Tamer Heper Adliyede sergi var
HABERİ PAYLAŞ

Adliyede sergi var

İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde memnuniyet verici bir girişimden söz etmek istiyorum. Adliye binasında -2’nci katta konferans salonunun lobisinde bir sergi açıldı. Bu, adliye içinde pek alışık olmadığımız bir olaydır. Serginin konusu tarih içinde yargıda kullanılan kıyafetler. Son derece düzgün bir biçimde Osmanlı’dan günümüze kadar avukat, hakim, savcı, mübaşir ve yüksek yargı mahkemesi hakim ve savcılarının kullandığı resmi kıyafetler mankenler üzerinde sergileniyor.

Kıyafetler dışında yıllar öncesinden bugüne kadar kullanılan daktilo ve hesap makinelerinin de sergide ayrı bir yeri var. Bir başka bölümde ise yaklaşık 50-60 yıl öncesine ait bir ağır ceza mahkemesi duruşma salonu oluşturulmuş. Bu oluşan duruşma salonunun eski günleri tanıtması yanında, kullanılan figürler de gerçekte eski tarihlerde yaşamış adli kişileri anlatıyor.

Haberin Devamı

***

Doğrusu bu düşünce çok değerli olup, tatbikinde katkısı olanlara teşekkür etmek gerekiyor. Sergiyi gezerken de sevgili Esin Öney’in katkılarının büyük olduğunu gördüm. Özellikle günümüz kıyafetlerinin temini konusunda bir kolaylık olduğunu kabul ettim ama Osmanlı döneminde bile kullanılan kıyafetlerin temini ilginçti.

Sergi adliye için düzenlenmiş en ilginç sergi olup bugüne kadar pek alışık olmadığımız bir sosyal girişimdir. Bu serginin geçici bir sergi olmaması, bunun zaman içinde genişlemesi hatta bir müzeye dönüşmesini çok isteriz. Bu girişimi gerçekleştirenlere de teşekkür ediyor, adliye içinde bulunan meslektaşlarımla, yine adliyede işi olan vatandaşların bu ilginç sergiyi gezip görmelerini önemle tavsiye ediyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder