Tamer Heper Nafaka miktarını hakim belirler
HABERİ PAYLAŞ

Nafaka miktarını hakim belirler

Eşim benden boşanmak istiyor. Ben boşanmak istemiyorum. Bir çocuğumuz var. Bunun için çocuğa ayda 500 TL ve kendisine de nafaka istiyor. Bazı müşterek giderlerimiz de oldu, bunlara hiç yanaşmıyor. Bu durumda boşanırsak ne olur? ● S.Y.

Evlenmek kadar boşanmak da medeni bir ilişkidir. Boşanmanın mutlaka kavga dövüş içinde olması gerekmez. Şayet eşlerin birlikte hayatı çekilmez hale geldi ise boşanmalarında isabet vardır.

Ancak her zaman hatırlattığım bir hususu bir kez daha hatırlatayım: Arada bir de çocuk var. İşte büyüklerin problemi çocuğu olumsuz etkilememeli. Zira anlaşamayan eşler arasında harcanan çocuk olmaktadır. Ne yazık ki bizde anlaşamayan eşler çocuğu birbirine karşı silah olarak kullanıyor. Çocuğun ruhsal durumunu alt üst edip hayatını karartıyorlar.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun olayına gelince. Eşinin boşanmak istemesinin nedeni önemli. Zira boşanmak için bazı olumsuz şeylerin bulunması ve mahkemede ispatı lazımdır. Bir tarafın tek başına “Ben boşanmak istiyorum” demesi yeterli değildir. İki taraf da “Biz boşanmak istiyoruz” derse boşanma olur ama tek taraflı olarak bu talepte bulunan, boşanma nedeni olacak olayları ispat etmek zorundadır.

Böyle bir durumda küçük çocuk için hakim önlem alır. Önce çocuğun menfaatine olacak şekilde çocuğun velayetini anne veya babaya verir. Velayetin verilmediği tarafa da bir iştirak nafakası tayin eder. Gereken hallerde karşı tarafa da nafaka tayin edebilir.

Bunları tayin ederken nafaka alacaklısının ihtiyaçları ile nafaka borçlusunun mali durumunu göz önünde bulundurur. Yoksa okuyucumun anlattığı gibi taraflardan biri kendi kendine nafaka miktarı belirleyemez.

Bu hakimin takdiridir. Okuyucum boşanmak istemediğini söylüyor, böyle bir durumda hakim, boşanmak isteyen eşin iddialarını dinleyerek, yasada sayılmış boşanma nedenlerinden birinin var olup olmadığına bakacaktır. Şayet bunlardan biri yok ise boşanma talebini reddedecektir. Yani iş biraz uzun sürer ama elbette arzu edilen eşlerin anlaşması, çocuklarının geleceğinin selametidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder