Tamer HeperBelge üzerinde oynama yapılmaz

HABERİ PAYLAŞ

Belge üzerinde oynama yapılmaz

İşyerini kiraladığım tarihte hem kira sözleşmesi yaptık hem de aynı tarihli tahliye taahhüdü verdim. Ancak tahliye taahhüdünün tahliye edilecek tarih hanesi boştu. Kiramı da bir yıllık peşin ödedim. Bir yıl dolmuştu ki ev sahibi dükkanı sattığını söyledi. Yeni malik de eski malikin kardeşi. Yeni malik benim imzaladığım tahliye taahhüdünün fotokopisini çekmiş, bunun üzerine kendi isimlerini yazmış ve hakkımda tahliye talebi ile icra takibi başlatmış. Ben de buna itiraz ettim. Şimdi bunun mahkemesi var, yakında duruşması yapılacak. Böyle bir tahliye taahhüdü geçerli mi? M.C. 

Haberin Devamı

Günümüzde kiracı-ev sahibi ilişkileri ne hale geldi. İnsanlar nelere başvuruyor? Okuyucumun durumu bunlara yeni bir örnek. Önce şu dikkatimi çekti: Kiracının tahliyesi istenilecek ise ve elde bir tahliye taahhüdü varsa, dükkanın satışı da sırf tahliyeyi sağlamak için yapıldı ise yeni malikin ihtiyacı için dava açmak yerine bir tahliye taahhüdü üzerinde oynayarak takip başlatmak niye? Yani insanlar nasıl yan yollara sapıyor ilginç. Birincisi tahliye taahhüdü ile kira sözleşmesi aynı tarihi taşıyormuş, defalardır yazıyorum; kira sözleşmesi ile aynı tarihi taşıyan tahliye taahhüdü geçersizdir. İkincisi bu tahliye taahhüdünün fotokopisi üzerinde oynama yapmak işin çözümü için geçerli bir yol değil. Bir belgenin fotokopi olup olmadığı kolay anlaşılır bir husus. Hele bunun üzerinde oynama yapılmış ise bunun da anlaşılması kolay. O halde bu yollara niye başvurulur? Üstelik bu belge üzerinde oynama yapıldıktan sonra bunu mahkemeye sunmak bir de suç oluşturuyor. Buna nasıl başvurulur, bunun sonucundan ne umulur anlaması çok zor.

Okuyucuma elbette davasının sonucunun ne olacağını söyleyemem ama tahliye taahhüdünün tarih itibarıyla geçersiz olduğunu, üstelik mevcut durumda üzerinde oynama yapılmış fotokopi ile bir davanın yürütülemeyeceğini söylemem mümkün. Yeni malik kendisinden kiraları aylık olarak ödemesi talebinde bulunmuş. Oysa kira sözleşmesinde yıllık ödeneceği yazılı. Eski malikle yapılan kira sözleşmesi yeni malik için de geçerli olduğuna göre okuyucum kirasını yine yıllık olarak ödeyecek. Aksi durum geçerli bir tahliye nedeni olabilir. Şayet aylık ödeme talebi kötü niyetle yapılmamış ise kira sözleşmesinde bu hususta bir değişiklik yapılıp taraflarca imzalanmalı ve ondan sonra aylık ödemeye geçilmelidir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder