Tamer Heper Baba zorda
HABERİ PAYLAŞ

Baba zorda

Haberin Devamı

Amcamın borcu vardı ve babam bu borca kefil oldu. Şimdi amcam öldü ve borç da 30 bin TL’ye dayandı. Alacaklı önce kefile mi başvurur yoksa mirasçılara mı? Ö.K.

Bir atasözünün ilk yarısını hatırlatayım, “Paran çoksa kefil ol”. Eh babanızın da cebinde iyi para varmış ki amcanıza kefil olmuş. Şimdi, bir kimse kardeşine kefil olmayacak da kime olacak dersiniz, elbette siz de haklısınız ama size ikinci bir atasözü ile yanıt vereyim, “Allah kardeşi kardeş yaratmış, kesesini ayrı yaratmış”. Şimdilik aklıma gelen atasözü bunlar, yenisi gelirse yarın yazarım

[[HAFTAYA]]

Geleyim işin ciddi yanına. ‘Kefile mi, mirasçılara mı önce gidilir’in yanıtını vermek için kefilin yani babanızın kefaletinin türünü bilmem lazım. Kefil hanesindeki imza, sadece ‘kefil’ kelimesi altında bulunuyorsa bu adi kefalettir. Adi kefalette önce borçlulara başvurmak gerekir. Asıl borçludan alacak tahsil edilemezse o zaman kefile başvurulur. Şayet kefil hanesinde ‘müteselsil kefil’ yazıyor ise bu halde alacaklı dilediğine başvurur.

Şimdi bakacaksınız, kefil hanesinde yani babanızın imzasının bulunduğu hanede ne yazıyor? Müteselsil kefil diyorsa doğrudan doğruya babanıza gelinebilir. Küçük bir ihtimal daha. Şayet mirasçılar mirası reddederse bu halde babanızın durumu daha önem kazanır. İyisi mi babanız mirasçılarla bir irtibat kursa da onları ödemeye sevk etse. Neticede irtibat kuracağı kişiler ya yengedir veya yeğendir. Denemeye değer.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder