Tamer Heper İki ipotek olabilir
HABERİ PAYLAŞ

İki ipotek olabilir

Haberin Devamı

Bir daire almak için bankadan kredi talep ettim, banka krediyi verdi ama aldığım daire ipotekli çıktı. Yani ben dolandırılmış oldum. Birincisi ipotekli daireye kredi verilir mi? İkincisi bankanın beni uyarması gerekmez miydi? S.C.

İpotekli bir daire alan kimse, o daire üzerindeki ipoteği gerektiren borcu da üstlenmiş olur. Onun için ipotekli bir daire alan, ipotek riskini de düşünerek fiyatı ona göre belirler. Dolayısı ile ipoteğin varlığı fiyatı da belirler. Peki ipotekli bir gayrimenkule kredi verilir mi? Evet verilebilir. Bunu dairenin değeri ile birinci ipoteğin rakamı belirler. İpotekler sıra numarası alır, ilk ipotek birinci sıradadır, sonrakiler ikinci ve üçüncü gibi onun arkasına sıralanır.

[[HAFTAYA]]

Gayrimenkulün satılması gerekir de ipotek bedellerinin bu satış bedelinden tahsili gerekirse, önce birinci sıradaki parasını alır, para artarsa ikinci sıradaki alır. Dolayısı ile ikinci defa ipotek koyacak olan, birincinin miktarı ile gayrimenkulün değerine bakar. Örneğin, ilk ipotek 5000 lira için konulmuşsa ve gayrimenkulün değeri 20 bin lira ise ikinci derece ipotek konulur. Çünkü birinci derece ipotek alacağını aldığında geriye tahsil kabiliyeti olan önemli bir miktar kalmaktadır ki 5000 liralık ikinci bir ipotek konulabilir. Çünkü tahsil kabiliyeti vardır. Ben rakamları anlaşılması kolay olsun diye çok küçük tuttum, bu bir örneklemedir. Şimdi geleyim, size bilgi verilmeyişine. Bir gayrimenkul alınırken tapuda resmi belge düzenlenir yani devir işlemi yapılır. Bu sırada tapuda işlem yapan memur gayrimenkul üzerindeki tüm takyidatları (kısıtlama) size okur ve bunlarla yükümlü olarak satın aldığınızı hatırlatır. Siz de buna göre kabul edersiniz, resmi belgeyi de ‘okudum’ kaydı ile imzalarsınız. Sizin için de bu işlem yapılmıştır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder