Rükzan Sağır Yalnız değiliz! Kadınları şiddetten koruyan gizli bir yardım ajandamız var artık
HABERİ PAYLAŞ

Yalnız değiliz! Kadınları şiddetten koruyan gizli bir yardım ajandamız var artık

  • Her iki kadından biri bedeni üzerinde söz sahibi değil.
  • Her üç kadından biri şiddete maruz kalıyor.
  • Her beş kadından biri çocuk yaşta evlenmeye zorlanıyor. Çocuk yaşta evlendirilen her üç çocuktan biri de çocuk yaşta anne oluyor. Dünya istatistikleri bunlar!
  • Türkiye’deki tablo da farklı değil. Her üç kadından biri hayatı boyunca şiddetin en az bir türüne maruz kalıyor.
  • Çoğunluğu üniversite mezunu beyaz yakalı çalışan her dört kadından üçü de öyle.
  • Şu anda 18-45 yaş aralığındaki her beş kadından biri ise çocuk yaşta evlendirildi.
  • 2022’de en az 327 kadın öldürüldü. 2023’te 65 kadın öldürüldü.

Yalnız değiliz Kadınları şiddetten koruyan gizli bir yardım ajandamız var artık

 

SADECE KADINLARA ÖZEL

Amber uygulamasını ortaya çıkarmaya iten istatistikler bunlar olmuş. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye, kadınlar için yeni bir mobil uygulama geliştirdi. Kadınları sağlık ve koruma alanlarında desteklemek ve güçlendirmek için tasarlanan Amber uygulamasını, UNFPA Türkiye İyi Niyet Elçisi Songül Öden’den dinledim. Öden bu uygulama kendisine sunulduğunda hemen kabul etmemiş, birçok soru sorarak düzenlenmesini ve son haline gelmesini sağlamış. Bu uygulama ‘sadece ve sadece kadınlar’ için. Görünüşte standart bir aylık adet takvimi ve cinsel sağlık uygulamasına benziyor. Ama kadınları korumak için özel bir ekranı ve bu ekran sayesinde sağladığı bir koruma rehberi var. Kullanıcı, bu ekranı dört kez tıklayınca gizli bir sayfa açılıyor.

Haberin Devamı

Yalnız değiliz Kadınları şiddetten koruyan gizli bir yardım ajandamız var artık

Songül Öden “Uygulamadaki ‘Şiddete uğruyor musunuz? Şiddetin hangi türüne maruz kalıyorsunuz?’ maddesi okunurken masada 7-8 kadar kadındık. Herkes en az iki şiddet türüne maruz kaldığını söyledi” dedi.

TEHLİKE ANINDA KONUM TAKİBİ

Bu sayfadan Türkiye’deki tüm acil durum butonlarına yönlendirme hizmeti sağlanıyor. Aynı zamanda bir kılavuz ve yardım ajandası görevi görüyor. Şiddete maruz kalıp kalmadığını anlamaya yardımcı oluyor, nasıl önlemler alınabileceğini söylüyor, en yakın destek merkezlerinin adres ve telefonlarını sunuyor. Benim en etkili bulduğum özelliği ise tehlike anında konum takibi yapılabilmesi. Şöyle: Tehlikede olduğunu düşündüğün bir anda güvendiğin ve uygulamaya kaydettiğin kişiye konum takibi yaptırabiliyorsun. Bu takip komutunu verdiğin an yakının yetkililerden destek istemeni sağlıyor. Ve hiçbir bilgi kaydedilmiyor. Ben bu özelliği hemen uygulamaya başladım bile.

Yalnız değiliz Kadınları şiddetten koruyan gizli bir yardım ajandamız var artık

Uygulama, Türkçe, Arapça, Kürtçe, Farsça ve İngilizce dillerinde aktif.

GÜVENLİ GÜNLÜK ÖZELLİĞİ

Şiddet mağduru olma şartı olmaksızın, ne yazık ki hepimiz potansiyel kurbanlarız. Özellikle şehirde tek başına hareket eden biz kadınlar. Kendimi tehlikede hissettiğimde bu komuta basabileceğimi bilmek güven verdi! Bir diğer çok iyi düşünülmüş özellik ise günlük olarak kullanılabilmesi. Bir kadın bu günlükte yaşadıklarını kayıt altına alabiliyor. Bu bilgilere kimse erişemeyeceği için fiziksel ya da dijital başka bir günlük kullanınca oluşabilecek ‘yakalanma risklerine’ karşı koruma oluşturuyor.

Haberin Devamı

Yalnız değiliz Kadınları şiddetten koruyan gizli bir yardım ajandamız var artık

Lansmana katılan UNFPA İyi Niyet Elçisi Edis Görgülü, kadın hayran kitlesi geniş bir şarkıcı olduğunun bilinciyle konserlerinde bu uygulamayı tanıtma sözü verdi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder