Şirin Sever İstanbul Modern’de ‘Uzun Cuma’
HABERİ PAYLAŞ

İstanbul Modern’de ‘Uzun Cuma’

Geçen cuma akşam üzeri İstanbul Modern’deydim... Sanat dolu yeni işbirliğini dinlemek için gittim bu kez. Nedir bu işbirliği? İstanbul Modern ve Mastercard güçlerini birleştirmiş, ‘Uzun Cuma’ dedikleri bir etkinlik hayata geçirmişler. Ne olacak bu etkinlikte peki? Sanatseverler cuma günleri, saat 18.00’de müze kapandıktan sonra da bilet alıp saat 20.00’ye kadar müzeyi gezebilecek.

İstanbul Modern’de ‘Uzun Cuma’

Giriş bileti Mastercard’lılara yüzde 50 indirimli olacak. Müze bileti alan herkes, cuma akşamları düzenlenen konser, etkinlik ve atölyelere ücretsiz olarak katılabilecek. Müzenin 20.00’ye kadar açık olduğu cuma günleri, ayda bir kez de konser olacak. İşte bu ‘Uzun Cuma’ etkinliğinin ilkinde, Türkiye’nin önde gelen caz müzisyenlerinden oluşan Elif Çağlar Quartet’ı dinledik. Etkinliğe ilgi büyüktü ve akşam saatlerinde bile müze cıvıl cıvıldı. Biz bu tatlı işbirliğinin detaylarını dinlerken güzel bir haber geldi: İstanbul Modern binası bir kez daha ödül aldı! Dünyanın önde gelen mimarlık platformlarından ArchDaily’nin kültürel mimari kategorisinde ‘Yılın Binası’ ödülüne layık görüldü İstanbul Modern. Renzo Piano tasarımı olan bina; daha önce de Architectural Digest’in ‘2024’ün Harika Eserleri’ listesinde, ardından National Geographic’in ‘Dünyanın En İyileri’ sıralamasında yer almıştı. Sanat eserlerinin önüne geçmeyen mimarisi, sadeliği, ferahlığı, çok amaçlı oluşu, Boğaz’ın müthiş manzarası ile bütünleşmesi ile ‘Yılın Binası’ ödülünü sonuna kadar hak ediyor İstanbul Modern ve İstanbul’a çok yakışıyor.

Haberin Devamı

 İstanbul Modern’de ‘Uzun Cuma’

Anna Vissi ve Demet Özdemir sahnede

ŞEHİRDE NELER OLUYOR?

Anna Vissi yine gelecek

Geçen çarşamba akşamı herkes Maslak’ta yeni açılan Hol isimli etkinlik mekanındaydı. Abartmıyorum, 300 metrekarelik mekanda resmen izdiham vardı çünkü Yunanistan’ın divası Anna Vissi mekanın açılışı şerefine sahnedeydi. Bu kadar tanıdık simanın ve ünlü ismin orada olmasının nedeni Anna Vissi kadar, mekanın sahiplerinden ikisinin, İstanbul’un en eğlendiren, en göbek attıran mekanlarından Esnaf’ın da ortakları olmasıydı. Atilla Bingöl ve Feyzan Cihan’ın bu yeni mekanda iki ortağı daha var; oyuncu Demet Özdemir ve oyuncu Anıl Çelik. Anna Vissi ile açılış yapıldı ama Hol sadece bir konser alanı değil; dizi setlerine de kiralanan bir etkinlik mekanı. Peki politik nedenlerle Türkiye’ye hiç gelmeyen Anna Vissi’yi nasıl ikna ettiler? Zira bugüne kadar tek bir kez, özel bir ev partisi için Türkiye’ye geldi ve şarkı söyledi Vissi. Atilla Bingöl’ü aradım ve sordum; “Neredeyse bir yıldır en doğru iletişimi kurmak, anlatmak ve ikna etmek için çabalıyorum” dedi. “Peki tekrar gelecek mi?” dedim; “Şu an pazarlık yapıyoruz, anlaşmaya çalışıyoruz” dedi. Yani her an bir Anna Vissi konseri daha olabilir! İnşallah anlaşırlar çünkü Anna Vissi efsane bir isim ve Türkiye’de de hayranı çok. Google’a sorsan 66 yaşında ama fotoğrafını o gece her paylaştığımda yorumlara yazılanlara göre 70 yaşında. Neyse ne, fiziğiyle, şarkılarıyla, enerjisiyle müthiş. ‘Yunanistan’ın Ajda’sı demeleri de ondan! Bu arada “Hol’de başka konserler olacak mı?” diye de sordum. “Burası bir member klüp. Yani üye kulubü. 24 loca var ama başkalarının da girebileceği özel konserler olacak. Çok özel isimler çıkartacağız. Remos var sırada mesela” dedi. O zaman biz de beklemedeyiz.

Haberin Devamı

İstanbul Modern’de ‘Uzun Cuma’

Haberin Devamı

Sırada Remos heyecanı var

Biz ne kadar Yunan müziğine hayransak, Yunan sanatçılar da Türkiye’ye bayılıyor. Zira öyle çok hayranları var ki, kayıtsız kalamıyorlar. Bunca yıldır iki ülke arasında zaman zaman yükselen tansiyonu bile yatıştırıyor müzik bana kalırsa. İnsanlar ve müzik birbirine kaynaşmış durumda. Konuya dönersek; Anna Vissi’nin sahne aldığı gece Günay Restaurant’da Yunanistan’ın en güçlü seslerinden Despina Vandi sahne aldı. Günay’da bir başka Yunan sanatçı Ivı Adamou da program yapanlardan. Şu ara İstanbul’daki yeni heyecan ise Yunanistan’ın mega starı Antonis Remos’un 28 Şubat’ta The Ritz- Carlton İstanbul’da sahne alacak olması. Cemiyet ve sanat dünyasının ilgi gösterdiği konserin biletleri tükendi tükenecek. O zaman ‘yaşasın müzik’ diyeyim ve yazıyı bitireyim.

O ‘hunharca eğlenenler’ var ya!

Müzik demişken, yeri geldi... Canlı müzik mekanlarında eğlenenleri de yazmak isterim. Daha doğrusu eğleniyorum ayağına işin b.kunu çıkaranları, medeniyetsizleri. Bazen en bildiğin mekana da gitsen, öyle insanlar oluyor ki, ne yapsan boş! Mesela sahnenin en önünde otururlar, sürekli konuşurlar! Sahnedeki insana da saygı duymazlar. Bu kadar konuşasın varsa, evinde otursana! Ya da sürekli taşanlar, coşanlar, kabına sığmayanlar... Anna Vissi gecesinde de vardı böyle bir tip, sahnenin en önünde locası var ama koltukların tepesinde! Ayağa kalktı durdu, şişeyle şampanyayı kafasına dikti, arkadakileri hiç umursamadı ve sağ olsun bütün gece kendisini izlettirdi bize. Kırk yılın başı Anna Vissi gelmiş, otur yerine de izleyelim di mi? Ama yok! Herkes artık kahkahalarla gülüyordu; hunharca eğlenmek dedikleri bu olsa gerek diye. Bir davet olduğu için müdahale edilmedi elbette ama böyle insanları keşke çevresindekiler toparlasa... ‘Medeni ol biraz, tamam herkes gördü seni, artık otur yerine’ dese. Valla ben yaparsam, arkadaşlarım ağzıma terlikle vursun isterim. Çünkü nerden baksan rezillik, görgüsüzlük

Sıradaki haber yükleniyor...
holder