Tamer Heper ÇATIYA ÇIKIŞ AÇILACAK
HABERİ PAYLAŞ

ÇATIYA ÇIKIŞ AÇILACAK

Haberin Devamı

Birinci katta oturuyorum. En üst kattaki çatıya çıkışı kapatmış. Çıkışın bulunduğu alanı kullanarak çatıya yeni çıkış yapmış ve çatıya oda kondurmuş. Biz istesek de artık çatıya çıkamıyoruz. Sonra bu vatandaş gitti yeni biri geldi. Kendisine çatıyı açmasını söyledik, “Ben böyle aldım, açmam” diyor. Belediyeye şikayet ettik. Geldiler, senin de balkonun gözükmüyor. Onu açarsak senin de balkonunu yıkarız deyip gittiler. Ben ne yapabilirim? ● H.A.

Bir bina, proje ne gösteriyorsa o durumda kullanılmalıdır. Sizin binanızda projede çatı arası daire yok. O halde proje dışı yapılan bu yer kaldırılacak. Çatıya çıkış ortak alandan, yine eski yerine getirilecek. Çatı arası ve çatı ortak alan, bu yerlere sizlerin çıkmanız engellenmeyecek. Üstelik de “Ben yapmadım, böyle aldım” savunması kabul edilmeyecek.

İki yere başvurulabilir

Bu durumlarda iki yere başvurulabilir. Biri belediye. Belediyenin müdahalesi mümkündür ama belediye bazı hallerde yersiz müdahalelerde bulunur, bazı hallerde özellikle seçimlerin yaklaştığı dönemlerde böyle işlere müdahale etmez. Şayet müdahale ederse seçimde bu vatandaş oy vermez korkusu ile suya sabuna dokunmaz. Neden seçimlerin öncesinde gecekondu yapımı alır başını gider? İşte bunun için. Yani belediyeler siyasetin elinde olduğu müddetçe bu böyledir. Onun için belediyeye müracaatan sonuç almamışsınız. İkinci müracaat yeri mahkemelerdir. Dava açarak müdahalenin önlenmesini, eski hale getirilmesini isteyebilirsiniz. Mahkemeler siyasi kurum olmadığı için belediye gibi davranmaz. İlgili yerden, belediye veya tapudan tasdikli projeyi getirtir, mahallinde bilirkişi incelemesi yaptırır. Projeye aykırı gördüğü durumun eski hale getirilmesine karar verir. Yani görüyorum ki sizin için yapılabilecek tek şey dava açmaktır. Böyle bir davada “Ben böyle satın aldım” savunması da dinlenmez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder