Tamer Heper 20 senede neler oldu?
HABERİ PAYLAŞ

20 senede neler oldu?

Dedem vefat ettikten sonra kardeşi dedemin de pay sahibi olduğu bir evi satıyor. Çocukları için ‘adresleri bulunamadı’ şeklinde gazeteye ilan veriyorlar. Bu olay sonradan anlaşılıyor. Ancak kendilerinin de bildiği adresleri hiç değişmedi. Olayın üzerinden 20 yıldan fazla zaman geçmiş. Çocukları hayatta değil ancak torunlar var. Dava açma şansımız var mı yoksa zamanaşımına uğradı mı? l N.G.

***

Okuyucuma köşemde yardım etmek isterim zira köşemin varlık nedeni bu ama bunun gibi olaylar üstelik üzerinden 20 sene geçmişse bu kadarlık bir açıklama ile çözüme ulaşacak gibi değil. Ancak ben yine de bir özet yapayım. Gayrimenkul mülkiyeti konusundaki mülkiyet ihtilafları zamanaşımına uğramaz.

Haberin Devamı

Daha önce köşemde sözünü ettiğim sahibi belirsiz gayrimenkuller veya malik gibi 20 sene kullanılan gayrimenkuller için getirilmiş özel hükümler farklı. Ancak böyle maliki belli olan, hileli yollarla el koyulan gayrimenkuller için zamanaşımından söz edilemez.

***

Ancak okuyucumun tam vakıf olmadığı bir husus, gazete ilanları hadisesi var. Bu bana sanki bir dava görülmüş, taraflara tebligat yapılamamış, tebligat gazete ilanı suretiyle yapılmış izlenimini verdi. Bu da bir mahkeme kararına dayandığı görüşünü güçlendirdi.

Şayet ortada bir mahkeme kararı var ise gayrimenkul mülkiyetini temin zorlaşır veya kardeşin gayrimenkulü bir şekilde satışı ile veya sonradan başkaca el değiştirmeler ile son malikler iyi niyetli üçüncü kişi olarak kabul edilir ve geri alma ihtimali ortadan kalkar. Açıkladığım nedenlerle bu hususları bir meslektaşımın yardımı ile çözmekten başka bir önerim olmayacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder