Tamer Heper Bu durumda bono ödenir
HABERİ PAYLAŞ

Bu durumda bono ödenir

Patronumdan borç aldım, arkadaşıma verdim, iki ay memlekete gittim. O arada arkadaş aldığım parayı patronuma veriyor ama ödenen senedimi geriye vermediği gibi icraya koyuyor. Böyle bir şeye hakkı var mı? Ödenen senedimi vermiyor, arkadaştan ayrı alacağı var. Alacağına karşı benim ödenen senedimi icraya koyuyor. Bu durumda ne yapabilirim? M.A. 

Bir kimse, bir bono verdiği zaman bonoda gösterilen meblağı borçlanmış demektir. Bu borcu ödediğinde de yapacağı şey bonoyu geri almaktır. Bonoyu elinde tutan kimse ise süresi içinde her zaman bonoda yazılı borcun ödenmesini isteyebilir. Okuyucumun olayına gelince işler karışmış. Okuyucumun borcu var, borcun belgesi bono. Peki borç ödendi diyelim ama bono hâlâ alacaklının elinde. Üstelik bu borcu ödediği söylenen de borçlu değil, bir üçüncü kişi. Üstelik bu üçüncü kişi de patrona ödeme yaparken ne amaçla ödeme yaptığını belirtti mi? Şimdi ödeme yaptığının belgesi var mı? Yani yaptığı ödemenin okuyucumun borcunu ödeme amacı olduğu nasıl belirlenecek? İşte işin karışık noktası burada.

Haberin Devamı

Dolayısı ile alacaklı kişinin muhtemelen aldığı parayı, inkar etmeyeceğinin garantisi ne? Mesela bir ihtimal, ödeyenin borcu var idi ise bu borcuna saydı ise ama bono borçlusu okuyucumun borcu devam ediyor. Üstelik de takip konusu yapılmış yani şüpheler muhtelif. İşte anlattığım nedenlerde arkadaşın ödemesinin bonodaki borca ait olduğunun ispatı zor. Hele hele bono gibi bir borç varlığı ortada iken ödeme yapıldığının ispatı çok zor. Burada en iyi çözüm arkadaşın alacaklıya, ödemeyi bu bono için yaptığını söylemek ve alacaklıyı ikna etmek. Aksi halde bono tekrar ödenmek zorunda kalınabilecek, zira patrona yapılan ödemede yazılı belge mesela makbuz yok.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder