Tamer Heper Mesele ilamda
HABERİ PAYLAŞ

Mesele ilamda

Osmanlı’dan kalma bir tapu elime geçti. Buna göre çok gayrimenkul var. Bunun anlamını çözmek için bir görevliye gönderdiler, önce benden ufak bir meblağ para istedi sonra “Ben kamu görevlisiyim, devlet aleyhine yardımcı olamam” dedi. Sonra birkaç avukata danıştım onlar da bana, “Sen veraseti önümüze koy gerisine karışma” dediler. Oradan aldığım bilgi ile mahkemeye başvurdum yıllardır veraset alamıyorum. Ne yapabilirim? ● S.K.

Bazı olaylar var, soru soran okuyucum işi alıp götürmüş, bize söyleyecek şey kalmamış. Okuyucum birkaç yere başvurmuş, kendisinin kamu görevlisi olduğunu söyleyen kimsenin bu konudaki yerini anlamış değilim. Eskiden kalma bir veya birkaç tapu var ise bu eski yazı ile yazılmış tapudur. Bunu eski yazıyı okuyup anlayan birileri çözebilir. Bunu sadece o yapmıyor ki. Adliyede buna benzer olaylarda konuyu bilen bilirkişilere bu işler tevdi ediliyor. Sonra burada sadece eski yazıyı okumak yeterli olmuyor.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

1926’dan önceki ölümlerde mirasın paylaşımı bugünkünden farklı. Mecelle kuralları yani dini esaslar uygulanıyor. Bunu da bilen kimselerin bilirkişiliği gerekiyor. Adliyede bu da var. Dolayısı ile tapu senetlerini çözme meselesi sır değil. Ancak elinizdeki tapunun malikinin mirasçılarının bilinmesi lazım. Mesele burada kilitleniyor. Veraset ilamı almak için mahkemeye başvurduğunuzda aile tablosunun bilinmesi gerekiyor ki zorluk burada.

Çünkü 1926’dan önceki aile tablosunu bulup çıkarmak çok zor. Medeni Kanun’un kabul tarihi 1926. Onun için 1926’dan öncesi için söz ediyorum. Bunun çözümünü de bir avukattan beklemek zor. Meslektaşlarımın sözü bunu ifade ediyor. Veraset ilamını temin edin gerisi kolay. Benim de size yardımım ancak bu kadar olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder