Tamer Heper Hırsızlık mı yağma mı?
HABERİ PAYLAŞ

Hırsızlık mı yağma mı?

Basında izlediğim kadarı ile hırsızlık çeşitli şekilleriyle yaygın. Bu hususta cezalar caydırıcı değil mi? Hukuki durum nedir ki kötü niyetliler çalmaktan kaçınmıyor? H.R.

***

Ne yazık ki hırsızlığın toplumlarda her zaman olduğuna tanık olmaktayız. Burada mühim olan yaşam seviyesi ve eğitimdir. İnsanların yaşam seviyesini arttırırsanız hırsızlık yapma ihtiyacı duymaz, bir de eğitim önemlidir. Medeni insanın bir başkasının malında gözü olmayacaktır. Elbette bir de uygulanacak ceza. Uygulanacak ceza da caydırıcı olacaktır. Mesela bazı postahırsızlıklar için cezalar caydırıcı olmaktan uzaktır. Şimdi bazı hırsızlıklar dedim, bu ne demek, hırsızlığın bazısı mı var?

Haberin Devamı

Evet var, şöyle: Başkasının malını kendine veya bir başkasına yarar sağlamak maksadı ile bulunduğu yerden alan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir. İşte benim kastettiği caydırıcı olmayan ceza bu. Bu tarifteki hırsızlık küçümsenecek bir suç değil, düşünün ki bedensel özürlü birinin hayatını idame için lüzumlu eşyasının çalındığını veya tedavi için zar zor biriktirilmiş paranın çalındığını. Bu kimselerin hayatı ile oynanmış demektir ki öyle bir yıl hapis cezası vereceksin, sonra iyi hal indirimi uygulayacaksın sonra yine sokağa salacaksın. İşte bu nedenle belirlenen cezaları az buluyorum.

***

Bir de hırsızlığın burada sayamayacağım kadar çok çeşidi var. Mesela birinin üzerinden eşya çalmak, kamuya ait malı çalmak, toplu taşım araçlarında çalmak gibi bazı hallerde ceza üç yıldan yedi yıla kadar hapistir. Sonra, malını koruyacak durumda olmayanlardan veya ölü üzerinden yapılan hırsızlık, eldeki eşyayı çekip alma sureti ile işlenen hırsızlık suçunda, doğal afet nedeni ile yapılan hırsızlıkta, bilişim sistemini kullanarak yapılan ve bunlara benzer bazı hallerde yapılan hırsızlıkta verilecek ceza beş yıldan on yıla kadar hapistir.

Bu dahi caydırıcı değildir. VE; bir kimseye karşı cebir veya tehdit kullanarak yapılan hırsızlıktır ki buna ‘yağma’ diyoruz. Bu halde yapılan hırsızlıkta verilecek ceza altı yıldan on yıla kadar hapistir. Bu suç silahla işlenirse, birden fazla kişi ile işlenirse, konut veya işyerinde işlenirse, gece vaktinde işlenirse ve benzer bazı hallerde verilecek ceza on yıldan on beş yıla kadar hapistir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder