Tamer Heper Halen dava açma imkanı var
HABERİ PAYLAŞ

Halen dava açma imkanı var

Annemler üç kardeş ve kendilerine 3750 metrekare zeytinlik miras kalmıştı. Bu yerde kardeşler paylı mülkiyete sahipken hissedarlardan biri payını başka birine 15.12.2021 tarihinde satmış. Ancak bu satışın diğer hissedarlara bildirimi yapılmadı. Ben bunu 2022 tarihinde öğrendim. Şimdi satıştan iki yıl geçmediği için annemlerin şüfa hakkını kullanma imkanı var mı? Satışı yapan, ‘bu yerler fiilen bölünmüştü. Ben kendi bölümümü sattım’ diyebilir mi?  N.B.

*****

Okuyucumun sorusunda geçen şüfa hakkı artık önalım hakkı olarak isimlendiriliyor. Ortak mallarda, ortaklardan biri payını üçüncü bir kişiye satarsa diğer ortakların bu satışın iptalini, hissenin kendi adlarına tescilini isteme hakkı vardır. İşte buna (şüfa hakkı) önalım hakkı deniliyor. Okuyucumun sorusu da bu hakkın kullanılması konusunda. Okuyucum annesinin hissedarı olduğu bahçenin bir payının hissedarı tarafından üçüncü bir kişiye satıldığını söylediğine göre annesinin önalım hakkını kullanma hakkı mevcut. Bu hakkın kullanılması süreye bağlı. Böyle bir işlemde satan veya satın alan diğer hissedarlara noter marifeti ile satış bildirilmek zorunda.

Haberin Devamı

Diğer hissedarların haklarını aramaları işte bu bildirimden itibaren başlayacak. Önalım hakkını kullanmak isteyen ortak veya ortaklar bildirimin kendilerine ulaşmasından itibaren üç ay içinde bu hakkını kullanmalı. Okuyucumun annesine böyle bir bildirim yapılmamış. Dolayısıyla üç aylık süre başlamadı. Kulaktan dolma bilgi ile bu süre başlamaz. Bir süre daha söz konusu o da satıştan itibaren iki yıl geçti ise artık bu hakkı kullanma ihtimali kalmaz. Bu süre hak düşürücü süredir ki ben bu süreyi makul bulmadığımı zaman zaman yazdım, ancak yasa böyle. Okuyucumun annesinin hissedarı olduğu yerin satışı 15.12.2021 tarihinde satıldığına ve bu güne kadar da noterden bir bildiri gelmediğine göre halen dava açma süresi içindeler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder