Tamer Heper Divana yetki verilmez
HABERİ PAYLAŞ

Divana yetki verilmez

KMK 32/4’te ‘genel kurul kararlarını kat malikleri imzalar’ hükmü açıktır. Bizim iş hanı yönetim planında da bu var. Ancak iki seneden beri divana genel kurul kararı imzalama yetkisi verilmektedir. Bu alanda bir geçerli yargı kararı veya içtihat var mıdır? İ.M.

Okuyucumun sorusu dönem dönem sorulan sorulardandır. Bunun tekrar tekrar sorulmasının nedeni kat malikleri arasında sık sık tartışmaya neden olacak nitelikte olmasındadır. Zira kat maliklerinin çoğu toplantısında divana yetki verme hususu yaygınlaşmıştır. Çünkü bunun iki nedeni vardır. Birincisi, bu husus divanın işine gelmektedir, kararları dilediği gibi deftere geçirip altını imzalamakla adeta kendi istedikleri kararı geçerli kılmakta, ikinci olarak da birçok kat malikini sıraya koyup tek tek imzalatma külfetinden kurtulmalarıdır. Kalabalık bir sitede bu imzalama işi hem vakit almakta hem de karar defterinde geniş yer tutmaktadır. ANCAK: Bu hususlar yasada hüküm altına aldığı şekli ile uygulanır. Yasadaki uygulama şeklinde bir problem var ise yine yasa yolu ile düzeltilir. “Yasa bize zor geliyor o halde uymayalım” diye bir düşünce asla kabul olunamaz. 

Haberin Devamı

Bunları şunun için yazdım; divana imza konusunda açıklık Kat Mülkiyeti Kanunu 32’nci maddede vardır. Madde şöyle: “Kat malikleri kurulu kararları 1’den başlayıp sırayla giden sayfa numaraları taşıyan her sayfası noter mührü ile tasdikli bir deftere yazılarak toplantıda bulunan bütün kat maliklerince imzalanır. Karara aykırı oy verenler bu aykırılığın sebebini belirterek imza koyarlar.” Bu bir amir hükümdür, aksine işlem yapılamaz. Bunu teyit eden cümle ise muhalif olanların karşı görüş yazma hakkı bulunduğu hususudur. Divana yetki verip toplantıdan çıkıp gidersen, muhalefet şerhini kim nasıl yazacak? Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin bir kararında 2014 yılında divana yetki verilmesi hususunun incelenebileceği yönünde kararı vardır ancak daha önceki kararlar divana yetki verilemeyeceği yönündeydi. 

Okuyucum soruyu bana sorduğuna göre görüşümü daha önce açıkladığım gibi, divana yetki verilemez. Bu şirketler ve kooperatifler için geçerlidir, çünkü onların genel kurulunda hükümet komiseri vardır ve hukuki düzeni sağlar. Kat mülkiyetinde hükümet komiseri yoktur, kat malikleri kararları inceleyebilmeli, gerektiğinde muhalefet şerhi yazabilmeli, bu hak engellenememelidir. Yasadaki amir hükme uymalı, kanunu değiştirecek mahiyette uygulama yapamamalıdır. Bu husus bir aksaklığa neden oluyor ise yasa hükmü değiştirilerek giderilmelidir. Kişisel çözümlerle değil. Neticeten kat malikleri toplantısında divana imza yetkisi verilemez.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder