Tamer Heper Alınan bir karar yok
HABERİ PAYLAŞ

Alınan bir karar yok

Beş bloklu bir sitede iki kapıcı hizmet veriyordu. Şimdi iki bloğa bir kapıcı bakacak denilip bizim blok kapıcısız bırakıldı. Buna hakları var mı? Bunun için tüketici hakları hakem heyetine başvurabilir miyiz? İkinci soru, kapıcıdan memnuniyet araştırması yapıldı, çoğunluk memnun olmadığını bildirdi. Yöneticinin kapıcıyı değiştirmeme gibi bir hakkı var mı? T.M.

Binanızdaki kapıcı problemi (belki de buna yönetici problemi demek lazım) tüketici hakları ile ilgili bir problem değil. Olayda mal ve hizmet sunan bir ticari firma yok. Sizin probleminiz şayet mahkemeye yansıyacak ise sizin mahkemeniz, bulunduğunuz yerdeki sulh hukuk mahkemesi. Bu tamam. Peki sizin kapıcıyı bloğunuzudan alabilirler mi? Bunun yanıtı sizin kapıcı ile yapmış bulunduğunuz (veya yapmanız gereken) sözleşmenin içinde. Şayet bir sözleşme varsa, bu sözleşmede kapıcının görevinin ne olduğu ve kime hizmet vereceği yazılıdır.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Zaten bir sözleşme bulunması da gerekliydi. Peki kapıcıdan memnuniyet araştırmasının sonucu ne olmalı? Birilerinin sadece “memnun değiliz” sözü yöneticiye kapıcının işine bon verme görevi vermez. Yönetici kat malikleri kurulunun kararlarını yerine getirir, bir yoklama yöneticiye görev yüklemez. Bu yoklama olsa olsa kat malikleri kurulunda bir karar alınmasına yardımcı olur. Ayrıca bu yoklama nedeni ile kapıcının işine son verilecek ise maddi haklarını da ödemeniz gerekecek, zira gerekçesiz memnuniyetsizlik sözleşmenin feshi nedeni değil. Sonra memnuniyetsizliğin belirgin bir nedeni olursa da işe son verme altı iş günü içinde yapılır. Sizin işiniz biraz uzun sürmüş, yani yukarıda anlatılana göre seçim yapacaksınız.

Ev satılmayabilir

Ben emekli biriyim ve geçinemediğim için küçük bir dükkan açtım ama iflas ettim. Bankaya kredi borcum vardı evime haciz geldi ama borçtan dolayı evin satılamayacağını duydum. Ancak hukuki bilgi alamadım. Bu doğru mudur? F.F.

Duyduğunuz kısmen doğru kısmen doğru değil. Evinize haciz gelebilir ancak İcra İflas Kanunu’nun 82’nci maddesinde haciz edilemeyecek şeyler sayılmıştır. Bu maddede mesken için konulmuş kural şudur: “Borçlunun haline münasip evi...” Yani haczedilemeyen borçlunun “haline münasip evi”dir. Ancak evin kıymeti fazla ise bedelinden haline münasip bir yer alabilecek miktarı borçluya bırakılmak üzere haczedilerek satılır. Görüldüğü gibi borçlunun evinin tamamı haczedilemez değildir. Oturmakta olduğu evi ancak hali ile münasip ise bu durumda evet, haczedilip satılamaz. Bu konuda kararı kim verecek? Bu konuda icra memuru karar verir ve değer tespiti için bilirkişiye başvurur. Bu konularda anlaşmazlık halinde icra hakimliğine başvurulabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder