Tamer Heper Babanın ihtiyacı var mı?
HABERİ PAYLAŞ

Babanın ihtiyacı var mı?

Ev sahibi benden çok yüksek kira istedi, ben de veremeyeceğimi söyledim. ‘Yüzde 100 zam yaparım’ dedi. Sonra ‘babamı getireceğim’ dedi. Çıkmamı istiyor. Bu arada benim de kirada kendi evim var. Oradan alıp buraya veriyorum. Fazla kira almıyorum. Ne yapmam lazım? S.E. 

Okuyucumun hukuki durumunda açıklığa kavuşması gereken birkaç nokta var. Şöyle: Birincisi ev sahibinin artırım teklifine karşı kanuni olarak yapması gereken şey, yeni kira dönemi başlangıcında (bu tarih 2 Temmuz 2024 tarihine kadar ise) yüzde 25 zam yapmak. Yasal zam oranı bu. Ama ev sahibi yüzde 100’e bile razı olmadığına göre karşısına hukuki bir problem çıkabilecek. Görünen o ki hukuki problem, ev sahibi ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açmayı düşünüyor. Peki bu çıkar bir yol mu? Doğrusu böyle bir tahliye davası açmak için yine kira sözleşmesinde yazılı tarihin yani kira dönemi başlangıcının beklenmesi lazım. Bu tarihte ev sahibi ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açacak. Mahkemede babasının ihtiyacını ispat edecek ve mahkemenin kararını ve şayet tahliye kararı verilirse bunun kesinleşmesini bekleyecek. Tahliyeyi icra takibine konu yapacak ama ondan sonra da üç yıl müddetle bu yeri bir başkasına kiraya veremeyecek. Acaba ev sahibi bu sürece razı olacak mı? Tabii burada babanın ihtiyacının gerçekten var olup olmadığı da soru işaretidir. Bu bir soru. Çünkü yaygın olarak açılan davalarda ileri sürülen husus ‘çocuğumun ihtiyacı’dır. Ama gerçekten de babanın ihtiyacı var ise bu ispatlanırsa dava tahliye ile sonuçlanır.

Haberin Devamı

Bir başka husus var. Okuyucumun kendine ait evi var. Bu da bir tahliye nedeni. Şayet bu ev oturmakta olduğu ev ile aynı ilçe veya belde hudutları içinde ve oturmaya elverişli ise bu da bir tahliye nedenidir. Üstelik bu yerin kirada olduğu veya boş olmadığı hususu önem taşımaz. Yukarıdaki şartların varlığı halinde tahliye nedenidir ancak yine de bunu sağlamak için dava açılması gerekir. Okuyucumun bu durumunu da bilmesinde yarar vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder