Tamer Heper Evin kira sözleşmesi olmalı
HABERİ PAYLAŞ

Evin kira sözleşmesi olmalı

Ocak sonu ev aldım, içinde kiracı var. Kiracının sözleşmesinin mayısta biteceği, o tarihte de çıkacağı söylendi ama çıkmadı. İhtarname gönderdim. Kiraya zam da yapmadılar, ne yapabilirim? Ö.Y. 

Okuyucuma kiracının mayıs başında çıkacağını kim söyledi ise bunu neye dayandırdığını da söylemesi gerekirdi. Zira bir kira yılı bitti denildiğinde kiracının çıkması gerekmiyor. Daha doğrusu ev sahibinin “Hadi sözleşme bitti artık çık” deme hakkı yok. Bunu bilmek için hukukçu olmak da gerekmiyor. Onun için, ‘kiracı çıkacak’ diyen kimse bunun gerekçesini açıklamalı. Sonra okuyucum duyduklarını aktarıyor, iyi ama içinde kiracı olan bir ev alındıysa eve ait kira sözleşmesi okuyucuma verilmedi mi? Zira eski malikle yapılan kira sözleşmesi yeni malikle de devam ediyor. Yani yeni malikin kiracı olarak kimle muhatap olduğu, sözleşmesinin süresi, artırım şartlarını vs. bilmesi gerekmiyor mu? Ama öyle anlaşılıyor ki okuyucuma kira sözleşmesi de verilmemiş. Bu durum, yani evi yeni satın almış olmak kiracının tahliyesini gerektirmiyor. Ancak yeni malik bu yeri kendi ihtiyacı için aldı ise kiracıya bir ay içinde ihtarname gönderip altı ay süre vermesi ve kiracı hâlâ çıkmazsa altı ay sonunda ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açması gerekir. Okuyucum bu sürelere uyarak hukuki girişimde bulunabilir. Ben kendisine “Süreleri geçirmişsin” veya “Daire alımı üzerinden bir ay geçmeden ihtarname gönderdiğine göre altı ayın sonunda yani temmuz sonunda tahliye davası açabilirsin” diyemiyorum, çünkü okuyucum aylardan söz etmiş ama hangi yılın ayları olduğunu yazmamış. Şayet alım Ocak 2023’te ise yukarıda bahsettiği tahliye nedeni olan süreler geçti. Şayet Ocak 2024 ise bu süreler halen geçerli.

Haberin Devamı

Kira artırımına gelince. Kira zammı dönem başları itibarıyla yapılır, bu nedenle elde kira sözleşmesi olmalı ki kira dönemi başı bilinsin. Dolayısıyla öncelikle eski malikten kira sözleşmesini temin edecek, sözleşmeye göre dönem başı için şimdiden artırım talep edecek veya sözleşmede artırım şartı var ise geçmiş dönem başı itibariyle kiraya zam talebinde bulunacak. Demek ki kira ilişkisinde yazılı sözleşme önem arz ediyor, evin tapusu ile birlikte kira sözleşmesinin de ele alınması gerekiyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder