Tamer Heper Borç üzerinize kalmış
HABERİ PAYLAŞ

Borç üzerinize kalmış

Haberin Devamı

Kardeşim bir yıl önce vefat etti. Bankalara borcu bulunduğu anlaşıldı. Ana-baba süresinde mirası reddetti. Şimdi bankalar, borçtan bizi sorumlu tutuyor. Bizim ödeme kudretimiz yok. Gerçekten sorumlu muyuz? Ne yapabiliriz? D.K.

Bir kimsenin ölümü halinde mirasçıları mirası reddedebilir. Bu hukuki bir işlemdir. Mahkemeye başvurulup reddin tescili istenilir. Reddedenlerin bu istemi mahkemece tescil olunur. Bu halde başka yasal mirasçı var ise reddedenler önceden ölmüş gibi düşünülüp miras buna göre paylaştırılır. Ancak mirasçılar ölenin malvarlığı içindeki varlıklara sahip olacağı gibi borçları da üstlenirler.

[[HAFTAYA]]

Şayet malvarlığı yok da sadece borç varsa işte bu kişilerin üzerine sadece borçlar kalır yani sizin olayınız gibi. Ana-baba süresinde mirası reddettiği için şimdi miras size kaldı. Dolayısı ile borç da size kaldı. Tabii aklıma gelen soru şu: Ana-baba bu konuya vakıftı ve mirası reddetti. Peki siz niye reddetmediniz? Tatbikatta mirasın borca batık olduğu hallerde mirasçıların mirası reddettiği çok görülür. Hatta mirasın borca batık olduğu şayi ise kendiliğinden reddolunduğunun kabul olunduğu durumlar dahi vardır. Ancak bazı hallerde mirasçılar ölenin hatırasına binaen “Onun borcunu ödemek bizim görevimizdir” diye borca sahip çıkarlar ve mirası reddetmezler. Ancak sizin bu durumdan pişman olduğunuz izlenimini edindim, keşke zamanında reddetseymişsiniz. Neyse bugünkü hale gelinmiş madem şimdi bu borç sizin. Sizin ödeme gücünüz yok, ne olacak? Alacaklı, ödeme güçlüğü olandan alacak bir şey bulamaz. Size bir iki tehditkar mektup gelebilir. ‘Ödemezseniz şunları yaparız’ gibi. Bunları bir meslektaşımla değerlendirirsiniz, zira bazıları suç unsuru taşımaktadır. Borçlunun hapis cezası alabilmesi için ise borcu taahhüt edip taahhüdünü yerine getirmemek gibi bir durumun olması lazım. Bunları bilesiniz diye aktardım, yerine göre davranın, çok sıkılırsanız bir meslektaşımın yardımını alın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder