Tamer Heper Dairedeki eklenti alanı kime aittir?
HABERİ PAYLAŞ

Dairedeki eklenti alanı kime aittir?

Ters dubleks bir dairem var, alalı iki ay oldu. Daire bana satılırken 2+1 olduğu söylendi. Bu arada dairem 10 yaşında. Alt katta 2 oda ve 1 sığınak olduğunu iddia ediyorlar ancak alt kata indiğinizde 3+1 olarak kullanılmış yıllardır. Satan kişi de ilk başta alırken ‘müteahhitten böyle aldım’ dedi. Ben de orayı oda olarak kullanmak istiyorum ancak başka daireden bir kişi, ‘kiler olarak kullanılacak, kapat orayı’ diye baskı yapıyor. Tapumda da eklenti kısmında depo yazıyor. O oda bölümü bana mı ait yoksa apartmana mı? K.G.

Haberin Devamı

*****

Okuyucumun anlattığı olay veya benzerleri toplumumuzda az değil. Az değil ama bunların çoğunluğu da ihtilaf kaynağı. Ancak okuyucumun olayında ‘eklenti’ diye geçen bir yer var, projesine göre bu yer depo. Ama okuyucum oda olarak kullanıyor. Peki bu yer okuyucuma mı ait? Yani okuyucumun dairesinin alt katı 2+1 mi yoksa 3+1 mi? Önce hukukumuzda eklentinin ne olduğuna bir bakalım. Bir bağımsız bölümün dışında olup, doğrudan doğruya o bölüme tahsis edilmiş olan kömürlük, su deposu, garaj, elektrik, havagazı veya su saati yuvaları, tuvalet gibi eklentiler, ait olduğu bağımsız bölümün bütünleyici parçası sayılır ve o bölümün maliki eklentilerin de tek başına maliki olur. Eklentiler kat mülkiyeti kütüğünün beyanlar hanesine kaydedilir.

*****

Demek ki sistemimizde bir eklenti kavramı var. Okuyucumun tapusunda da eklenti kaydı bulunuyor, bu yer dairesinin yanı başındaki depo alanı. Bu depo alanı okuyucumun dairesinin eklentisi olarak kaydedildiğine göre bu bağımsız bölüme bağlı bir yer ve bu bağımsız bölüm malikinin tasarrufunda. Zira eklentiyi açıklarken; kömürlük, su deposu diye alanlar sayılırken cümlenin sonu ‘gibi eklentiler’ denilerek kavram, sayılanların dışında geniş tutulmuş. Bu durumda depo okuyucumun mülkiyetindeki bağımsız bölüme bağlı bir alan ve dolayısıyla kullanım hakkı okuyucumun. Terk etmesi istenilemeyecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder