Tamer Heper Halen kiracı sizsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Halen kiracı sizsiniz

2012 yılında halen oturduğumuz daireye taşınmıştık, kira sözleşmesi eşimin üzerine yapılmıştı. Taşındığımızın üçüncü yılında eşimden ayrıldım. Ben çocuklarla birlikte bu yerde oturmaya devam ettim. Sözleşmemizin onuncu yılı dolduğunda ev sahibi kirayı tahliye tehdidi altında olduğumdan arttırdı, ben “Yeni kontrat yapalım” dedim, çok yüksek kira bedeli ileri sürdü. Kabul edemedim. Ama şimdi her yıl kirayı çok yükseltiyor, ben ne yapabilirim? M.H.

Öncelikle okuyucuma şunu hatırlatayım, ayrıldığı eşinin adına yapılmış bir kira sözleşmesi ile bu yerde oturuyor olması kendisi için kiraların normalin üzerinde arttırılmasını gerektirecek bir kusur değil. Boşanma durumunda, sözleşme adına yapılmamış olan eşin evden tahliyesi gerekmiyor. Dolayısıyla okuyucum bu yeri haksız bir biçimde işgal ediyor değil, yapılmış bulunan kira sözleşmesindeki şartlarla bu yerde oturmaya devam ediyor. Yani durumu kanun dışı değil. İkincisi kira sözleşmesinin onuncu yılında, on yıllık tahliye nedeni devreye girmez. Bu on yıl kira sözleşmesinin uzadığı on yıldır. Kira sözleşmesinin kaç yıllık yapıldığını bilmiyorum, şayet bir yıllık yapıldı ise bu süre 11 yıldır, üç yıllık yapıldı ise bu süre 13 yıldır. Okuyucum sözleşmesine bu gözle bir daha baksın.

Haberin Devamı

Bir başka durumu daha açıklayayım. Biliyorsunuz kira sözleşmeleri 2 Temmuz 2024 tarihine kadar yüzde 25 oranında arttırılacak. Yani okuyucum da kira yeni dönemi başında kiraya bu oranda zam yapacak, tabii kendisi on yıllık sürenin dolmuş olması durumunda tahliye tehdidi altında olduğu için kiraya verenin kira artış talebini reddedemiyor ama bilinsin ki bu tahliye talebinde bulunmak için yeni kira döneminden üç ay önceden tahliye talebinin iletilmiş olması gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder