Tamer Heper Çok yazık
HABERİ PAYLAŞ

Çok yazık

Haberin Devamı

İstanbul’da oturuyorum. Bir senedir üst katın tuvaletinden benim kata su akıyor. İçinde kiracı var. Bugüne kadar söyledim yapmadılar. Yönetici yok, bunu nasıl önlerim? ● N.K.

Binanızda yönetici yok, olmayabilir, daire kirada, kira da olabilir. Bunlar sizin mağduriyetinizi gidermeye engel mi? Bir senedir başınıza sular akıyor, bir üst kattaki bu mağduriyetiniz karşısında nasıl rahat uyuyabiliyor ben anlamakta güçlük çekiyorum. Bırakın bir yılı bir gün bile katlanılacak bir durum değil. Böyle bir hasarı gidermek için de bir binada mutlaka yöneticinin bulunması gerekmez.

Örneğin sekiz bağımsız bölümden az bağımsız bölüme sahip yapılarda yönetici mecburiyeti yoktur. Peki böyle bir binadaki arıza hiç giderilmeyecek mi? Toplu yaşam içinde mutlaka yazılı kuralların olması gerekmez.

Yazılı olmayan kurallar da vardır. Birbirine saygı, birbirinin hakkına hürmet gerekir, bunların da yazılı olması gerekmez. Komşu komşunun külüne muhtaç, bugün sen yardımcı olacaksın zira yarın bir konuda sen de yardıma muhtaç olabilirsin. Her şey de hakimle mahkeme ile çözülmez ki önce insanlık ve anlayış.

DAİREYE GİRİLİR

Peki insanlık ve anlayışla çözülmez ise ne yapılır? İki hususa bakılır. Acaba bu akıntı sistemde kendiliğinden oluşan bir arıza mı yoksa üst kattakilerin kusuru ile oluşmuş bir arıza mı? Sistemde kendiliğinden oluşmuş ortak tesisattaki arıza ise ve üst kattaki onarımı yapmaya izin vermiyor ise mahkemeden tedbir kararı alınır.

Bu karar ile daireye girilir, onarım yapılır, onarım bedeli diğer kat malikleri arasında paylaştırılır. Yine mahkemenin tedbir kararı ile daireye girildiğinde hasarın üst kattakinin kusuru ile oluştuğu anlaşılırsa hem onarım bedeli kendisinden tahsil edilir hem de alt katta yarattığı zarar tazmin ettirilir. Ancak hatırlatmak isterim ki her şey mahkeme yolu ile halledilmez. Böyle bir iş anlayış içinde halledilir, halledilemiyorsa çok yazık.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder