletilmesini engelliyor.

İkisi de dengede olmalı

Bu hastalarda penisten beyne giden uyarılarda da azalma oluyor ve sertlik elde etmek güçleşiyor. Son olarak diyabette genel sağlık daha kötü seyredebiliyor. Diyabetin yaratacağı bu kötü etkileri önlemenin en iyi yolu kan şekerini ve tansiyonu kontrol altında tutmaktır. Kolesterol ve trigliserid gibi kan yağlarındaki yükseklik ise kalp-damar hastalığı yaratıyor; penise giden kan akımında azalmaya yol açarak sertleşme bozukluğuna neden oluyor. Özellikle kötü huylu kolesterolün yüksek oluşu sertleşmeyi olumsuz etkiliyor.

Haberin Devamı

SORU: Neden kan geliyor?

19 yaşındayım. Mastürbasyon yaptıktan sonra normal olarak meni geliyor ama 5 dakika geçince 1-2 damla da kan geliyor. Ben ne yapacağımı bilmiyorum. Yol gösterir misiniz?

CEVAP

Mastürbasyon sonrası kan gelmesi normal değil, ereksiyonu uzun süre sürdürmeniz veya çok aralıklı mastürbasyon yapmanız nedeniyle bu durum nadiren ortaya çıkabilir ama mutlaka bir üroloji uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder