Tamer Heper Kıdem tazminatını malik ödeyecek
HABERİ PAYLAŞ

Kıdem tazminatını malik ödeyecek

Haberin Devamı

Kirada bir evim var. Yönetim kiracıdan alamadığı parayı benden almak istiyor. Acaba ben sadece demirbaş giderinden payıma düşeni ödesem olmaz mı? Neticede demirbaş dışındaki gidere ait yararlanmayı ben yapmadım, kiracı yaptı. Bu borç ona ait değil mi? Mesela kapıcı emekli olurken ona ödenecek kıdem tazminatının da ondan yararlanan kiracılar tarafından ödenmesi gerekmez mi? ● H.D.

Okuyucum, apartman giderleri konusunda akıl yürütmüş. Kendine göre de fena bir akıl yürütme değil ama işler düşündüğü gibi değil. Kat mülkiyetine tabi bir binada ortak giderlerden, bağımsız bölüm maliki ile kiracı müteselsil sorumludur. Ancak demirbaşa ait giderler malike aittir. Demirbaş dışında günlük kullanıma ait giderler ise her ikisine aittir. O bağımsız bölüme düşen giderden ikisi de müteselsil sorumludur.

★ ★ ★

Malik bu borcu ödedikten sonra sözleşmede belirtilen kiracıya ait borç nedeni ile kiracıya başvurabilir. Yani yönetime ait alacakta, yönetime hem malik hem kiracı muhatap olmakta, bu para malik tarafından ödendikten sonra artık malik ile kiracı birbirine muhatap olmaktadır.

★ ★ ★

Kapıcı kıdem tazminatına gelince. Kapıcı iş yasaları çerçevesinde işçidir. Bunun karşılığında bir de işveren olmalıdır. İşte işveren de tüm bağımsız bölüm malikleridir. Bir işçi kıdem tazminatını hakediyor ise bu tazminatı işveren öder. Dolayısıyla kapıcının kıdem tazminatından sorumlu olan maliktir, kiracı değildir. Çünkü kiracı işveren değildir.

★ ★ ★

Bu soruyu soranların aklı bazen karışmaktadır. Bu hususta bir noktayı daha açıklayayım. Kapıcı kıdem tazminatı malike ait olmakla birlikte hizmeti nedeni ile ödenecek aylık ücreti kiracıya aittir. Ancak kiracı tarafından ödenmemesi halinde yine hem malik hem kiracı müteselsil sorumludur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder